Skip to main content
Articole

Cum să susții echilibrul dintre viața personală a angajaților și job

 Cu toții căutăm echilibrul în viață, indiferent de cât de mult ne dorim succesul, o viață mai bună sau să excelăm într-un anumit domeniu. Cum aceste lucruri sunt de așteptat atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală, riscăm apariția unor conflicte. Același lucru este valabil și în cazul angajaților.

Pe de-o parte, ei își doresc să exceleze la locul de muncă, iar pe de altă parte, să aibă suficient timp pentru viața personală. Unele probleme la locul de muncă pot afecta viața personală, iar problemele de acasă sunt aduse, de multe ori, la birou. Când se întâmplă acest lucru, apar stresul și lipsa de productivitate.

În continuare poți citi mai multe despre ce presupune exact echilibrul dintre job și viața personală, de ce este importantă existența sa, ce beneficii aduce companiei, precum și ce măsuri poți lua tu, ca angajator, ca să susții acest echilibru.

  • Ce este echilibrul dintre job și viața personală
  • De ce este nevoie de echilibru în viață
  • Ce avantaje oferă echilibrul viață personală-job pentru angajator
  • Ce măsuri poți lua pentru a susține echilibrul job-viață personală

Ce este echilibrul dintre job și viața personală

Ideea de „work-life balance” poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. În general,  implică dorința de a rezolva conflictul care apare din dorința unei persoane de a avea o carieră și de a nu renunța la viața personală pentru acest lucru. Aici, viața personală poate însemna familie, prieteni și timp liber pentru pasiuni și hobby-uri.

Importanța echilibrului în viața noastră ține și de priorități. De exemplu, o persoană de 25 de ani va avea alte priorități decât una de 35 de ani, chiar dacă lucrează la aceeași companie, eventual în același domeniu.

Mulți tineri aflați la început de drum depun eforturi semnificative pentru a-și construi o carieră stabilă, lăsând pe plan secundar viața personală. De cealaltă parte, persoanele de peste 35 de ani vor dori să se concentreze mai mult pe viața personală și pasiuni, care poate nu au fost prezente în alte etape ale vieții.

Dacă la 20-28 de ani angajații pot sta peste program sau își iau de lucru și acasă, după această vârstă probabil vor avea în plan să ia copilul de la grădiniță sau să petreacă o seară liniștită alături de partener/parteneră. Un bun angajator trebuie să țină cont de aceste lucruri pentru a crea un mediu propice atingerii obiectivelor.

echilibru viata personala vs job

De ce este nevoie de echilibru în viață

Dacă în trecut șefii dădeau ordine și angajații ascultau, astăzi relația este una mai sănătoasă, chiar de colaborare. Managerii stabilesc planuri de lucru, angajații intervin să completeze sau să adauge anumite aspecte și se ajunge la un consens.

În zilele noastre, dorința a se face remarcați îi face pe mulți angajați să lucreze mult prea mult, frecvent în detrimentul propriei sănătăți, a puterii de concentrare și a productivității. Drept urmare, apare stresul, iar acesta poate ajunge să controleze întreaga viață a angajatului. Mai jos sunt câteva posibile efecte ale existenței unui dezechilibru între viața personală și cea profesională:

  • Extenuarea – o persoană care lucrează mult prea mult ajunge să fie atât de obosită, încât nu mai este capabilă de nimic, nici la birou și nici acasă. Ca angajator, poate că observi lipsa de interes și dificultățile care apar în realizarea sarcinilor zilnice. Un bun lider își ajută angajații să găsească un echilibru între muncă și viața personală;
  • Stresul – dacă angajații nu ajung la un echilibru, riscă apariția și acumularea stresului. Pe termen lung, poate apărea sindromul burnout (sindromul epuizării profesionale) care necesită tratament de lungă durată pentru recuperare.

Ce avantaje oferă echilibrul viață personală - job pentru angajator

Menținerea unui echilibru între viața profesională și personală aduce numeroase beneficii, atât pentru angajați, cât și pentru angajator.

Angajații fericiți care nu resimt presiune în mod constant și nu își desfășoară activitatea în stres sunt mai productivi.

Mai mult, dacă cineva pleacă din companie din cauza suprasolicitării, apar noi costuri pentru recrutarea și acomodarea unui nou angajat. Acordarea de timp liber sau modificarea programului de lucru costă, prin comparație, mult mai puțin.

Dacă un angajat este îngrijorat la muncă pentru viața de acasă și acasă pentru locul de muncă, acest lucru duce la scăderea performanței. Angajații care sunt în armonie sunt mai motivați să își atingă obiectivele atât acasă, cât și la locul de muncă. Această implicare se traduce prin rezultate mai bune.

echilibru viata personala vs job

Ce măsuri poți lua pentru a susține echilibrul job - viață personală

Alegerile profesionale sunt influențate de evenimentele din viața personală, iar angajatorii ar trebui să țină cont de acest lucru și să creeze un mediu prielnic pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a sarcinilor zilnice. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua.

Oferă angajaților beneficii extrasalariale

Beneficiile extrasalariale le oferă angajaților motive în plus pentru a lucra la firma ta. Mai jos sunt câteva posibile beneficii extrasalariale care îi ajută pe angajați să se deconecteze de muncă și să reducă stresul:

  • Cursuri de fitness, dans sau meditație;
  • Discounturi la servicii de curățătorie;
  • Masaj la birou;
  • O zi pe săptămână cu animalul de companie la birou;
  • Bilete la teatru, concert sau muzeu;
  • Zile libere în plus;
  • Timp liber pentru voluntariat.

Astfel de avantaje vor ajuta angajații să fie mai relaxați, mai productivi și mai fericiți. Pentru ei compania se va transforma din locul în care vin pentru a munci în locul în care angajatorului le pasă de nevoilor lor, chiar și în afara orelor de lucru. 

Oferă program de lucru flexibil

Majoritatea chestionarelor realizate printre angajați arată o preferință ridicată pentru programul de muncă flexibil – peste 80% dintre angajați își doresc ca angajatorii să aibă încredere în ei că își fac treaba bine, chiar dacă nu lucrează la ore standard.

Angajații îi prețuiesc pe acei angajatori care au încredere în ei. Mai mult, se simt, la rândul lor, prețuiți dacă firma le oferă un program de lucru suficient de flexibil pentru a putea consulta un doctor sau pentru a rezolva o altă sarcină personală.

Dacă ai oferit un program flexibil sau hibrid în timpul pandemiei, folosește-te de rezultate obținute (care au fost orele cele mai productive? când ai fixat ședințele etc), analizează ce a mers bine și ce a mers mai puțin bine și ajusteză cele necesare pentru ca revenirea la noua normalitate să fie acceptată mai ușor de angajați.

Răsplătește rezultatele excepționale

Oferirea de premii angajaților care obțin rezultate excepționale contribuie la perpetuarea realizărilor și îmbunătățește performanța la locul de muncă.

Angajații care simt că rezultatele le sunt recunoscute și prețuite vor fi dispuși să aibă mai multă încredere în ei înșiși și să depună mai multe eforturi pe viitor. Această răsplată poate lua forma unor sume de bani, aprecierea în fața colegilor sau un prânz la restaurant în cinstea reușitelor sale.

Încurajează pauzele

viata echilibrata

Încurajează angajații să ia pauze mai dese, să iasă afară la plimbări scurte sau să lucreze în alte zone ale biroului. Poți chiar amenaja zone de relaxare pentru ca ei să poată discuta despre alte lucruri decât munca.

Mai mult, poți încuraja angajații să folosească Ticket Restaurant card pentru a lua prânzul împreună. 

Este esențial să stabilești că pauzele ar trebui folosite ca atare și că nu este obligatoriu să răspunzi la telefon sau email în afara unui anumit program stabilit de comun acord.

De asemenea, este indicat să încurajezi exerciții fizice simple, mutarea privirii de pe ecranul computerul la fiecare 30 de minute, ridicarea la birou la fiecare două ore, eventual și o plimbare scurtă în timpul programului, indiferent de locul din care angajatul îşi desfăşoară activitatea.

Dacă îți ajuți angajații să obțină echilibru între viața personală și job, te vei bucura de o productivitate mai mare, precum și de angajați fericiți. De fapt, dacă îi ajuți pe angajați să fie fericiți, toată lumea are de câștigat.

Sursa foto: Shutterstock

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?