Skip to main content
Articole

Cum faci un CV de angajare în 2023: model CV eficient

Indiferent că ești în căutarea primului tău loc de muncă sau dorești să ai parte de o nouă provocare în carieră, primul pas spre succes constă în pregătirea unui CV eficient, deoarece te poate ajuta să te faci remarcat în fața angajatorilor. 

CV-ul este primul lucru care îl ajută pe angajator să își creeze o părere despre tine, motiv pentru care este important să aloci timpul necesar creării CV-ului tău.

Descoperă în cele ce urmează ce este un CV, care este scopul lui și modele de Curriculum Vitae (CV) care îți pot fi de folos.

  • Ce este un CV (Curriculum Vitae)
  • Care este scopul unui CV
  • Caracteristicile unui CV angajare eficient
  • Ce trebuie să conțină un CV și ce să ai în vedere în procesul de completare CV online gratis
  • Cât de lung trebuie să fie un CV pentru angajare
  • Câte tipuri de CV există. Exemplu CV angajare
  • Model CV angajare completat. Modele de CV pentru angajare
  • Model CV română. Download CV angajare
  • Model CV simplu
  • Exemplu CV angajare: model CV completat

Ce este un CV (Curriculum Vitae)

ce este un CV

Termenul de CV vine de la expresia latină „Curriculum Vitae” care înseamnă „cursul vieții”. Acest termen a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea în contextul educației și, de-a lungul timpului, a fost adoptat în lumea afacerilor și a muncii. Astăzi, un CV este cunoscut ca fiind un document scurt și concis care conține informații despre educația, experiența profesională și abilitățile unei persoane.

Care este scopul unui CV

Scopul unui CV este de a prezenta informații relevante despre experiența, educația și abilitățile unei persoane, într-un mod structurat și ușor de parcurs pentru angajator. Pe baza CV-ului, angajatorul decide dacă persoana în cauză este potrivită pentru un interviu în care să detalieze informațiile trecute în CV.

Un CV eficient trebuie să convingă angajatorul că persoana care aplică are abilitățile și experiența necesare pentru a îndeplini cerințele postului, aducând astfel contribuții valoroase companiei.

Caracteristicile unui CV angajare eficient

caracteristici cv angajare

Un CV angajare eficient este cel care convinge angajatorul că tu ești persoana potrivită pentru jobul pentru care aplici. Iată câteva caracteristici ale unui CV eficient:

  • Claritate și concizie – un CV trebuie să fie cât se poate de clar, astfel încât angajatorul să poată citi și înțelege rapid informațiile prezentate.
  • Relevanță – CV-ul trebuie să se concentreze pe experiența și abilitățile relevante jobului pentru care aplici. Evită informațiile inutile care, chiar dacă fac parte din experiența ta, nu au relevanță pentru jobul pentru care aplici.
  • Organizare – un CV eficient este organizat în mai multe secțiuni: educație, experiență profesională, abilități și realizări.
  • Design atractiv – în acest mod, CV-ul tău se poate diferenția de alte CV-uri și poate atrage atenția angajatorului.
  • Precizie – un CV eficient conține exemple concrete de realizări care demonstrează abilitățile și experiența menționate.

Ce trebuie să conțină un CV și ce să ai în vedere în procesul de completare CV online gratis

exemplu CV completat

Dacă te întrebi ce trebuie să conțină un CV și care este cel mai bun format CV, ei bine, pentru un CV completat model, trebuie să ai în vedere informațiile profesionale relevante pentru jobul la care aplici. Iată principalele secțiuni care ar trebui actualizate în procesul de completare CV online gratis:

  1. Sumar. O scurtă prezentare de candidat, care să conțină informații despre cariera, obiectivele și punctele tale forte. Această secțiune ar trebui să includă cel mult 2-3 fraze.
  2. Educație. Detalii despre instituțiile de învățământ și specializările absolvite, diplomele obținute, datele de absolvire și alte calificări adiționale, dacă e cazul.
  3. Experiență profesională. O listă a experienței profesionale anterioare, începând cu cea mai recentă. În această secțiune trebuie să menționezi numele companiilor, perioadele de angajare, pozițiile pe care le-ai ocupat și principalele responsabilități din fișa postului.
  4. Abilități. În această secțiune trebuie să incluzi o  listă de abilități și competențe pe care le-ai dobândit și care sunt relevante pentru postul pentru care aplici. Aceste abilități pot să fie tehnice, de comunicare, de organizare sau de management.
  5. Realizări și proiecte. O secțiune care conține exemple concrete de realizări și proiecte anterioare care demonstrează abilitățile și experiențele menționate în CV.
  6. Limbi străine. În această secțiune este necesar să menționezi ce limbi străine cunoști și la ce nivel.
  7. Interese și activități extracurriculare. Informații despre interesele și activitățile extracurriculare, care pot demonstra faptul că ești potrivit pentru jobul dorit.
  8. Informații de contact. Aici trebuie să incluzi adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail și alte informații de contact relevante pentru a permite angajatorului să ia legătura cu tine în vederea stabilirii unui interviu.

Nu uita că este important ca informațiile din CV să fie prezentate într-un mod organizat, clar și concis, astfel încât angajatorul să poată citi și înțelege cu ușurință informațiile pe care le prezinți.

👉 Ești pregătit de o nouă provocare în carieră? Descoperă câteva informatii utile despre munca in echipa, care te vor ajuta să interacționezi și, de ce nu, să legi prietenii strânse cu noii tăi colegi.

Cât de lung trebuie să fie un CV pentru angajare 

Nu există o lungime standard pentru un CV, ci depinde de nivelul de experiență și de educație al fiecărui candidat. În general, un CV pentru angajare conține 1-3 pagini.

De exemplu, pentru candidații cu experiență limitată, CV-ul ar trebui să fie mai scurt și să se concentreze pe educație și pe experiența profesională relevantă. Totodată, dacă faci parte din această categorie de candidați, nu uita să adaugi detalii și despre abilitățile tale. Acestea pot să ofere o imagine mai clară angajatorului cu privire la personalitatea ta, lucru care te-ar putea ajuta să obții un interviu. În general, în această situație, un CV model cu o singură pagină ar trebui să fie suficient.

În ceea ce privește candidații cu o experiență profesională vastă, CV-ul poate fi mai lung de o pagină, dar ar trebui să se concentreze pe cele mai relevante și recente poziții, realizări și competențe. În acest caz, un CV de 2-3 pagini ar fi adecvat.

Câte tipuri de CV există. Exemplu CV angajare

model cv

Atunci când dorești să aplici pentru un job, este bine să știi că există mai multe tipuri de CV, fiecare adaptat pentru anumite tipuri de candidați. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de CV, potrivite pentru toate industriile:

  • CV cronologic – prezintă experiența profesională a candidatului în ordine cronologică inversă, începând cu cea mai recentă. Acest tip de CV este util pentru candidații cu o experiență de muncă vastă și progresivă într-un anumit domeniu.
  • CV funcțional – se concentrează pe abilitățile și competențele candidatului, mai degrabă decât pe experiența profesională. Concret, secțiunea „Despre mine CV” este una dintre cele mai importante în acest caz. De aceea, acest tip de CV este util pentru studenți sau candidații care nu au foarte multă experiență de muncă sau pentru cei care au schimbat frecvent locurile de muncă sau care își schimbă des domeniul de activitate.
  • CV combinat: Acest tip de CV combină elementele CV-ului cronologic și funcțional, prezentând atât experiența profesională, cât și abilitățile și competențele candidatului. Acest tip de CV este unul dintre cele mai utilizate, atât de către persoanele cu multă experiență profesională, cât și de către persoanele care sunt la începutul carierei lor. Un exemplu CV angajare combinat este cel european. Acesta are un format standardizat utilizat în Europa și este structurat în mai multe secțiuni, precum: experiență profesională, educație, abilități etc.

Model CV angajare completat. Modele de CV pentru angajare

Un model de Curriculum Vitae poate fi găsit cu ușurință online. Cei mai mulți candidați preferă să înceapă cu un CV exemplu sau un model de CV completat pentru a-i ghida în procesul de creare a propriului CV. De asemenea, există și opțiuni de CV online sau formular CV pe care poți să le descarci ca CV-uri gratuite sau contra cost.

Dacă ești în căutarea unui model CV angajare completat, descoperă mai jos câteva exemple care să te inspire:

Aceste tipuri de CV sunt potrivite și ca model CV student fără experiență sau model CV obișnuit, deoarece conțin doar o pagină și se concentrează pe abilitățile și calitățile candidatului.

Model CV română. Download CV angajare

Indiferent de limba în care trebuie să redactezi CV-ul, secțiunile rămân aceleași. De exemplu, dacă ai nevoie de un CV model română, te poți inspira din diversele modele de CV pentru angajare din acest articol sau poți să optezi pentru download CV angajare realizat de ejobs.ro.

Model CV simplu

model CV simplu

Dacă ești în căutarea unui model CV angajare care să fie structurat sub forma unui model CV simplu, inspiră-te din CV-urile de mai jos și creează-ți propriul model CV angajare simplu, potrivit pentru jobul la care aplici. Indiferent că ai nevoie de un model CV engleză sau română, secțiunile rămân aceleași.

Exemplu CV angajare: model CV completat

Dacă experiența ta este vastă, informațiile relevante ocupă mai multe pagini și ai nevoie de un exemplu CV completat sau model CV completat care să te inspire, descoperă mai jos câteva exemple de CV eficiente.

Indiferent ce Curriculum Vitae (CV) te-a atras, poți să îți creezi propriul CV europass și să îl personalizezi așa cum îți place, pentru a obține un model de CV pentru angajare care să atragă atenția angajatorului. Site-ul oficial al Uniunii Europene îți pune la dispoziție mai multe modele de CV europass online gratis pe care să le folosești. Astfel, dacă ai nevoie de un site pentru creare CV online gratis, poți să îl folosești pe acesta: europa.eu. Aici vei găsi un model CV european pe care să îl actualizezi cu propriile informații.

Concret, acest site îți oferă un model CV europass necompletat pe care să îl actualizezi cu informațiile tale și astfel obții un Curriculum Vitae gratis pe care să îl folosești pentru a obține jobul dorit. După completare CV gratis, ai posibilitatea de a descărca propriul Curriculum Vitae PDF. Nu uita: către angajator trebuie să trimiți un CV PDF, și nu salvat sub alte forme, deoarece riști să nu poată fi citit.

Un Curriculum Vitae bine realizat poate fi esențial în obținerea unui loc de muncă. Există mai multe modele CV și exemple de CV-uri disponibile online, iar completarea unui CV poate fi o sarcină ușoară cu ajutorul unui model Curriculum Vitae sau CV online. Este important să adaptezi CV-ul pentru fiecare loc de muncă la care aplici și să te asiguri că toate informațiile pe care le incluzi sunt corecte și relevante. 

 

Sursă foto: shutterstock.com

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?