Cum să economisești bani atunci când ești un angajat aflat la început de drum
- Gabriel Grosoiu
- 17.03.2022
Dacă ți se pare că nu vei ajunge niciodată să ai lucrurile pe care ți le dorești sau că nu îți ajung banii de la un salariu la celălalt, mai ales dacă ești proaspăt angajat, poți începe prin a economisi câte puțin în fiecare lună. Indiferent pentru ce îți dorești să economisești, să ai bani puși deoparte care să lucreze pentru tine, să ai un buget pentru achiziții importante, să îți îndeplinești un vis, să pleci într-o excursie exotică sau să începi o afacere, primul pas poate părea o adevărată provocare.
Pentru a economisi, nu trebuie neapărat să fim într-o stare financiară extrem de bună, putem economisi bani chiar și, sau mai ales atunci, când finanțele nu sunt la cote maxime. Motivele pentru care facem acest lucru pot să fie diferite, de la investiții în bunuri de valoare, până la rezerve pe care le facem pentru situații neprevăzute sau momente critice.
- Care sunt avantajele economisirii
- Pași pentru stabilirea unui buget de economii
- Metode de a economisi
Care sunt avantajele economisirii
Dacă ai constant senzația că cheltuiești mai mult decât câștigi și că îți este greu să faci față provocărilor financiare lunare ca proaspăt angajat, stabilirea unui buget personal îți poate oferi exact organizarea de care ai nevoie pentru a fi mai eficient în gestionarea banilor.
Din fericire, o mulțime de companii oferă angajaților beneficii extrasalariale, de exemplu, tichete de masă, care te ajută să poți pune deoparte lunar o sumă fixă de bani, pentru a avea un fond de rezervă la îndemână. Folosind tichetele de masă pentru a cumpăra alimentele sau pentru a ieși la prânz, poți economisi echivalentul acestora în bani, pe care să îi direcționezi către bugetul personal de economii. Poți astfel să economisești aproximativ 400 de lei lunar.
Direcționarea unui procent din salariu către un buget personal te ajută în cazul în care ești într-un impas financiar sau dacă ai vrea să îți crești veniturile pentru a avea o siguranță financiară pe viitor. Planificarea este utilă și te ajută să vezi exact care sunt cheltuielile lunare, unde poți să ajustezi și dacă există posibilitatea de a crește veniturile.
Dacă plănuiești o achiziție semnificativă, gestionarea organizată a economiilor îți oferă avantajul de a putea planifica etapele necesare pentru a-ți atinge obiectivul. Iar dacă vrei să începi o afacere, te ajută să evaluezi corect dacă poți face acest lucru singur sau ai nevoie de un asociat ori de un împrumut la bancă.
Un alt beneficiu al economiilor lunare este acela că îți poți achita mai repede eventualele datorii. Când ai o imagine clară a cheltuielilor tale, știi exact de unde poti reduce pentru a plăti datoriile rapid. De asemenea, te ajută să nu faci și alte datorii, pentru că știi care sunt finanțele pe care te poti baza fără a apela la ajutorul altcuiva.
Motivația este un alt factor important care trebuie luat în considerare atunci când ne gândim la necesitatea economisirii. Evaluarea realistă a situației financiare ne ajută să ne dăm seama de lucrurile pe care le putem realiza dacă ținem sub control cheltuielile lunare.
Pași pentru stabilirea unui buget de economii
Prima etapă în construirea unui buget de economii este să știi exact care sunt veniturile tale lunare totale și suma de bani de care dispui. Apoi, calculează datoriile pe care le ai, dacă este cazul, și achită-le cu prioritate. Este important ca datoriile să fie primele pe care le plătești, pentru că, dacă le amâni, acumulezi sume din ce în ce mai mari și penalizări, în cazul în care trebuie să plătești rate la bancă.
Următorul pas este să stabilești care sunt cheltuielile lunare recurente. De exemplu, plata utilităților, a întreținerii și a chiriei, abonamentele la diverse servicii (cablu, internet, servicii de streaming) sunt cheltuieli lunare recurente pe care trebuie să le achiți cu prioritate.
În funcție de acestea, poți stabili care este suma rămasă din salariu și ce procent din aceasta aloci celorlalte cheltuieli și ce poți pune deoparte, pentru eventuale cheltuieli neașteptate. În cazul în care economisești pentru o vacanță, pe care dorești să o plătești integral din veniturile tale ca proaspăt angajat, nu uita să iei în considerare și cardurile de vacanta pe care unele companii le oferă angajaților. Acestea sunt de asemenea o variantă de a economisi. Te poți relaxa într-un weekend plătind suma integrală pentru cazare și masă sau alte activități cu cardul de vacanță, iar suma în bani pe care ai fi alocat-o acestei vacanțe, o poți pune deoparte.
Cel mai eficient mod în care poți gestiona bugetul de economii este să păstrezi toate aceste informații organizate într-un tabel, pe care să îl împarți pe categorii de venituri și cheltuieli. Creează un format cât mai ușor de urmărit, fără să îl încarci cu prea multe date. Astfel, vei avea o imagine clară a situației tale financiare, pe baza căreia vei putea face ajustările necesare de buget.
Metode de a economisi
O metodă eficientă care te ajută să economisești, mai ales dacă ești proaspăt angajat și nu știi cum poți face pentru a-ți gestiona cât mai eficient finanțele, este regula 50/20/30. Aceasta urmează un principiu simplu pentru planul tău lunar de cheltuieli și economii. Principiul spune că ar trebui sa aloci maximum 50% din buget către plățile fixe: chirie, întreținere, abonamente.
20% este procentul din venituri pe care este bine să îl economisești. Acești bani pot merge într-un cont de economii, la bancă, sau îi poți investi, pentru ca pe termen lung să contribuie la creșterea veniturilor.
30% din ceea ce câștigi lunar sunt cheltuieli flexibile: sumele de bani pe care le aloci pentru mâncare, îmbrăcăminte, divertisment sau pasiuni. Pentru o parte dintre acestea poți folosi cardurile cadou oferite de compania unde ești angajat, așa că te ajută semnificativ să reduci sumele alocate cheltuielilor flexibile. Cardurile cadou se oferă de 8 martie, de Paște, de 1 iunie și de Crăciun și pot fi utilizate în cea mai dezvoltată reţea de comercianți cu prezenţă naţională, care acoperă toate tipurile de produse și servicii: modă, bijuterii, IT&C, sport, amenajări interioare, hypermarketuri etc.
Urmează acest model pentru a vedea dacă te încadrezi în această regulă. În cazul în care diferențele sunt mari, gândește-te ce ai putea face și ce cheltuieli actuale poți reduce pentru a fi cât mai aproape de procentele pe care dorești să le stabilești.
Planifică în pași: bugetul lunar personal și de economii te ajută să estimezi pe termen scurt care sunt veniturile și cheltuielile. Un buget anual este util pentru că îți dă posibilitatea să îți stabilești și anumite obiective pe termen lung: o călătorie, un obiect pe care ți-l dorești, o vacanță. Păstrează și actualizează ambele bugete, pentru a vedea exact care e situația ta financiară și ce obiective poți atinge pe termen scurt, mediu și lung.
Este posibil ca la început să îți fie mai greu să pui deoparte o sumă de bani lunară pentru economii și să ții o evidență strictă a veniturilor și cheltuielilor lunare. Însă, cu timpul, te vei obișnui și îți va fi mult mai ușor să ai o privire de ansamblu asupra situației tale financiare și a lucrurilor pe care le poți realiza, chiar dacă ești abia la început de drum!
Sursa foto: Shutterstock