Skip to main content

Planuri sănătoase pe termen lung

Încurajăm obiceiurile sănătoase în timpul pauzelor de masă. Tu ţi-ai luat pauza de prânz astăzi?

Află mai multe

un proiect Food susținut de Edenred în parteneriat INSP Logo asociata med de familie

Parteneri

  • EU
  • Edenred
  • Federal Ministry
  • Labiris
  • Nutri Challenge
  • Prevent
  • Federal Public Service
  • Plan National
  • STOB
  • Logo asociata med de familie
  • Cittasane
  • StudiumGenerale
  • DGS
  • INSP
  • URAD
  • Academia Espanola
  • AmCham
  • ENWHP
  • Istitvo

Ce este programul Food

Proiectul European FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) este cel mai mare program european de educație alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase. Aducem la aceeaşi masă angajaţi, companii şi restaurante partenere pentru a încuraja un stil de viaţă echilibrat.

Potrivit unui studiu Edenred, 1 din 2 angajaţi din România acordă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz, spre deosebire de alte țări europene unde doar un procentaj de 23% din angajați alocă acest timp. Programul FOOD are misiunea de a spori gradul de conștientizare asupra impactului pe care îl poate avea o alimentație nesănătoasă asupra stării generale, inclusiv a productivităţii.

FOOD este un exemplu reușit de parteneriat public-privat care nu ar fi fost posibil fără ajutorul instituțiilor publice din cele 10 țări angrenate în acest proiect.

Pe 16 octombrie 2018, sub egida Administraţiei Prezidenţiale a României – Departamentul Sănătate Publică şi în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, Edenred lansează programul FOOD în România prin campania “Hai la 1 la masă! Ia o pauză pentru sănătate”.

Ulterior s-au alăturat programului şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti şi Ilfov şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).

Astfel, România devine a zecea țară care implementează cel mai amplu proiect european de promovare a obiceiurilor nutriționale sănătoase în timpul zilei de lucru.

Urmăreşte-ne pentru sfaturi, resurse și informații care încurajează obiceiurile sănătoase în timpul pauzelor de masă din ziua de lucru. Ia şi tu o pauză pentru sănătate!

 

Principii

  • icon 1Obiceiuri alimentare sănătoase
  • icon 2Alimentația și prevenirea obezității
  • icon 3Importanța pauzei de masă

Programul Food in cifre

  • Parteneriate Publice

    2

  • Restaurante

    480

  • Angajati care au beneficiat de workshopuri Food

    1.110

angajati

Pentru angajați

Munca de la birou, de acasă sau în regim hibrid a dus la întrepătrunderea spaţiului personal cu cel profesional, ducând adesea la un regim de viaţă mai puţin ordonat. Acesta poate duce la obezitate, boli cardiovasculare sau colesterol crescut.

Vezi mai jos lista de materiale care pot ajuta la educarea angajaților pentru o alimentație mai echilibrată:

Descarcă arhiva de materiale

Urmărește-ne pe:

Simţi că menţinerea unei diete sănătoase este o provocare şi pentru tine? Am pregătit, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, o serie de sfaturi care să te ajute să acorzi mai multă atenţie regimului alimentar şi pauzei de masă:

    • tips 1
    • tips 1 Evită sarea sau folosește-o mai puțin! Majoritatea mâncărurilor o conțin deja.
    • tips 2
    • tips 2 Mănâncă cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi (o porție = 80 g).
    • tips 3
    • tips 3 Alege apa în locul băuturilor îndulcite
    • tips 4
    • tips 4 Redu consumul de zahăr. Fii atent dacă produsele consumate îl conțin!
    • tips 5
    • tips 5 Preferă un fruct proaspăt ca desert.
    • tips 6
    • tips 6 Acordă atenție porției de mâncare. Ridică-te de la masă înainte de a fi prea sătul!
    • tips 7
    • tips 7 Redu utilizarea de grăsimi și preferă uleiurile vegetale.
    • tips 8
    • tips 8 Alege metodele de gătit care nu necesită multă grasime: abur, coacere, grill etc.
    • tips 9
    • tips 9 Redu consumul de pâine. Alege-o pe cea integrală!
    • tips 10
    • tips 10 Alocă timp pentru masa de prânz. Preferă să prânzești în afara biroului!

Restaurante partenere

companii

Pentru companii

În orice regim ar lucra angajaţii tăi, pauza de masă este un factor extrem de important pentru starea generală a acestora, ce se va reflecta şi în zona de productivitate.

Obiceiurile alimentare corecte impactează direct nivelul de energie al angajaţilor, indiferent de unde lucrează. Te ajutăm să îi motivezi!

Implică echipa în acţiuni punctuale

Dacă vrei ca echipa ta să adopte principiile unui stil de viaţă sănătos, putem organiza pentru voi workshop-uri personalizate, susţinute de unul dintre cei peste 10 specialişti în nutriţie implicaţi în programul FOOD. Online sau la sediul tău, putem învăţa, împreună, cum să mâncăm mai responsabil şi mai echilibrat.

Alte acţiuni în care îţi putem oferi suport:

  • Postere şi emailuri periodice cu sfaturi FOOD pentru angajaţi
  • Ghidul FOOD, ce are la bază recomandările INSP şi ale nutriţioniştilor pentru a alege cât mai uşor meniuri sănătoase la restaurant sau prin take away
Înscrie-te
restaurante

Pentru restaurante

Alătură-te acestui program de educaţie alimentară, devenind restaurant partener. Vei beneficia de promovare către noi clienţi, orientaţi către un stil de viaţă sănătos şi îţi vei creşte vânzările.

Vino în reţeaua FOOD, cu peste 360 restaurante în România şi peste 4500 în lume.

Accesează ghidul ”Redu risipa alimentară din restaurant în 10 pași”

Înscrie-te

Pentru a te alătura reţelei FOOD şi pentru a servi mese cât mai sănătoase clienţilor iată regulile pe care trebuie să le urmezi:

  • icon 11Favorizează metodele de gătit care nu necesită multă grăsime: abur, coacere, grill etc.
  • icon 12Oferă frecvent un fel de mâncare fără carne
  • icon 13Oferă zilnic o salată preparată din legume proaspete
  • icon 14Propune frecvent variante de mâncare cu pește sau carne albă în meniu
  • icon 15Folosește preponderent uleiurile vegetale în prepararea mâncării
  • icon 16Folosește o cantitate redusă de sare la gătit (de preferință iodată), propunând ca alternativă mirodeniile
  • icon 17Oferă pâine integrală la masă – OPȚIONAL
  • icon 18Oferă un desert bazat pe fructe proaspete – OPȚIONAL
  • icon 19Să ai disponibilă apă potabilă la carafă, cel puțin în timpul prânzului (12:00 – 14:30) OPȚIONAL