Există o mulțime de regiuni din România care merită vizitate. Însă, dacă îți dorești un concediu în care să te bucuri de istorie, aer liber, liniște și adrenalină, în același timp, atunci vizitează Bucovina! Această regiune pitorească, situată în nord-estul României, este un adevărat tezaur de frumuseți naturale și culturale. De la peisaje montane spectaculoase și sate pitorești până la mănăstiri medievale și arii protejate de lege, obiectivele turistice din Bucovina te vor cuceri prin autenticitate și farmec.
Citește în continuare acest ghid cuprinzător, pentru a descoperi peste 20 de locuri de vizitat în Bucovina. Indiferent că ești pasionat de natură, istorie sau tradiții, vei descoperi că această regiune este o destinație de neuitat, perfectă pentru a-ți petrece vacanța.
Chilia lui Daniil Sihastrul este, de fapt, o grotă care, conform tradiției, a fost sculptată cu dalta în stâncă, de către însuși Daniil, pe valea Vițăului, în inima pădurii. Ca să ajungi aici, este important să știi că grota se află la aproximativ 1 kilometru de Mănăstirea Putna, distanță care se poate parcurge cu mașina.
Vei vedea că, în interior, grota este simplă și mică, având doar o icoană și o masă de dimensiuni reduse. Accesul se face printr-o ușă mică, aspect care oferă un sentiment de intimitate și liniște, încă de la intrare. Conform poveștilor locale, Daniil, care s-a născut într-o familie de țărani și a crescut printre călugări, a trăit aici în post și rugăciune, timp de 20 de ani.
Salina Cacica, situată în localitatea cu același nume, la poalele Obcinei Mari, este un obiectiv turistic care datează încă din secolul XIX. Aceasta a fost realizată la porunca împărătesei Imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza, în 1791, ca mină de exploatare a sării, fiind una dintre cele mai vechi din Europa.
În prezent, la intrare există o vitrină de unde poți cumpăra sare iodată și alte suveniruri, însă, ca să pătrunzi în salină, trebuie să cobori aproape 200 de trepte. Și, având în vedere că temperatura medie în subteran nu depășește 14 grade Celsius (indiferent de anotimp), trebuie să te asiguri că, pe lângă o condiție fizică bună, ești și echipat adecvat.
Totuși, odată ce ajungi în salină, vei simți un aer curat și proaspăt. Un lucru interesant este faptul că galeriile au fost săpate manual de către muncitori, ceea ce te îndeamnă să fii atent la detalii și să apreciezi și mai mult salina Cacica.
Grota Piticilor și Sala de Bal cu siguranță îți vor capta atenția. De asemenea, alte atracții turistice pe care le poți vizita aici sunt capela catolică, cea ortodoxă, sala de sport sau lacul saramurii.
Cetatea Sucevei a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, ca principală reședință a domnilor Moldovei, timp de aproape 200 de ani. Astăzi, este un monument istoric de nivel naţional, fiind apreciată anual, de mii de vizitatori.
Dacă te întrebi care sunt motivele pentru care acest obiectiv turistic este atât de popular, află că include o prezentare cuprinzătoare a armelor medievale din Moldova. Așa că, dacă ești pasionat de istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor pe care le vizitezi cel puțin o dată în viață.
Structura interioară cuprinde toate sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală dominate, în secolul XV, de variate teme ale goticului. De asemenea, aici vei putea să admiri și alte obiecte domestice medievale, precum sobele de teracotă, care combină surprinzător şi elegant motivele decorative locale cu cele central-europene.
Dacă îți dorești o experiență cu adevărat deosebită, include și Mocănița din Bucovina pe lista obiectivelor turistice pe care să le descoperi atunci când vizitezi această regiune a țării. Această cale ferată îngustă este una dintre ultimele linii de acest gen care funcționează în Europa, oferind nu doar o experiență autentică, încărcată cu istorie, ci și peisaje care cu siguranță vor rămâne în amintiri.
Linia urmărește, pe o durată de aproximativ 3 ore, râul „Moldovița”, într-o zonă pitorească, tipică pentru Bucovina, cu case în stil vechi și garduri de lemn. Apoi, la capătul liniei, vei descoperi o poiană la marginea unei păduri de brad, unde iarna vei avea posibilitatea să vezi sănii trase de cai, dar și să participi la o masă tradițională bucovineană.
Cu o lungime de 28 de kilometri, Transrarăul face legătura între localitatea Pojorâta, aflată pe Valea Moldovei, și localitatea Chiril, aflată pe Valea Bistriței. De motivul pentru care este denumit și „Drumul Comorilor”, cel mai probabil, te vei convinge după ce parcurgi această zonă turistică în Bucovina, dar ți-l spunem și noi aici: Transrarăul, care ajunge la o altitudine maximă de 1.400 de metri, este o cale de acces cu resurse naturale nenumărate, ce oferă deschidere spre multiple atracții turistice, precum:
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina, dacă ajungi pe Drumul Comorilor. Ca să descoperi toate obiectivele turistice din apropiere, poți folosi o hartă cu obiective turistice din Bucovina.
👉Descoperă și alte 5 sfaturi pentru o vacanta reusita.
Dacă ești amator de senzații tari și vrei să bifezi în acest concediu sau chiar într-o excursie de o zi, în Bucovina, o activitate plină de adrenalină, alege o plimbare cu tiroliana – una dintre cele mai importante atracții turistice din Gura Humorului. Startul acestui obiectiv turistic din Gura Humorului începe dintr-un turn de 18 metri. Apoi, vei trece pe lângă Piatra Șoimului, traversezi Râul Moldova și ajungi în Parcul Ariniș, unde se află stația de sosire, într-un turn înalt de 23 de metri.
În total, tiroliana traversează 2.2 km de pădure. Viteza maximă la care poți ajunge este de 150 de kilometri/oră, iar traseul în Bucovina se parcurge în două-trei minute, în funcție de greutatea ta, ca pasager.
👉Deja te gândești la adrenalina pe care ți-o oferă un traseu cu tiroliana în Gura Humorului? Asigură-te că ai ocazia să o și experimentezi și caută-ți încă de pe acum cazare. Alege unul dintre partenerii Edenred și plătește cazarea în Gura Humorului cu ajutorul voucherelor de vacanță.
Dacă tot vizitezi zona și te întrebi ce mai poți să faci în Bucovina, asigură-te că incluzi și comuna Ciocănești pe lista locurilor frumoase pe care le vizitezi. De ce? Este simplu: vei avea ocazia să experimentezi lumea satului de altădată într-o formă inedită, la doar 20 de kilometri de Vatra Dornei.
👉Dar unde să te cazezi în Bucovina? Poți alege o cazare in Vatra Dornei, la „Căsuța din Povești”, care te face să te simți ca și cum ai trăi într-un sat ca pe vremuri. Mobilierul tradițional din lemn, care se îmbină cu facilitățile moderne, cu siguranță te vor face să te reîntorci aici.
Legenda spune că totul a început în secolul XIX, când o localnică a comunei, cu ajutorul unui zidar, a transpus pe casă un model tradițional de pe un costum popular. La scurt timp, ideea a fost preluată și de alți vecini și așa s-a ajuns ca majoritatea locuințelor să fie pictate cu diverse modele. În timp, satul a devenit un muzeu în aer liber.
Chiar și în interior, aproape fiecare locuință și-a păstrat câte o cameră așa cum arăta pe vremuri. O astfel de încăpere este recreată și la muzeul din inima satului, așa că, dacă ești curios să vezi ce presupunea traiul din acea vreme, asigură-te că vizitezi și muzeul din comună.
👉O altă idee inedită de cazare aici este și pensiunea de tip A-frame Krest Relaxing Heights din Vatra Dornei.
Vrei să vizitezi și o destinație cu mai multă natură în jur? Atunci adaugă încă un loc pe lista ta: Tinovul Mare. Acesta păstrează cea mai mare rezervație de turbă din România, aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor. Traseul pe care îl poți parcurge are 2 kilometri dus-întors și este unul relaxat, astfel că nu ai nevoie de o formă fizică de invidiat, pentru drumeție.
Totuși, este bine să știi că, din loc în loc, sunt amenajate spații cu bănci pe care te poți relaxa, dar și panouri informative care să te informeze mai bine cu privire la fauna și flora pe care le întâlnești pe parcursul drumeției.
Probabil de Vatra Dornei ai mai auzit cel puțin o dată până acum, dar, dacă nu ai apucat încă să o vizitezi, profită de următorul concediu și include această destinație pe lista obiectivelor tale.
👉Descoperă tot ce trebuie sa stii despre concediul de odihna: care sunt drepturile și obligațiile tale, ca angajat, dar și care sunt cele ale angajatorului.
Indiferent că îți dorești să practici aici sporturi de iarnă sau doar să te odihnești într-un bioclimat tonic – stimulent, în Vatra Dornei cu siguranță vei găsi tot ceea ce ai nevoie.
Fiind denumită și „Orașul sporturilor albe”, Vatra Dornei cuprinde pârtii de schi și sănii, cum ar fi Pârtia Dealul Negru sau Pârtia Veverița, care găzduiesc în fiecare an mii de turiști din țară, dar și din străinătate.
În același timp, pentru întărirea și refacerea sistemului imunitar, există și alte locuri de vizitat în Vatra Dornei, deoarece aceasta oferă și izvoare termale și izvoare cu apă minerală carbogazoasă, cu multiple beneficii asupra sănătății.
Nu în ultimul rând, pentru că la orice vârstă poți aborda înălțimile din preajma stațiunilor, poți să iei în considerare și drumețiile însoțite de ghizi experimentați. Cele mai accesibile repere sunt Dealul Negru, Runcul Mare sau Vârful Oușorul, iar dacă ești un pasionat cu experiență, poți să te gândești și la o drumeție pe Masivul Călimani.
👉Înainte de a selecta activitățile care îți fac plăcere, alege cazarea. Astfel, știi că te-ai ocupat de cel mai important aspect și nu îți mai rămâne decât să stabilești detaliile. Dacă ai un card Edenred de vacanță, poți să te cazezi la unul dintre partenerii nostri din Vatra Dornei.
Probabil că, parcurgând acest articol, ți-ai dat seama că Bucovina este o regiune încărcată cu istorie, care nu are de oferit numai peisaje frumoase și drumeții relaxante, ci te poate și întoarce în vremurile de demult. Și cum să facă asta mai bine, decât prin intermediul muzeelor? Iată câteva exemple de muzee pe care să le vizitezi, dacă ajungi în Bucovina.
Casa cu linguri la ferestre a aparținut unui profesor de istorie, Ion Țugui, iar astăzi poartă denumirea de Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc. Acesta este unic în lume și adăpostește peste 6.000 de exemplare de linguri lucrate din specii de lemn diferite, printre care și lemn de lămâi sau smochin.
Colecția de linguri, fiind una atât de generoasă, ocupă întreaga casă, chiar și ferestrele. Mai întâi, la intrarea în muzeu, sunt prezentate uneltele de lucru și speciile de lemn folosite, apoi, pas cu pas, întregul proces de prelucrare, până ajungi la lingurile expuse. Acestea au și unele semnificații. De exemplu, anumite linguri se foloseau la nunți, altele la înmormântări și există și linguri pe care sunt reprezentate locuri, evenimente sau oameni de seamă.
Și asta nu e tot: află că, pe lângă linguri, muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de ștergare, covoare și obiecte din ceramică.
Cu un număr de peste 30 de obiective turistice precum case tradiționale din lemn, anexe gospodărești și ateliere meșteșugărești, Muzeul Satului Bucovinean se află în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, despre care am vorbit în prima parte a articolului.
Așadar, dacă ai notat deja pe listă Cetatea de Scaun a Sucevei, vizitează și Muzeul Satului Bucovinean. Încă de la punctul de vânzare a biletelor, reprezentat de o colibă care, în trecut, avea rol de locuință, vei avea ocazia să te întâlnești cu istoria acestei regiuni.
Așa cum poți deduce și din nume, la Muzeul Oului vei avea ocazia să descoperi cea mai impresionantă colecție de ouă din România, aflată în inima Bucovinei, la aproximativ 20 de kilometri de mănăstirea Voroneț.
Colecția cuprinde peste 11.000 de ouă din toate colțurile lumii, realizate în diferite tehnici. Dintre acestea, aproximativ 3.500 de ouă sunt colectate din 82 de țări și din toate cele 5 continente ale lumii. Și nu, nu toate ouăle sunt tradiționalele ouă de găină. Aici poți vedea colecții de ouă mai rar întâlnite, cum ar fi cele de broască țestoasă, de crocodil, de vrabie, păun și altele.
Pentru că istoria și religia sunt interconectate, în Bucovina ai ocazia să vizitezi o mulțime de mănăstiri, fie pentru a te liniști sufletește pe parcursul concediului tău, fie, pur și simplu, pentru a le admira arhitectura. Cele mai multe dintre ele sunt obiective turistice din Suceava și se află în apropierea unor destinații deja menționate pe parcursul acestui articol, așa că iată câteva exemple de mănăstiri de vizitat în Suceava și nu numai:
👉Dacă îți dorești să vizitezi cât mai multe mănăstiri istorice, dar și să te bucuri de o cazare modernă, poți alege pensiunea de tip A-frame „La Sishe” din Valea Putnei. Aici poți beneficia inclusiv de servicii de wellness și ești primit chiar și cu animalul de companie.
În concluzie, Bucovina nu este doar o destinație de vacanță, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație și relaxare. De aceea, poate fi o destinație de vis, unde istoria, cultura și natura se împletesc armonios, oferindu-ți experiențe memorabile. Inspiră-te din acest articol și planifică-ți următoarea aventură în Bucovina. Și nu uita să iei și cardul de vacanță Edenred cu tine!
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Există o mulțime de motive pentru care oamenii aleg să-și petreacă timpul liber în mallurile din București. Varietatea de magazine, restaurante, cafenele, săli de cinema, cazinouri sau locuri de joacă pentru copii reprezintă puncte de atracție pentru orice categorie de vârstă. Toată lumea va găsi întotdeauna ceva interesant de făcut la mall. Capitala României are o mulțime de astfel de centre comerciale. Iată un top 10 al celor mai populare dintre ele.
● Top malluri București
● Alte centre comerciale și harta mallurilor din București
Ordinea acestui top este aleatorie. În rândurile următoare, sunt prezentate cele mai mari și cunoscute 10 malluri din București. În toate aceste locații și nu numai, puteți folosi cardurile Edenred.
Situat pe Calea Vitan și dat în folosință în 1999, București Mall sau Mall Vitan, așa cum îi spune aproape toată lumea, este primul mall din București și din România. La nivelul -1, are un supermarket Mega Image, parterul și primul etaj sunt destinate marilor branduri, în timp ce etajul al doilea cuprinde restaurante, un cinematograf, o sală de sport, dar și un cazinou. La ultimul nivel, se află unul dintre cele mai mari magazine de produse electronice și electrocasnice. Aproape în fiecare săptămână, la București Mall se organizează evenimente artistice.
Este un loc bun în care să-ți faci și cumpărăturile. Poți folosi cardul Edenred Tichete Cadou la Media Galaxy, Intersport, Otter, The Body Shop și multe alte magazine.
După cum îi spune și numele, Mega Mall este cel mai mare mall din București și este construit pe o suprafață de aproximativ 230.000 de metri pătrați. Situat în apropiere de Arena Națională, Mega Mall oferă o mulțime de puncte de atracție pe cele 4 niveluri. La ultimul dintre ele, veți găsi zona de restaurante și fast-food, cu o terasă extinsă. Tot acolo se află și un loc de joacă pentru copii, dar și cinematograful cu săli 4DX, unde filmele sunt trăite la intensitate maximă, datorită scaunelor mobile și efectelor speciale.
În cazul în care ești pasionat de lectură, cardul Edenred Cultural îți va fi de folos în Librarium Mega Mall și la Librăria Cărturești.
Descoperă totul despre 👉 Benefit, platforma online cu cele mai multe beneficii extrasalariale pentru angajații din România
În zona de nord a Capitalei, pe DN1, în drumul către aeroport, se află Băneasa Shopping City. Este un mall foarte popular, chiar dacă este mai greu accesibil, din cauza lipsei unei stații de metrou în apropierea lui. În schimb, este preferat de locuitorii din apropiere și nu numai, deoarece accesul cu mașina personală se face mai ușor. Băneasa Shopping City are în jurul său și alte mari centre comerciale, precum IKEA, Metro, Brico Depot sau Decathlon. Zona din fața mallului cuprinde mai multe terase și locuri în care vizitatorii se pot bucura de o zi însorită. În interior, sunt amplasate magazinele, restaurantele și cinematografele pe două niveluri, dar și un supermarket Carrefour.
În Băneasa Shopping City, te poți bucura și de meniurile Taco Bell, pe care le poți achita folosind cardul Edenred Ticket Restaurant.
Inaugurat în 2009, AFI Cotroceni este printre cele mai populare malluri din București. Are peste 300 de magazine, cinema, sală de fitness, un hypermarket Cora deschis non-stop, iar în zona restaurantelor este amenajat și un patinoar și un parc de aventură. De asemenea, în mallul din zona Militari - Cotroceni poți testa pista de karting sau să te joci laser tag cu prietenii. Museum of Senses reprezintă un alt punct de atracție. Este un altfel de muzeu, în care iluziile optice duc distracția la un nou nivel.
Și în cazul magazinelor și restaurantelor din AFI Cotroceni, soluțiile de plată Edenred sunt cea mai smart alegere. Îți poți achita chiar și următoarea vacanță în agenția Dertour de la etajul 1, cu Edenred Vacanță Card.
👉 Folosește tichetele de masa Endenred pentru plata la restaurantele din malluri
Promenada este un mall amplasat într-o zonă de birouri din nordul Bucureștiului, între cartierul Aviației și Pipera, în vecinătatea Sky Tower, motiv pentru care i se mai spune și mall-ul corporatiștilor. Este un mall de dimensiuni reduse, care se adresează publicului cu stil urban și fresh, potrivit descrierii de pe site. Terasa este locul special, pentru că acolo se organizează, de-a lungul anului, tot felul de evenimente.
Mall-ul are o varietate de restaurante de tip fast-food și cafenele, precum KFC, Soup Up, Chopstix, Pizza Hut sau Starbucks, unde tu și colegii sau prietenii tăi puteți folosi cardul de masă Edenre
Plaza România se află destul de aproape de AFI Cotroceni, dar deservește în special cartierele Drumul Taberei și Militari. Este un mall destul de mare, cu magazine, restaurante și cinema. Aici, există și un birou al Serviciului Pașapoarte, foarte util pentru cei care se pregătesc pentru o vacanță.
👉 Afla mai multe despre Edenred Card Tichete Cadou
Sun Plaza este cel mai mare mall din sudul Bucureștiului. Situat la Piața Sudului (cartierul Berceni), acest centru comercial are peste 170 de magazine, un hypermarket Cora și un magazin de bricolaj, Leroy Merlin. Dacă ești fan shaorma, ai la dispoziție și un Dristor Kebab unde poți folosi cardurile Edenred.
Veranda Mall este un centru comercial amplasat în zona Obor - Colentina, inaugurat în 2016. Și acest mall dispune de o gamă variată de magazine și oferă nenumărate variante de petrecere a timpului liber. Are restaurante și cafenele, cinema, patinoar și locuri de joacă. În Veranda Mall vei descoperi și un restaurant cu specific vietnamez, Toàn's, la care sunt acceptate cardurile Edenred.
ParkLake Shopping Center are avantajul de a fi situat chiar în parcul Titan. Practic, vizitatorii pot ieși direct din mall la o plimbare sau pot face niște cumpărături după ce au străbătut aleile. Nu este un mall foarte mare, dar iese în evidență prin amplasarea sa inedită. Îți poți cumpăra o carte din librăria Diverta, pe care s-o citești mai apoi pe malul lacului.
👉 Cu Edenred Cultural Card ai acces la o rețea diversificată de comercianți
Grand Arena Mall se adresează în special familiilor care locuiesc în sudul Bucureștiului. Este amplasat pe Bulevardul Metalurgiei, dispune de o parcare subterană de aproximativ 2.000 de locuri, are un hypermarket Carrefour, dar și o grădiniță și un patinoar.
Descoperă 👉 lista comerciantilor parteneri Edenred
În București, există și alte centre comerciale de dimensiuni mai mici sau mai puțin populare, dar care satisfac necesitățile celor care locuiesc sau trec prin zona în care sunt amplasate.
- Unirea Shopping Center - este în centrul Bucureștiului și în imediata vecinătate a Centrului Vechi.
- Colosseum Mall - este un mall deschis de curând pe șoseaua Chitilei.
- Liberty Center Mall - deservește cartierul Rahova.
- Militari Shopping - este situat în cartierul Militari, aproape de ieșirea pe autostrada București - Pitești.
- Fashion House Outlet Centre Militari - este un centru comercial de tip outlet, cu acces dinspre autostrada București - Pitești și centura Bucureștiului.
- Galeriile Titan - găzduiesc aproximativ 40 de magazine.
- Home&Design Mall - situat pe Bulevardul Ghencea, la capătul tramvaiului 41, acest centru comercial are o ofertă variată de mobilă și decorațiuni interioare.
Așadar, harta mallurilor din Bucuresti cuprinde o mulțime de opțiuni. Există locații în aproape orice zonă a Capitalei, unde vizitatorii își pot face cumpărăturile sau petrece timpul liber într-un mod plăcut.
👉 Citește și: Cum să economisești bani atunci când ești un angajat aflat la început de drum
Sursa foto: Shutterstock
Paștele este acea perioadă din an în care dorim să ne odihnim fizic și mental. De aceea, mulți români aleg să își petreacă vacanța de Paște în stil tradițional. Vezi mai jos care sunt obiceiurile și tradițiile de Paște, precum și ce destinații sunt căutate în această perioadă.
Tradițiile de Paște îmbină sărbătoarea religioasă a Învierii Domnului cu elemente care țin de venirea primăverii și trezirea naturii la viață. Mai jos sunt câteva dintre cele mai iubite tradiții și obiceiuri de Paște.
Lumina Sfântă este luată de credincioși în noaptea de Înviere. Uneori, se folosește o lumânare specială care este, mai apoi, reaprinsă în momentele dificile din an. Se spune că simbolizează biruința luminii asupra întunericului și a binelui asupra răului.
Înroșirea ouălor și ciocnirea lor în prima zi de Paște este un alt obicei foarte răspândit. Ouăle roșii completează masa îmbelșugată de Paște și încântă pe toată lumea, de la mic la mare.
Potrivit legendei, Maica Domnului a pus un coș de ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele picurat din rănile Domnului.
În prezent, pe lângă ouăle roșii, creștinii aleg și ouă încondeiate sau cât mai colorate, pentru a simboliza bucuria specifică venirii primăverii. Tradiția spune că ouăle trebuie colorate în mod tradițional în joia din Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Mare.
În zilele de Paște, ouăle roșii se ciocnesc, urându-se „Hristos a înviat!” și se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.
În mod tradițional, la masa de Paște nu ar trebui să lipsească mielul, gătit mai ales sub formă de friptură și/ sau drob.
Acest animal este un simbol al Mântuitorului, care s-a sacrificat pentru omenire. Potrivit tradiției creștine, mielul se sacrifică de Paște încă din secolul al VII-lea.
Pasca este un alt preparat tradițional realizat din aluat, brânză și stafide. Tradiția spune că aceasta este realizată la comun de către femeile din familia extinsă. Gospodarii ajutau și ei prin spargerea lemnelor pentru cuptor.
O altă tradiție spune că de Paște trebuie să porți haine noi. Mulți aleg o întreagă ținută special pentru Paște, în timp ce alții optează pentru o eșarfă sau cămașă nouă.
Unii oferă pe post de cadou piese vestimentare pentru noaptea de Înviere. Tradiția spune că acestea trebuie să fie nepurtate înainte.
Obiceiurile și tradițiile de Paște diferă și în funcție de regiunea țării. Astfel, îți poți alege destinatia pentru vacanta de Paște în funcție de obiceiurile pe care le vei întâlni pe acele meleaguri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite obiceiuri în funcție de regiunea țării.
Paștele în Banat este unul deosebit, iar acest lucru va fi evident încă din prima zi. La micul-dejun din ziua de Paște se obișnuiește tămâierea bucatelor. Mai apoi, fiecare musafir primește lingurița de paști, adică o bucățică de pâine sfințită și vin.
Masa de Paște va include și ouă roșii, ciolan de porc, pască și alte mâncăruri tradiționale și se încheie cu friptura de miel.
Paștele în Bucovina implică o tradiție deosebită. În noaptea de Înviere fetele spală limba clopotului cu apă neîncepută, prima apă luată dimineața de la fântână. Se crede că această apă are puteri purificatoare.
După spălarea limbii clopotului, apa va fi folosită în dimineața primei zile de Paști. Tradiția spune că apa le va menține frumoase tot anul și că așa cum aleargă oamenii când se trage clopotul de Înviere vor alerga și flăcăii după ele.
În continuare, tradiția spune că flăcăii trebuie să ducă flori celor pe care le iubesc, iar dacă acestea țin la ei le vor oferi un ou roșu.
Tot în satele din această regiune, în noaptea de Înviere gospodarii lasă luminile aprinse în case, un simbol al luminii aduse de Hristos.
În Câmpulung Moldovenesc, enoriașii vin la biserică, în zorii primei zile de Paști, purtând coșuri cu bunătăți și lumânări. Acestea trebuie așezate în formă de cerc în curtea bisericii pentru a primi binecuvântarea preotului.
Acest coș este deosebit deoarece conține ingrediente cu simbolistică. Sub farfuria care acoperă coșul se află semințe de mac despre care se spune că vor alunga seceta dacă sunt aruncate în râu, sare care simbolizează belșugul, zahăr pentru a vindeca vitele bolnave, făină pentru a avea recoltă bogată și usturoi pentru a proteja grânele împotriva insectelor. Peste farfurie se pun ouă roșii și încondeiate, șuncă, pască, brânză, pește afumat, flori și bani.
În zona Lăpușului din Maramureș există un fel de colindă de Paște. Copiii sub nouă ani pornesc pe ulițele din sat, pe la vecini și prieteni, pentru a le vesti Învierea Domnului. Fiecare colindător este răsplătit cu un ou roșu.
De asemenea, este interzisă achiziția de articole vestimentare în timpul postului, acestea putând fi purtate doar începând cu noaptea de Înviere. Tradiția mai spune că este interzis să porți haine colorate în Săptămâna Patimilor.
O tradiție specifică Moldovei spune că în prima zi de Paști se pun un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă și câteva monede.
Copiii din familie se spală cu această apă pentru a avea obraji roșii și un an îmbelșugat.
Dacă îți petreci vacanța de Paște în Transilvania nu ar trebui să ratezi „stropitul”. Această tradiție este specifică celei de-a doua zile de Paște.
Flăcăii, îmbrăcați în ținute tradiționale, merg la familiile cu fete de măritat și le stropesc cu parfum „pentru a nu se veșteji”. Obiceiul este păstrat și astăzi și reprezintă un prilej pentru reîntâlnirea prietenilor. Tradiția spune că fetele stropite vor avea noroc tot anul.
În împrejurimile Sibiului există o altă tradiție inedită. În apropierea Paștelui se împodobește un pom asemănător bradului de Crăciun. De această dată, globurile sunt înlocuite de ouă vopsite fără conținut. Arbustul este așezat în ghiveci și înfrumusețează casa în această sărbătoare sfântă.
Obiceiul este păstrat și în alte zone transilvănene, unde copăcelul este împodobit cu panglici colorate, apoi strecurat în curțile fetelor. În trecut, acesta era folosit ca parte a ritualului de curtare.
Dacă ajungi în Cluj-Napoca, Sibiu sau alte orașe din Transilvania, vei putea descoperi festivaluri de încondeiere a ouălor, spectacole de teatru cu tematică de Paște, dansuri și alte activități culturale. De toate acestea te poți bucura folosind cardul Edenred Cultural.
În Dobrogea există tradiții pentru toate zilele Săptămânii Patimilor. Lunea se face curățenie. Marțea nu se lucrează deoarece se crede că va seca laptele vacilor. Tradiția spune că cei care vor lucra în această zi de marți vor avea dureri de cap tot anul.
Miercurea se încheie torsul cânepii. Legenda spune că Joimărița, o zgripțuroaică similară Mumei Pădurii, pedepsește fetele leneșe care nu termină țesutul și împletitul până în miercurea din Săptămâna Patimilor.
Joia Neagră este pentru curățarea locurilor de veci și aprinderea de lumânări. Tot în această zi rudele oferă vin, pâine și apă și se vopsesc ouăle.
Vinerea Mare nu se lucrează și este interzis consumul de oțet și untdelemn. Singura activitate din această zi este pregătirea pascăi. Tot azi, creștinii trec pe sub „Sfântul Aer”, o recreere modernă a punerii Domnului în mormânt.
Sâmbăta se finalizează ultimele treburi gospodărești, iar cei care nu au avut timp joi să vopsească ouăle o pot face în această zi.
Noaptea de Înviere este și ea specială. La ora 24 se sting luminile din biserică, iar credincioșii iau lumină de la preot. În această noapte creștinii oferă pască înmuiată în vin.
În dimineața primei zile de Paști, oamenii se spală pe față și își fac semnul crucii de trei ori. Apoi, iau o bucată de pască înmuiată în vin și ciocnesc ouă roșii.
„Caloianul” este și el specific zonei Dobrogei. În a treia zi de Paști sătenii îngroapă în pământ o păpușă din lut. După 2-3 săptămâni aceasta este dezgropată, ruptă în bucăți și împrăștiată pe câmp. Tradiția spune că aduce belșug și fertilitate.
O altă tradiție locală de Paște este „Paparuda”. Acest obicei are loc în a treia zi de Paști. Presupune stropirea cu apă a unui grup de fete tinere sau bătrâne împodobite cu ramuri verzi și flori. Femeile merg din casă în casă, colindă și dansează. Se crede că acest obicei aduce ploaia.
O tradiție inedită specifică satelor din zona Călărașilor spune că enoriașii aduc, la slujba de Înviere, un coș plin cu ouă roșii, cozonac, pască și cocoși albi.
Tradiția spună că atunci când acești cocoși încep să cânte a înviat Hristos. Gospodarul al cărui cocoș cântă primul va avea un an îmbelșugat.
După slujba de Înviere, cocoșii albi sunt oferiți oamenilor nevoiași din sat.
Țara Moților se află în apropierea Munților Apuseni și are propriile tradiții legate de Paște. În noaptea de Înviere toaca este dusă la cimitir unde este păzită de un grup de tineri.
Dacă toaca este furată, a doua zi păgubiții trebuie să întindă masa pentru toții sătenii, inclusiv pentru „hoți”.
În cazul în care „hoții” nu reușesc să fure toaca, ei trebuie să se ocupe de masa de Paște.
Pentru o vacanță de Paște liniștită, ai la dispoziție mai multe destinații. Mai jos sunt câteva dintre ele.
În satele din Bucovina obiceiurile de Paște încă se păstrează, deci, reprezintă o opțiune perfectă pentru minivacanța de sărbători pascale. Te poți caza la o pensiune rustică unde te vei putea bucura de preparatele tradiționale și de obiceiurile specifice locului.
Zona este cunoscută și pentru numeroasele festivaluri pentru încondeierea ouălor. Ciocănești este, probabil, cel mai cunoscut exemplu. Aici se organizează anual Festivalul Ouălor Încondeiate.
Maramureșul combină liniștea specifică altitudinii ridicate cu nevoia de spiritualitate și întoarcere la origini. În satele din această regiune vei putea observa atât tradițiile clasice de Paște (vopsirea ouălor, noaptea de Înviere etc.), cât și obiceiuri specifice locului, precum stropirea tinerelor cu o crenguță de busuioc, spălarea pe față cu apă neîncepută și multe altele.
Dacă îți petreci Paștele în Dobrogea, te poți bucura de slujba de Înviere la câțiva metri de plajă. Zona îmbină tradițiile românești cu cele ale popoarelor turcești și grecești.
Aici vei putea lua parte la „Olăria”, un foc realizat din resturi vegetale despre care se spune că purifică satele.
Dacă iei parte la „Paparudă” vei asista la un ritual special de invocare a ploii prin dansuri, cântece și bătăi din palme, realizate de fete înfășurate în frunze și ghirlande.
Poți petrece Paștele tradițional și la satele săsești din apropierea Brașovului. Sate precum Viscri, Prejmer sau Șercaia au fost recondiționate pentru a-ți oferi o atmosferă autentică.
Mai mult, în aceste sate se păstrează obiceiurile legate de noaptea de Înviere și de zilele de Paști (luarea luminii, spălarea feței cu apă neîncepută etc.). Liniștea specifică acestor locuri te va face să îți dorești să revii cu prima ocazie.
În Țara Bârsei se organizează o petrecere întinsă la care participă toți sătenii. Flăcăii se împart în cete de colindători și strâng ouă roșii de la fete. Mai apoi, merg la Pietrele lui Solomon, unde se întrec în competiții pentru a-și demonstra curajul.
Paștele este o sărbătoare încărcată de semnificații spirituale și reprezintă ocazia perfectă pentru a cunoaște sau, de ce nu, de a reaminti tradițiile. Dacă îți dorești o vacanță în stil tradițional, ai la dispoziție numeroase opțiuni. Tot ce ai de făcut este să alegi.
Sursa foto: Shutterstock
Primăvara aduce, pe lângă vreme bună și chef de viață, și o serie de sărbători, cea mai importantă fiind de departe Paștele. Este ocazia perfectă de a ne întâlni cu cei dragi, familie și prieteni, și un prilej perfect de oferit cadouri. De cele mai multe ori, alegerea darului potrivit este o provocare, mai ales dacă nu cunoști foarte bine persoana căreia urmează să îl oferi sau știi că aceasta are gusturi mai puțin obișnuite. Însă există și acele cadouri universal plăcute, apreciate de către oricine, cu care sigur vei face impresie bună.
Îți poți îndrepta atenția fie spre cadouri simbolice, cu semnificație personală, dacă este vorba despre membrii familiei sau un prieten apropiat, fie către daruri utile și practice, produse și accesorii pe care le folosim zi de zi. Putem opta pentru haine, încălțăminte, accesorii, produse de machiaj sau îngrijire personală, dar și pentru obiecte sau lucruri legate de pasiuni și hobby-uri.
Dacă ne gândim la semnificația sărbătorii, tradiția spune că, de Paște, trebuie să purtăm haine noi, care semnifică reînnoirea nu doar spiritual, ci și materială. Așa că cele mai potrivite cadouri pentru femei pot fi hainele, accesoriile, bijuteriile sau produsele de înfrumusețare. Indicate sunt și obiectele de decor sau cele legate de pasiuni.
Fiind o perioadă în care primești, dar și dăruiești, este bine să știi că poți folosi tichetele cadou sub formă de card, oferite de compania pentru care lucrezi, în rețeaua de magazine partenere, astfel că vei putea să faci toate achizițiile dorite fără a depăși bugetul alocat cadourilor. Unul dintre marile avantaje ale acestui tip de card este acela că poți verifica soldul cardului și poți urmări tranzacțiile efectuate la toți comercianții parteneri, astfel că știi în timp real care este suma de care dispui pe card și cum o poți gestiona.
Dacă dorești să faci un cadou inedit unei prietene, mamei, mătușii, soției sau oricărei femei speciale din viața ta, poți să te orientezi spre ceva mai puțin obișnuit, mai ales dacă persoana respectivă nu este adepta cadourilor tradiționale. De exemplu, îi poți oferi experiența unei zile întregi la spa, unde să se răsfețe cu masaje, tratamente și proceduri care să îi ofere o stare de bine. Acest gen de cadou va fi apreciat de orice femeie, indiferent de vârstă sau de preferințe.
O altă idee de cadou pentru femei este un parfum care știi că îi place, unul pe care l-a menționat printre preferate sau care crezi că i s-ar potrivi. Deși alegerea aromelor care să reprezinte cât mai bine persoana respectivă poate fi dificilă, poți cere sfatul cuiva apropiat sau te poți consulta cu personalul din magazin. Poți beneficia și de ofertele speciale făcute de partenerii Edenred, special pentru plata cu cardul cadou Edenred, cum este Sephora sau Mariounnaud.
Hainele, încălțămintea sau bijuteriile sunt cadouri cu care nu dai greș, mai ales dacă persoana căreia urmează să i le dăruiești este apropiată și îi cunoști foarte bine nu doar gusturile în materie, ci și măsurile, în cazul hainelor și al pantofilor. Verifică ofertele speciale de la Benvenuti, Koton, C&A sau CCC sau Max Mara. Pentru bijuterii, cele mai potrivite sunt acelea care fie au o semnificație aparte, în cazul în care vrei să le dăruiești unei prietene, iubitei sau mamei, de exemplu, fie au o simbolistică neutră, dacă nu cunoști foarte bine preferințele persoanei respective. Unul din partenerii unde poți folosi cardul cadou Edenred este Lomeye.
În cazul bărbaților, se aplică aceleași reguli de apropiere precum în cazul femeilor, care pot face lucrurile fie foarte simple, fie o provocare. Dacă plănuiești să faci un cadou deosebit unui bărbat apropiat, din familie sau din cercul de prieteni, atunci este foarte posibil să cunoști pasiunile și preferințele persoanei respective, iar alegerea unui cadou să nu reprezinte o bătaie de cap. Însă lucrurile se schimbă, dacă urmează să oferi un cadou unei persoane pe care o cunoști de puțin timp, unui partener de afaceri sau unui colaborator, iar cadoul nu poate fi unul foarte personal.
Dacă ești în căutarea unui cadou neutru, poți oferi o sticlă de vin de colecție, accesorii de birou sau IT mai sofisticate sau o carte ori un album de artă. În aceste situații, cel mai potrivit este să te orientezi după ocupația pe care o are persoana respectivă sau poți întreba pe cineva apropiat care îi sunt preferințele sau pasiunile, pentru a face un cadou util.
Pentru cei pasionați de tehnologie, printre cadourile potrivite de Paște se pot afla, de asemenea, boxele portabile sau accesoriile pentru laptop și telefon. Pasionații de fotografie pot primi în dar un aparat foto sau un obiectiv special.
Un alt cadou potrivit pentru bărbați este, de exemplu, un smartwatch performant. Poți alege dintr-o serie de modele, create pentru bărbații activi, pasionați de activitățile fizice constante. Însă există și variante care facilitează conexiunea cu telefonul mobil, pentru cei care au ca preocupare sau activitate tehnologia.
Pentru bărbații apropiați din familie sau din cercul de prieteni, alegerea unui cadou potrivit pentru Paște este o sarcină mult mai simplă. Indiferent că alegi îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, un ceas sau obiecte care au legătură cu pasiunile sale, cu siguranță se va bucura de darul primit, mai ales dacă acesta este exact pe gustul său.
O altă idee de cadou inedit este o minivacanță sau un weekend la munte ori într-o zonă turistică frumoasă, din țară. În acest caz, este momentul potrivit să folosești și cardul de vacanta, un beneficiu pe care îl oferă majoritatea angajatorilor. Utilizatorii acestui tip de card își pot planifica mai uşor concediul în România, folosind filtre de căutare precum judeţul, zona turistică sau oraşul, în pagina creată cu partenerii Edenred.
Pentru bărbații care au ca hobby pescuitul, de exemplu, sau o activitate sportivă, produsele și accesoriile din aceste domenii sunt extrem de apreciate. De asemenea, putem dărui seturi de îngrijire personală, cravate, butoni sau alte tipuri de accesorii.
Venirea Paștelui este un prilej de bucurie pentru întreaga familie, însă cei mai fericiți sunt copiii, care așteaptă cu nerăbdare să vadă ce cadouri le va aduce Iepurașul.
Principala activitate a copiilor este joaca, așa că numărul jucăriilor nu este niciodată prea mare. În plus, pentru ca aceștia să se joace în voie, fără a împrăștia jucăriile în toată camera, puteți crea un loc special, doar al lor. De exemplu, un cort pentru joacă este o idee excelentă de cadou, oferindu-le celor mici senzația de siguranță, de care au nevoie pentru a se juca nestingheriți.
În dezvoltarea armonioasă a copiilor, la fel de important precum joaca este și învățatul. Asigură-te că cei mici adoptă o poziție corectă la birou, cu ajutorul unui scaun reglabil. De asemenea, nu uita să le pui la dispoziție o sursă de lumină pentru situațiile în care aceștia își doresc să citească, să își facă temele sau să deseneze pe timp de seară. Așadar, le poți face cadou o veioză cu desene sau forme interesante, care să fie nu doar utilă, ci și interesantă.
O altă idee creativă de cadou pentru cei mici este să mergeți împreună la un spectacol interesant, potrivit vârstei lor. În plus, este momentul potrivit de a folosi cardul cultural, dacă angajatorul oferă acest beneficiu.
Cei mici au nevoie de un somn lin și odihnitor, pentru a-și încărca bateriile. Pentru ca patul să aibă un aspect cât mai primitor și amuzant, o pernă decorativă cu un model vesel este ideea perfectă de cadou. Altă idee potrivită de cadou este un covor vesel, colorat, cu un model de care cei mici se pot folosi în mod creativ pentru joacă. De asemenea, aspectul pereților poate fi înveselit cu ajutorul unui tablou simpatic, la fel de colorat precum celelalte elemente de decor din încăpere.
Sursa foto: Shutterstock
Fie că preferăm vacanțele la soare sau cele la schi, cu toții ne dorim câteva zile, o săptămână sau chiar mai multe în care să ne deconectăm și să ne relaxăm făcând lucrurile care ne plac. Însă, pentru a avea o vacanță reușită, este important să ținem cont de câteva lucruri care ne vor ajuta să evităm situațiile neplăcute. Este recomandat să ne informăm din timp cu privire la locul în care urmează să mergem, care sunt lucrurile indispensabile pe care trebuie să le avem la noi și la ce să ne așteptăm atunci când ajungem la destinație.
Pentru că ne dorim să îmbunătățim viața angajaților și să asigurăm echilibrul între viața personală și cea profesională, prin toate soluțiile disponibile, am pregătit o listă cu cele mai importante lucruri pe care să le iei în considerare atunci când planifici vacanța de vis.
Dacă a venit momentul să te gândești la vacanța de Paşte, la cea de vară sau chiar la un weekend prelungit de relaxare, primul lucru de luat în calcul este destinația. Este recomandat să îți planifici cu 2-3 luni înainte întreaga aventură, pentru a găsi cele mai bune oferte de transport sau de cazare și pentru a face toate rezervările necesare.
Un mare avantaj în planificarea vacanțelor și în alegerea destinației îl constituie voucherele de vacanţă, care pot fi utilizate pe întreg teritoriul României, în rețeaua de unități turistice partenere, cu acoperire națională 100%.
Pe lângă toate beneficiile pe care le oferă voucherele de vacanță, ai la dispoziție și o pagină specială, prin care îţi poţi planifica mai uşor concediul în România, folosind filtre de căutare precum judeţ, zonă turistică sau oraş.
Alegerea destinației potrivite pentru vacanță se face în primul rând în funcție de pasiunile tale și de modul în care îți place să petreci timpul liber. Fie că îți plac drumețiile la munte sau sporturile de iarnă, cu siguranță găsești zona și hotelul sau pensiunea exact pe gustul tău, care să îți ofere toate facilitățile de care ai nevoie pentru o vacanță reușită, fie vară, fie iarnă. Pentru concediul de vară, puține lucruri sunt mai plăcute decât marea și nisipul fin al plajelor, așa că tot ce trebuie să faci este să alegi stațiunea preferată și să rezervi din timp o cameră sau mai multe, ori o pensiune întreagă, dacă petreci vacanța împreună cu prietenii.
Este recomandat să te gândești din timp la un buget alocat pentru vacanță, care să cuprindă cheltuielile de transport, cazarea, mesele, ieșirile, suvenirurile și o sumă de rezervă, pentru situații neprevăzute sau dacă dorești să faci o achiziție mai costisitoare.
Când planifici bugetul de vacanță, nu uita să iei în considerare și tichetele de masa, care te vor scuti de plata cash și te vor ajuta să economisești pentru a te bucura și mai mult de vacanță.
Sumele de pe cardurile de tichete de masă sunt valabile în anul în care au fost emise, cu excepția celor încărcate în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, care pot fi utilizate până la 31 decembrie, anul următor. Nu uita să iei în considerare toate aceste detalii atunci când planifici vacanța și bugetul pentru aceasta.
Numărul și mărimea bagajelor vor fi cu siguranță determinate de modalitatea de călătorie pe care o alegi. Dacă pleci cu mașina, lucrurile sunt mult mai simple, pentru că poți lua cu tine orice dorești (în limita spațiului disponibil, desigur). Însă, dacă vei călători cu avionul ori cu trenul, atunci trebuie să știi exact ce vei găsi la destinație.
Citește pe site-ul hotelului sau pensiunii unde urmează să te cazezi de ce facilități vei dispune. În funcție de acestea, poți stabili ce va conține bagajul, pentru ca odată ajuns la destinație, să beneficiezi de tot confortul pentru o vacanță perfectă. De exemplu, unele hoteluri sunt prevăzute cu uscător de păr și fier de călcat, așa că nu este nevoie să le iei cu tine de acasă. De asemenea, o idee bună, indiferent de mijlocul de transport sau de destinație, este să ai cu tine în bagaj un prelungitor dublu sau triplu, în funcție de numărul de dispozitive pe care trebuie să le încarci.
Vacanțele sunt prin definiție momente de odihnă și relaxare, însă există și situații în care nu sunt lipsite de evenimente mai puțin plăcute. Fie că este vorba despre un drum necunoscut, o cheltuială neașteptată sau o urgență, este important să iei în calcul și eventualele momente de stres care ar putea apărea pe parcursul călătoriei sau la destinație.
În cazul în care pleci în vacanță împreună cu copiii, nu uita să iei în bagaje medicamente de primă necesitate, spray-uri împotriva țânțarilor (dacă destinația este recunoscută pentru prezența acestora), creme împotriva arsurilor solare, dacă pleci într-o vacanță la soare, hainele potrivite pentru orice tip de vreme și orice știi, din experiență, că îți va fi de folos pentru a te bucura la maximum de sejur.
Dacă ai ales să pleci în vacanță cu mașina personală sau cu trenul și te așteaptă un drum lung, este recomandat să ai cu tine toate acele lucruri care vor face călătoria mai plăcută. Mai ales dacă pleci împreună cu cei mici, ai nevoie de soluții distractive pentru a face ca timpul să treacă mai ușor și fără incidente.
Nu uita nici de gustările pentru drum și de hidratare. Dacă ai uitat să le iei de acasă sau ai plecat în grabă, poți opri pe drum la o benzinărie sau un supermarket să cumperi tot ce ai nevoie. Pentru a nu apela la bugetul destinat vacanței, poți folosi tichetele de masa pe card, care sunt acceptate într-o mulțime de supermarketuri, hypermarketuri, restaurante sau magazine partenere.
Cel mai important este ca drumul spre destinația de vacanță să fie plăcut și lipsit de incidente, pentru ca odată ajuns, să te poți bucura de un concediu relaxant.
Cu toții abia așteptăm vacanțele, zilele de relaxare în care ne deconectăm complet de la problemele zilnice și ne putem odihni așa cum trebuie. Cu puțină organizare din timp, poți avea vacanța la care ai visat, în care să-ți încarci bateriile făcând doar acele lucruri care îți plac, fără griji și bătăi de cap.
Sursa foto: Shutterstock
O pauză de la ritmul vieții de zi cu zi, fie pentru câteva zile, un weekend sau o săptămână, are numeroase avantaje pentru starea noastră de bine și pentru calitatea vieții. De la reducerea stresului, până la descoperirea unor locuri interesante, călătoriile ne deschid noi orizonturi, ne oferă o altă perspectivă asupra vieții și ne ajută să ne relaxăm și să revenim din vacanță mult mai motivați.
Oferta turistică a României este mai bogată decât poate părea la prima vedere. Nu este de mirare că din ce în ce mai multe publicaţii renumite din străinătate, precum ziarul britanic The Guardian, au inclus ţara noastră pe lista celor care ar trebui vizitate în 2021. Pădurile virgine, arhitectura medievală, satele tăcute, desprinse parcă din basme de demult şi minunata Deltă a Dunării sunt doar câteva dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulţi străini aleg să îşi petreacă vacanţele în România.
Guvernul României, la solicitarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a aprobat în data de 26 martie 2020, Ordonanța de Urgență privind modalitatea de emitere și prelungire a valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice de răspândire a virusului COVID-19.
Conform actului normativ, valabilitatea voucherelor de vacanță acordate în 2019 și în 2020 a fost prelungită până la 31 decembrie 2021. Așadar, voucherele de vacanță acordate în această perioadă, care nu au putut fi utilizate ca urmare a restricțiilor sanitare, vor putea fi folosite până la sfârșitul anului în curs.
Aşadar, dacă ai un card Edenred Vacanţă, verifică valabilitatea sumelor disponibile şi foloseşte-le pentru rezervări până pe 31 decembrie 2021, pentru a evita expirarea acestora.
Îţi propunem în continuare câteva sfaturi pentru planificarea unui concediu în ţara noastră, dar şi idei de locaţii pe care, poate, nu le-ai luat în considerare până acum.
Agenţiile de turism au pregătit în această perioadă o serie de oferte pentru sejururile din România, la preţuri avantajoase, iar tu îţi poţi planifica astfel concediile de anul viitor într-un mod sigur şi convenabil financiar. Şi pentru ca tu să îţi organizezi cât mai bine concediile în România, am pregătit pentru tine o selecţie de parteneri ce acceptă plata cu Edenred Vacanţă, printre care Ana Hotels, Teleferic Brasov, Balvanyos Resort sau Forest Retreat & Spa.
Şi cum pentru anul viitor sunt deja disponibile oferte de vacanță la prețuri avantajoase, în numeroase locații speciale din toată România, acum este momentul perfect pentru a face rezervări în avans, pentru o vacanță relaxantă în decorul tău preferat, la preţuri speciale de early booking, plătind cu voucherele de vacanţă Edenred.
Ia în calcul vacanțele last minute!
În cazul ofertelor last minute poţi să mergi mai departe de destinaţiile considerate „clasice”, precum Poiana Braşov, oraşele mari ori mănăstirile din nordul Moldovei. Aceste locuri sunt în general foarte populare, deci aglomerate, iar, chiar şi pentru ofertele last minute, transportul şi cazarea rămân destul de scumpe. Poţi să te îndrepţi spre destinaţii la care în mod obişnuit nu te-ai gândi, precum Fundătura Ponorului, din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului-Cioclovina, sau Satul lacustru Berzasca din Caraş-Severin.
Vacanțele all inclusive, o bună soluţie last minute
Există sisteme de oferte de călătorie all-inclusive, pe care le poţi găsi la preţuri foarte bune. Astfel de pachete includ transport, cazare, tururi ghidate, excursii cu barca (de exemplu, în Delta Dunării) ori agroturism (de la olărit la plimbări cu trăsura sau pe cai şi degustări de preparate specifice). Important este să îl găseşti pe cel care se potriveşte cel mai bine preferinţelor tale şi ale celor alături de care vei călători.
În alegerea următoarei tale destinaţii de vacanţă sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât să poţi face alegerea potrivită. În primul rând, decide-te cu ce vrei să călătoreşti. Unele dintre destinaţiile pe care ţi le-am propus anterior sunt accesibile doar cu maşina, deci, dacă nu ai un autoturism sau nu este mijlocul tău de transport preferat, alege un loc în care poţi ajunge cu trenul sau cu autocarul.
În al doilea rând, gândeşte-te ce fel de vacanţă ar satisface nevoile tale şi ale însoţitorilor tăi. Poate tu vrei să stai la soare, să te relaxezi în timp ce prietenii tăi vor să meargă cu bicicleta prin pădure. Ca să împaci pe toată lumea, orientează-te spre o destinaţie care poate corespunde tuturor gusturilor.
Dacă ai copii, ia în considerare locurile care sunt prietenoase cu cei mici sau care propun activităţi potrivite vârstei lor şi de care ei ar putea să se bucure. În cele din urmă, dar nu cel mai puţin important, alege şi în funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziţie şi vezi care dintre aceste frumoase destinaţii turistice din România s-ar potrivi cel mai bine disponibilităţilor tale financiare.
Diversitatea ofertei turistice a României poate răspunde nevoilor de relaxare sau de explorare ale oricărui turist. Dacă îţi doreşti un concediu liniştit, departe de tumultul oraşului, în mijlocul naturii, atunci trebuie să ştii că, potrivit Convenției privind diversitatea biologică, România este cea mai diversă țară din punct de vedere biogeografic din Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că deţine cea mai mare varietate de forme geografice decât oricare altă țară din Europa, deci indiferent că vrei să explorezi Delta sau să leneveşti pe marginea unui lac, cu o superbă pădure în apropiere, România îţi poate oferi exact ce îţi doreşti. Dacă preferi ca în vacanță să-ți lași liber spiritul de aventură, ai la dispoziţie numeroase trasee montane, de diferite grade de dificultate, care îți vor dezvălui peisaje încântătoare şi o experienţă de neuitat. Dacă relaxarea şi luxul reprezintă ideea ta de vacanță perfectă, staţiunile balneo-climaterice îți stau la dispoziţie cu oferte SPA şi nu numai.
Dacă vrei să călătoreşti cu familia, o vacanţă în ţară poate fi ocazia cea mai bună de a le prezenta copiilor frumuseţile ţării lor. Mai mult decât atât, pot trăi experienţa lucrurilor despre care au învăţat la şcoală sau pe care le-au văzut doar în fotografii.
De asemenea, o călătorie în România poate fi o întoarcere în trecut. Este ceea ce spunea şi Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit, cu ocazia uneia dintre numeroasele sale vizite la Viscri, acolo unde deţine şi o casă. Departe de a fi o critică la adresa stadiului actual de dezvoltare a ţării, este o invitaţie de a descoperi o viaţă mai simplă, nealterată de modernizarea uneori agresivă pe care o vedem în marile oraşe din ţară, dar şi de întoarcere la semnificaţia adevărată a comunităţii.
Pentru iubitorii de gastronomie, România încă mai are multe surprize. Fiecare regiune are particularităţile sale şi diversitatea culinară este la ea acasă. Indiferent că vrei să încerci legume care au gustul copilăriei tale, să te bucuri de preparate tradiţionale sau să descoperi restaurante unde gastronomia moleculară transformă reţete clasice în delicii care par desprinse dintr-un film SF, o vacanţă în România poate fi o adevărată aventură pentru papilele gustative.
Castelele din România, peste o sută, multe situate în regiuni feerice, sunt o destinație turistică extrem de populară, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Deși nu toate castelele românești sunt la fel de cunoscute la nivel mondial, ca „Bran-ul lui Dracula”, numeroase dintre ele merită să fie luate în considerare atunci când îți planifici o vacanță în țară.
De asemenea, ele pot fi decor pentru concerte în aer liber, proiecții de filme, spectacole de teatru și demonstrații militare ori pentru filmări pentru cinema și TV. Și pentru că este aproape imposibil să le vizitezi pe toate într-o singură călătorie, am pregătit un top al celor mai frumoase castele din România, care nu ar trebui să lipsească din lista ta de destinații pentru o vacanță de vis.
Indiferent care este bugetul sau stilul tău de a călători, suntem siguri că poţi găsi printre propunerile noastre câteva idei pentru următorul tău sejur, pe care îl poţi achiziţiona cu voucherele de vacanţă.
Chiar dacă sunt deschise pe tot parcursul anului, poate cel mai potrivit moment pentru a vizita cramele din România este toamna. Peisajele minunate ale podgoriilor care îşi schimbă culoarea sub soarele toamnei, aerul proaspăt şi, evident, degustările de vin pot face din vizita unei crame un moment plăcut de relaxare cu familia şi prietenii.România este unul dintre cei mai importanţi producători de vin din Uniunea Europeană, ocupând poziţia a şasea în acest clasament, la finalul anului 2020. Tradiţia viticolă din ţara noastră este bogată, aşa că vei descoperi, pe lângă vinuri extraordinare, unele premiate la competiţii internaţionale de specialitate, conace superbe, poveşti interesante, restaurante cu meniuri tradiţionale, dar mai ales o atmosferă prietenoasă şi plăcută.
Murfatlar este, probabil, una dintre cele mai celebre podgorii şi crame din România. Cultivarea viţei-de-vie în această regiune are o tradiţie care datează încă din Antichitate, primele mărturii în acest sens aparţinând cunoscutului poet latin Ovidiu, trimis în exil pe coasta Mării Negre, în Dobrogea de astăzi.
În prezent, pe podgoriile Murfatlar se culeg anual aproximativ 25.000 de tone de struguri, din care se produc 18 milioane de litri de vin. Atracţia principală a domeniului Murfatlar este crama, care are o tradiţie de 40 de ani. Aici găseşti vinuri pentru toate gusturile. Dacă ajungi să vizitezi această celebră cramă într-o vacanta in zona, poţi degusta aici până la nouă sortimente de vinuri, dar şi mâncăruri tradiţionale. Ca orice cramă care se respectă, Murfatlar are şi un muzeu, unde vei descoperi lucruri interesante din istoria domeniului viticol, dar şi despre vinurile produse aici.
De asemenea, poţi vizita şi staţiunea de cercetare Murfatlar, care are o istorie de peste un secol. Primele plantații experimentale au fost înființate în Pepiniera Murfatlar, în anul 1907, plantându-se câteva soiuri franțuzești, dintre care trei au fost un succes: Chardonnay, Pinot gris si Pinot noir. După ani de căutări, a fost definită vocaţia podgoriei, şi anume, producerea vinurilor licoroase, de înaltă calitate.
Una dintre cele mai cunoscute zone viticole din vestul țării, Recaşul are o istorie foarte interesantă. Izvoarele istorice scrise menţionează pentru prima dată domeniile Recaş în anul 1447, într-un document notarial. De la această primă menţiune istorică, podgoriile Recaş şi-au schimbat de mai multe ori proprietarii. Indiferent că au fost unguri, austrieci, români, sârbi sau şvabi, toţi au înţeles valoarea acestor podgorii, care au devenit, de-a lungul timpului, un simbol al Banatului.
Compania care deţine astăzi brandul „Cramele Recaş”, înfiinţată în 1991, îşi doreşte să ducă mai departe tradiţia domeniului, punând accent şi pe inovaţie, mai ales în ceea ce priveşte producţia de vinuri.
Cu siguranţă nu vei regreta o vizită în acest loc încărcat de istorie şi pasiune pentru viticultură. Cramele au fost reamenajate în ultimii ani şi includ colecţii preţioase de vinuri din anii cu cele mai bune recolte. Evident, poţi participa la o degustare şi să te relaxezi într-un peisaj de poveste.
Această zonă viticolă are, la rândul său, o tradiţie îndelungată, fiind atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Despre podgoria Dealu Mare, izvoarele istorice străine consemnează că producea un vin „uleios, tare şi durabil”, asemănându-l cu cele mai bune vinuri produse în alte ţări. Cele mai cunoscute centre viticole din zonă sunt Ceptura, Valea Călugărească, Pietroasele şi Tohani.
Aceasta poate fi destinaţia perfectă pentru tine, dacă eşti pasionat şi de sport, mai ales de ciclism. Amatorii de cicloturism pot descoperi frumuseţile zonei, pedalând printre vii, pe unul dintre traseele din regiune. Nici măcar nu este nevoie să vii cu bicicleta de acasă, poţi închiria una de aici. Pentru cei care vor o zi sau chiar un week-end de relaxare, există aici şi conace boiereşti (cum este Conacul Nucu) ce pot fi vizitate şi care organizează diferite evenimente şi brunch-uri delicioase, care însoţesc degustările de vinuri.
Regiunea viticolă Dealurile Moldovei este una dintre cele mai renumite din România. Există dovezi istorice care atestă cultivarea viţei-de-vie în această regiune încă de pe vremea lui Burebista, în secolul I î.Hr. Cotnariul, al cărui nume se pare că vine de la meșteșugul cotitului butoaielor (a coti- a măsura) este menţionat prima oară ca podgorie încă din secolul al XVIII-lea.
Aşadar, daca vizitezi această podgorie, primeşti şi o valoroasă lecţie de istorie. Poţi petrece un weekend întreg în această regiune, poţi merge la o degustare, poţi vizita vinoteca Cotnari, dar şi unele obiective turistice interesante, printre care Cătălina, o cetate traco-getică din secolul IV înainte de Hristos, un edificiu deosebit, cu elemente de fortificații din piatră. Tot în zonă, poţi vizita necropola de la Cucuteni, care a impresionat atât de mult comunitatea ştiinţifică, încât se vorbeşte inclusiv despre o „artă cucutiană”.
Rămânem în aceeaşi regiune viticolă, pentru a ne orienta atenţia asupra domeniilor Avereşti.
Printre însemnările despre vinurile din zonă, se numără inclusiv cele ale cronicarilor moldoveni. În 1874, boierul Ştefan Negruzzi și oenologul francez René Faure îşi dau seama că zona Huşi ar putea fi una aparte şi au început sa integreze aici concepte şi practici de viticultură modernă. Lui René Faure se datorează renașterea unor soiuri vechi românești, precum Zghihara şi Busuioaca. Tot meritul lui este introducerea unor soiuri franţuzeşti de prestigiu, precum Merlot, Cabernet sau Aligote.
Dacă vei participa la o degustare la domeniile Avereşti, vei putea să guşti celebrul vin de Zghihara, autentic românesc, un vin alb sec, ușor, cu un gust uşor acrișor. Vinul Zghihara de Huși sau Poama voioasă de Huși, cum îi mai spun localnicii, se consumă tânăr, deoarece nu se pretează la învechire. Este un vin cu aciditate ridicată, ceea ce îl face perfect pentru a fi servit împreună cu preparate pe bază de fructe de mare și salate.
Podgoria Sarica Niculițel se află în apropiere de partea vestică a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aşa că, dacă plănuieşti o excursie sau o vacanţă în zonă, te poţi opri şi la această celebră cramă. Casa Niculițel se află în plaiul Sarica al localității Niculiţel, deci la kilometrul zero al acestei podgorii. Iniţial, podgoria Sarica Niculițel era delimitată în jurul satului Niculițel, cu plaiurile Sarica, Bădila şi Cocoş, dar arealul a fost extins.
Din nou, avem de-a face cu o podgorie cu o bogată istorie. Aproape toate vestigiile istorice medievale şi chiar descoperirile arheologice antice, din zona podgoriei Sarica Niculițel, au încrustate sau pictate pe ele motivele viței-de-vie. Unul dintre primele documente istorice, care atestă vinul ca fiind unul dintre principalele produse ale nord-dobrogenilor, datează din anul 1412. Pe 6 septembrie 1803, domnitorul Alexandru Moruzi menționează vinul adus în Moldova de la Niculiţel.
La Niculiţel, poţi descoperi ce anume face această podgorie atât de specială - de la sol la vaporii de apă ce se degajă din Dunăre, în timpul zilelor de vară caniculară - şi poţi degusta vinuri precum Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Via Viticola Aligote, Sarica Black Label, Caii de la Letea.
Indiferent că te pasionează istoria, vinurile, cicloturismul sau, pur şi simplu, vrei să te bucuri de un weekend relaxant cu prietenii şi familia, o vizită la una dintre cramele româneşti despre care am vorbit mai sus poate fi o idee excelentă în orice anotimp, dar cu precădere toamna.
Sursă foto: Shutterstock
Castelele din România, peste o sută, multe situate în regiuni feerice, sunt o destinație turistică extrem de populară, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Deși nu toate castelele românești sunt la fel de cunoscute la nivel mondial, ca „Bran-ul lui Dracula”, numeroase dintre ele merită să fie luate în considerare atunci când îți planifici o vacanță în țară. Cea mai practică metodă pentru a le vizita este închirierea unei mașini. Multe dintre aceste monumente se află în Transilvania, iar dacă nu deții o mașină, poți să închiriezi una dintr-un oraș mai mare, precum Brașov, Sibiu ori Cluj-Napoca, și să îți cauți acolo cazare, pe care o poți plăti inclusiv cu cardul de vacanţă. Castelele din România sunt pline de istorie și sunt înconjurate de peisaje naturale uluitoare. Multe sunt, în prezent, centre ale istoriei vii, unde vizitatorii pot urmări demonstrații ale stilului de viață, cu artizani care prezintă forme de artă, meșteșuguri și abilități de zi cu zi, vechi de sute sau chiar o mie de ani. De asemenea, ele pot fi decor pentru concerte în aer liber, proiecții de filme, spectacole de teatru și demonstrații militare ori pentru filmări pentru cinema și TV. Și pentru că este aproape imposibil să le vizitezi pe toate într-o singură călătorie, am pregătit mai jos un top al celor mai frumoase castele din România, care nu ar trebui să lipsească din lista ta de destinații pentru o vacanță de vis.
Parte a Muzeului Național Peleș, care mai include Pelișorul și alte anexe, Castelul Peleș din Sinaia a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, care, în 1874, sub porunca acestuia, a primit numele de Sinaia. Un an mai târziu, au fost construite în zonă primele case boierești, iar în 1876, calea ferată Ploiești – Predeal. Castelul a fost construit între anii 1873 şi 1875, pentru a-i servi regelui drept reşedinţă de vară, și a căpătat, de-a lungul timpului, funcţii politice, culturale şi simbolice. Ca un amănunt interesant, Castelul Peleș a fost primul complet electrificat din Europa și primul din lume cu încălzire centrală prin pereți și pardoseli. După 1914, a avut funcție de reședință şi muzeu, fără a mai fi locuit șase luni pe an, aşa cum obişnuia suveranul fondator. Până în 1947, a găzduit vizite oficiale și ceremonii cu caracter militar, iar în 1948, castelul a fost închis de comuniști; bunurile de patrimoniu - colecţii de pictură, mobilier, textile, piese de artă decorativă şi cărţi - au fost transferate la Muzeul de Artă din București, dar și la alte instituţii de cultură din România. În 1953, castelul a fost deschis ca muzeu naţional, găzduind, până în 1989, și vizite ale unor şefi de stat. În 2007, statul român şi Casa Regală au ajuns la un acord potrivit căruia domeniul Peleş a reintrat în proprietatea regelui Mihai I, dar în administrarea Ministerului Culturii. Accesul la Castelul din Sinaia se face ușor, cu mașina personală ori cu trenul. Sinaia însăși este o localitate superbă, deci te poți opri aici câteva zile pentru a vizita și împrejurimile. Fiind oraș turistic, locurile de cazare sunt numeroase și, indiferent de preferințele culinare, poți găsi un restaurant pe placul tau, unde poți plăti inclusiv cu cardul de masă.
Bran este unul dintre cele mai vizitate castele din România, fiind o destinație populară și datorită asocierii cu legenda lui Dracula. Inițial, a fost o unitate militară de apărare, construită de cavalerii teutoni stabiliți în zonă, începând din anii 1226. Pe 19 noiembrie 1377, cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare a emis un act prin care acorda locuitorilor Brașovului privilegiul construirii unui castel. Documentul îndemna sașii din zonă să participe la construcția castelului Bran. Un an mai târziu, castelul, ridicat pe stânca dintre Măgura şi Dealul Cetăţii, era finalizat, având rol de vamă la granița Transilvaniei, dar și de fortăreață. În anul 1427, Castelul Bran a trecut din proprietatea Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrări de fortificare și de extindere. În 1498, Cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către Scaunul Brașovului. Patru secole mai târziu, pe 1 decembrie 1920, castelul era donat Reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la realizarea Marii Uniri. După moartea acesteia, în 1938, castelul a fost moștenit de principesa Ileana, fiica sa, care a și locuit aici cu familia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înființând un spital pentru victimele conflictului. După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român, fiind deschis ca muzeu de istorie și artă feudală. În 2006, castelul a fost retrocedat legal moștenitorilor principesei Ileana. În paralel, în 1897, Bram Stoker lansa volumul „Dracula”, despre un conte transilvănean vampir, ce l-a avut ca sursă de inspirație pe Vlad Țepeș, însă acesta nu are aproape nimic de-a face cu castelul. Monumentul este situat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, iar peisajul din zonă este foarte frumos. Și, deși Dracula este doar un personaj fictiv, o vizită la Castelul Bran este încă o modalitate excelentă de a afla mai multe despre istoria medievală a României și, în special, a regiunii Transilvaniei.
Pentru o vacanță reușită, resursele cu care pleci la drum sunt extrem de importante. Informațiile despre locurile pe care vrei să le vizitezi, spațiile de cazare, restaurante sunt doar câteva dintre lucrurile pe care este util să le ai în vedere. Dacă ai de la job un card de vouchere de vacanță, viața ta va fi și mai simplă, pentru că există o listă generoasă de unități de cazare care le acceptă.
Dacă nu, poate este momentul să faci un demers în acest sens și să îi propui angajatorului să verifice cât de avantajoase sunt voucherele de vacanţă, atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi. Iar oferta noastră de carduri de vacanță este una cel puțin interesantă, deci, merită să o aduci în discuție.
Turiștii atrași de Evul Mediu românesc pot vizita castelul (considerat un monument singular la noi în țară) celui mai strălucit rege al Ungariei acelei epoci, Matia Corvin. Bazele edificiului au fost puse în secolul al XIV-XV-lea, cu castrul regal. Ioan de Hunedoara a inițiat, după 1440, construcții care vizau transformarea cetății într-un castel, lucrările fiind finalizate în jurul anului 1480. La acel moment, monumentul, cu turnuri, bastioane și un donjon, era comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare și fast. Pe parcursul secolelor, diverșii proprietari au făcut modificări, adăugând turnuri și săli. În aripa Matia a castelului se mai deslușește vag o pictură care face referire la legenda corbului, de la care se spune că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara, Corvinii. De asemenea, în curtea castelului se află o fântână foarte adâncă. Aceasta, potrivit legendelor, ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la apă. După 15 ani de muncă, după ce au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. În prezent, Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România, care nu a ajuns o ruină. Acesta este inclus frecvent în topurile destinațiilor de basm din Europa. Legenda spune că Vlad Țepeș a petrecut șapte ani închiși în temnițele lui Corvin, perioadă despre care se presupune că l-a dus la nebunie și a alimentat nevoia sa de răzbunare extrem de brutală împotriva turcilor. Astăzi, castelul este un muzeu deschis zilnic publicului, fiind cel mai ușor accesibil într-o excursie de o zi sau cu mașina.
Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababul”, fost ministru al României în perioadele 1899-1900 și 1904-1907. Construit în stil neoromânesc, castelul este înconjurat de un parc cu cascade, fântâni arteziene și o grotă. Clădirea, construită după planurile arhitectului Grigore Cerchez, este bogat decorată în stil romantic și prezintă o colecție de heraldică, reprezentând blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu Cantacuzinii. Dispunând de o avere colosală, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913) a mai construit două edificii similare: Palatul Cantacuzino din București, care adăpostește, în prezent, Muzeul Național „George Enescu”, și pe cel de la Florești, supranumit și „Micul Trianon”, aflat în prezent în ruină. În afară de vizitarea propriu-zisă a castelului din Bușteni, turiștii se pot delecta cu diverse evenimente culturale, precum concerte și festivaluri de operă, sau pot servi masa la restaurantul castelului, de unde pot admira panorama orașului.
În comuna Cetatea de Baltă din județul Alba, între Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, se află un castel mai puțin promovat pentru turism: Bethlen-Haller. Castelul datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea – prima jumătate a sec. al XVII-lea și nu se știu prea multe despre începuturile sale, dar se știe că, la momentul când a fost finalizat, în jurul anului 1624, domeniul îi aparținea lui István (Ștefan) Bethlen de Iktár, fratele principelui Transilvaniei, Gábor (Gabriel) Bethlen de Iktár. Castelul are un plan tipic renascentist, fără curte interioară, cu cinci turnuri acoperite. Ultimul proprietar din familia Bethlen a fost Márkus Bethlen, care l-a vândut sau l-a pierdut la cărţi, după cum menţionează niște surse, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, familiei Haller, în posesia căreia a rămas până în momentul exproprierii din 1948. În perioada comunistă, castelul a avut diverse funcțiuni, până când a fost transformat în secție de șampanizare aferentă IAS Jidvei, perioadă în care au și dispărut piesele originale de mobilier și decorațiuni. După 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller, care l-a vândut, mai departe, familiei Necşulescu, proprietarii Jidvei. În prezent, castelul este asociat cu vinul Jidvei, fiind proprietate privată, dar se poate vizita la cerere, contactând compania în prealabil, pentru a obţine permisiunea de a vizita. Castelul a păstrat atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât și o parte din cele baroce, datând de la renovarea din 1773.
Castelul Bánffy din comuna Bonțida este un complex de clădiri în stil renascentist - completat, din secolul al XVIII-lea, cu elemente în stil baroc și apoi romantic - fiind, în zilele sale de glorie, cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei. În secolul al XVIII-lea, un cunoscut arhitect vienez a modificat structura domeniului, adăugând un parc, alei, statui și fântâni arteziene în stil baroc. Domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Bánffy de Losonc în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci. În 1944, castelul a fost transformat în spital de campanie, dar a fost jefuit și devastat de trupele germane, în semn de represalii împotriva proprietarului său. În timpul regimului comunist, a servit ca școală de șoferi, fermă și spital pentru copii. Din 2001, este în proces de reabilitare. În ultimii ani, locul a devenit cunoscut și datorită festivalului de muzică Electric Castle, fondat în 2013. Porțiuni din castel sunt deschise turiștilor pentru vizitare. Castelul este accesibil cu mașina, fiind situat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca.
Castelele sunt unele dintre cele mai importante monumente naționale din România, o parte dintre ele fiind cunoscute la nivel mondial. Fiecare dintre ele este unic și poate oferi experiențe turistice complexe, de la aspectul istoric, arhitectural, artistic ori inedit, până la cel gastronomic. Așadar, nu ezita să le incluzi pe lista planurilor tale de vacanță.
De la cascade spectaculoase la palate de poveste şi peisaje de neuitat, oferta turistică a României este mai bogată decât poate părea la prima vedere. Nu este de mirare că din ce în ce mai multe publicaţii renumite din străinătate, precum ziarul britanic The Guardian, au inclus ţara noastră pe lista celor care ar trebui vizitate în 2021. Pădurile virgine, arhitectura medievală, satele tăcute, desprinse parcă din basme de demult şi minunata Deltă a Dunării sunt doar câteva dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulţi străini aleg să îşi petreacă vacanţele în România.
Dacă şi tu vrei să descoperi sau să redescoperi România, îţi propunem o listă a celor mai interesante locuri pe care le poţi vizita în următorul tău concediu.
Diversitatea ofertei turistice a României poate răspunde nevoilor de relaxare sau de explorare ale oricărui turist. Dacă îţi doreşti un concediu liniştit, departe de tumultul oraşului, în mijlocul naturii, atunci trebuie să ştii că, potrivit Convenției privind diversitatea biologică, România este cea mai diversă țară din punct de vedere biogeografic din Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că deţine cea mai mare varietate de forme geografice decât oricare altă țară din Europa, deci indiferent că vrei să explorezi Delta sau să leneveşti pe marginea unui lac, cu o superbă pădure în apropiere, România îţi poate oferi exact ce îţi doreşti. Dacă preferi ca în vacanță să-ți lași liber spiritul de aventură, ai la dispoziţie numeroase trasee montane, de diferite grade de dificultate, care îți vor dezvălui peisaje încântătoare şi o experienţă de neuitat. Dacă relaxarea şi luxul reprezintă ideea ta de vacanță perfectă, staţiunile balneo-climaterice îți stau la dispoziţie cu oferte SPA şi nu numai.
Dacă vrei să călătoreşti cu familia, o vacanţă în ţară poate fi ocazia cea mai bună de a le prezenta copiilor frumuseţile ţării lor. Mai mult decât atât, pot trăi experienţa lucrurilor despre care au învăţat la şcoală sau pe care le-au văzut doar în fotografii.
De asemenea, o călătorie în România poate fi o întoarcere în trecut. Este ceea ce spunea şi Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit, cu ocazia uneia dintre numeroasele sale vizite la Viscri, acolo unde deţine şi o casă. Departe de a fi o critică la adresa stadiului actual de dezvoltare a ţării, este o invitaţie de a descoperi o viaţă mai simplă, nealterată de modernizarea uneori agresivă pe care o vedem în marile oraşe din ţară, dar şi de întoarcere la semnificaţia adevărată a comunităţii.
Pentru iubitorii de gastronomie, România încă mai are multe surprize. Fiecare regiune are particularităţile sale şi diversitatea culinară este la ea acasă. Indiferent că vrei să încerci legume care au gustul copilăriei tale, să te bucuri de preparate tradiţionale sau să descoperi restaurante unde gastronomia moleculară transformă reţete clasice în delicii care par desprinse dintr-un film SF, o vacanţă în România poate fi o adevărată aventură pentru papilele gustative.
Indiferent care este bugetul sau stilul tău de a călători, suntem siguri că poţi găsi printre propunerile noastre câteva idei pentru următorul tău concediu.
Dacă te-ai decis să îți petreci concediul în România, cu siguranță ai la dispoziție numeroase destinații pe care, poate, ți-ai dorit deja de multă vreme să le vizitezi și nu ai avut ocazia. Ca să venim în ajutorul tău, ți-am pregătit o listă cu unele dintre cele mai populare și mai frumoase destinații de vacanță din România.
Satul Viscri din judeţul Braşov a devenit celebru mai ales în urma vizitelor destul de frecvente ale prinţului Charles al Marii Britanii. Locul este mai curând retras de la drumul care leagă Brașovul de Sighișoara, deci nu este foarte accesibil. Totuşi, frumuseţea acestui sat săsesc a fermecat mii de turişti prin simplitatea sa. Casele colorate, îngrijite, dar mai ales biserica fortificată, care este una din cele numai şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, îi atrag pe toţi cei care vor să redescopere magia satului românesc. Biserica în stil săsesc fortificată, înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri şi două bastioane, datează din secolul XIII şi a fost construită în locul unei foste biserici romane. Biserica, dar şi alte case din zonă au fost renovate prin intermediul fundaţiei prinţului Charles şi şi-au recăpătat frumuseţea de altădată. Dacă ajungi la Viscri, nu uita să cumperi nişte şosete sau pulovere împletite de la femeile din sat sau poate nişte gemuri sau zacuscă. Aceste bijuterii rurale ale României vor dăinui, dacă pot găsi un model economic viabil care să le asigure supraviețuirea, deci, dacă poţi, contribuie la acest tip de economie sustenabilă.
Un loc cu multe legende, care cu siguranţă te va încânta, Cascada Cailor din Munţii Rodnei este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Este cea mai mare cascadă din România şi are cea mai înaltă cădere de apă, de 90 de metri, ceea ce o face cu adevărat spectaculoasă şi un obiectiv turistic important pentru vizitatorii din ţară sau străinătate. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, ceea ce face căderea de apă şi mai impresionantă. Potrivit ghizilor turistici şi oamenilor din zonă, cel mai bun moment pentru a vizita Cascada Cailor este primăvara, când topirea zăpezilor de pe creste duce la creşterea volumului apei acesteia. Zona este împânzită de legende despre denumirea acestei cascade. Unele spun că o herghelie de cai a fost încolţită de lupi, până a ajuns la marginea ei şi s-a aruncat în gol. Alte legende spun că, demult, demult, caii aveau şi ei aripi. Fugăriţi de lupi, aceștia au ajuns la cascadă şi au crezut că o pot traversa în zbor, dar, nu se ştie de ce, exact atunci Dumnezeu le-a luat aripile. Pentru frumuseţea peisajului natural sau pentru spiritualitatea locului, Cascada Cailor merită să fie pe lista ta de locuri frumoase de vizitat în România.
Lacul Sfânta Ana nu este doar singurul lac vulcanic din România, ci și o rezervație naturală, geologică și florală, deci este o destinație perfectă pentru cei care iubesc să-și petreacă timpul liber în natură. Zona este legată de Băile Tușnad prin poteci turistice, așadar și cei cărora le place să facă drumeții vor fi mulțumiți. Situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, lacul se află în partea de jos a craterului unui vulcan dispărut, iar frumusețea peisajului care îl înconjoară reușește să îi surprindă de fiecare dată chiar și pe turiștii care au mai vizitat locul. Înconjurat de păduri și de munți, lacul Sfânta Ana pare desprins din povești și sunt multe legendele care circulă pe seama numelui său. Una dintre ele spune că o fată pe nume Ana, disperată pentru că părinții doreau să o mărite cu un bărbat pe care nu-l iubea, s-a aruncat în acest lac, iar trupul său nu a fost găsit niciodată. Indiferent că îți plac sau nu astfel de povești, lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din România. Mai puțin cunoscut, dar cel puțin la fel de spectaculos este Tinovul Mohoș, adică „lacul cu mușchi”. Tinovul Mohoș este, de fapt, o mlaștină formată într-un crater vulcanic, care a fost acoperit cu mușchi. Peisajul este de o frumusețe singulară, dar nu lipsit de pericole. Este preferabil să vizitezi această zonă împreună cu un ghid, mai ales că, atunci când plouă, locul devine periculos din cauza mușchiului de turbă care devine asemeni unui „burete” plin de apă.
Inclusă pe lista patrimoniului UNESCO și supranumită „Capela Sixtină a Estului”, Mănăstirea Voroneț reprezintă, de fapt, un complex monahal medieval și este una dintre cele mai renumite ctitorii ale Voievodului Ștefan Cel Mare. Această mănăstire este una dintre cele mai cunoscute și apreciate destinații atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, fermecați de picturile sale care au făcut-o cunoscută dincolo de granițele țării. O destinație atât pentru cei care își doresc o reconectare cu propria spiritualitate, cât și pentru iubitorii de frumos în general, mănăstirea Voroneț impresionează mai ales prin frescele considerate un exemplu de mare valoare al artei feudale moldovenești. Exteriorul mănăstirii, renumit pentru albastrul său emblematic, este caracterizat de tablourile biblice, care par a avea o viață proprie. Picturile din interiorul bisericii s-au păstrat în mare parte din perioada lui Ștefan cel Mare și printre ele se disting mai ales Cina cea de taină și Ciclul patimilor. Dacă ți-ai propus să vizitezi mănăstirea Voroneț, poți face un tur al mănăstirilor din zonă, în patrimoniul UNESCO fiind incluse alte șapte din nordul Moldovei: Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Humor.
Cu siguranță l-ai văzut de zeci de ori pe Instagram și pe alte rețele de socializare. Dacă ți-ai propus să vizitezi Castelul de lut din Valea Zânelor, trebuie să știi că acesta este un proiect privat, care a luat naștere în 2014 și care include o unitate de cazare, un restaurant, un magazin de suveniruri și locuri de joacă pentru copii. Poate deloc surprinzător, dacă privești cu atenție acest castel, ideea care a dus la această construcție interesantă, potrivit proprietarilor, a fost o „reproducere” a căsuței piticilor din basmul Albă ca Zăpada. Designul inedit a pornit de la conceptul de integrare în peisajul natural. Nimic strident, nimic în plus, totul gândit în conformitate cu frumusețea naturală a zonei Porumbacu de Sus. Trebuie să știi că este una dintre cele mai populare destinații turistice din România, deci dacă ai de gând să îți petreci vacanța aici, trebuie să faci rezervări din timp. Este un loc ideal pentru o vacanță liniștită cu familia. Pentru cei care își doresc ceva inedit, aici se pot lua lecții de echitație, iar pentru cei care vor mai multă adrenalină, există trasee minunate de mountain bike.
Emblematică pentru orice ghid turistic care prezintă România, Delta Dunării, intrată în patrimoniul mondial UNESCO din 1991, reprezintă cu adevărat o bijuterie a naturii, de o frumusețe și o diversitate care nu încetează niciodată să ne surprindă. Delta Dunării găzduiește o mare varietate a florei și faunei, peste 1.200 de soiuri de plante, 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce. Ca să nu mai vorbim de milioanele de păsări migratoare care vin aici în fiecare an. Spectaculoase pentru turiști sunt mai ales stolurile de pelicani, pasăre care este, de altfel, și simbolul deltei. Peste 2.500 de cupluri de pelicani poposesc aici din martie până în octombrie, pentru ca mai apoi să se îndrepte spre Delta Nilului și Africa. Dacă vizitezi Delta în această perioadă, cu siguranță nu vei regreta. Deși pus sub semnul întrebării, deoarece nu au fost puțini cei care au criticat dezvoltarea infrastructurii în această zonă, turismul în Deltă s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Acum poți să te bucuri de confort și chiar lux în pensiunile din satele pescărești, care se întrec în a oferi turiștilor excursii în deltă, relaxare la piscină și la SPA-uri și delicii culinare din diferite tipuri de pește. Dacă nu ai vizitat încă Delta Dunării, nu ezita să o faci cât mai curând. Peisajul impresionant și numeroasele activități care te îmbie să explorezi această regiune fascinantă îți vor face vacanța una de neuitat.
Situat în inima României, orașul Sibiu încântă orice turist cu aerul său de burg medieval. Un veritabil muzeu în aer liber, în Sibiu poți să mai vezi case care datează din 1380. Aleile înguste, cu scări care coboară în „orașul de jos” și podurile fermecătoare fac din Sibiu o destinație perfectă pentru îndrăgostiți. Îmbinarea dintre rigoarea germană și spiritul latin au făcut din Sibiu un oraș cu un stil de viață original și pitoresc. Când spunem Sibiu, spunem și Muzeul Brukenthal. Creat de baronul Samuel von Brukenthal și inaugurat în 1817, muzeul are o galerie de artă remarcabilă și colecții de arheologie, istorie, etnografie și științe naturale. Acest mic oraș a devenit foarte popular ca destinație turistică mai ales după ce, în 2007, a fost desemnat Capitala Culturală Europeană pentru un an. La acel moment, această alegere a fost una cu un puternic simbolism, deoarece a fost pentru prima dată de la căderea Zidului Berlinului, când un oraș din Europa de Est a primit o astfel de titulatură. Orașul a devenit din ce în ce mai cunoscut, turiștii fiind impresionați de farmecul acestei așezări transilvănene care te poate surprinde la fiecare colț cu câte un detaliu arhitectural neașteptat. Nu este de mirare că anul trecut a fost gazda Summit-ului Consiliului European. Mulți dintre liderii politici care au participat și-au exprimat deschis admirația pentru acest oraș interesant. Este o destinație perfectă pentru o vacanță liniștită, petrecută în tihnă, în care să te pierzi pe străduțele labirintice.
Cimitirul Vesel de la Săpânța este un muzeu în aer liber și, în același timp, un bun exemplu al talentului românilor de a râde în orice situație, chiar și în fața morții și este, într-un oarecare fel, o radiografie a satului românesc cu toate arhetipurile sale, bune și rele. Una dintre cele mai cunoscute destinații din România, un loc unic în Europa, Cimitirul Vesel este celebru pentru crucile sale vopsite în culori vii și decorate cu scene de pictură naivă, însoțite de versuri amuzante, reprezentative pentru viața celor care nu mai sunt printre noi. Povestea acestui loc cu totul inedit a început în anul 1933, atunci când Stan Ioan Pătraș, artist popular, sculptor, pictor și poet, a început să facă astfel de cruci. Primul epitaf vesel datează din 1935. După moartea acestui meșter popular, care s-a gândit că e mai bine să îți aduci aminte zâmbind de cei care nu mai sunt, opera lui a fost continuată de un alt meșter popular, Dumitru Pop Tincu, ucenicul lui Pătraș. În prezent, în cimitir sunt peste 800 de cruci, care au atras turiști din întreaga lume. Dacă vizitezi Maramureșul, cu siguranță trebuie să te oprești în acest loc.
Desprinsă parcă dintr-un film SF, salina Turda este cu siguranță una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din România. Exploatările de sare de aici datează din secolul al II-lea și pe toată durata funcționării sale a furnizat estimativ peste trei miliarde de tone de sare, creând astfel o uriașă lume subterană. Ceea ce este cu adevărat remarcabil este că niciodată nu s-au folosit explozibili în exploatările miniere de aici, totul a fost făcut manual sau cu ajutorul mașinilor, ceea ce face ca dimensiunile sale să fie cu atât mai impresionante. Una dintre numeroasele sale „camere” are o înălțime de 49 de metri. După ce a fost abandonată în 1932, mina a fost redeschisă pentru turiști în 1992. Datorită unei renovări de circa cinci milioane de euro, salina este acum un obiectiv turistic important, în special pentru haloterapie (terapia cu sare), un tratament pentru alergii și astm. Beneficiile pentru sănătate ale minelor de sare au fost atestate medical, deci iată un alt motiv să vizitezi Salina de la Turda.
Considerată una dintre cele mai frumoase zone din România, Cazanele Dunării reprezintă, poate, cel mai interesant traseu pe care Dunărea îl creează în România. Relieful spectaculos atrage foarte mulți turiști în fiecare an în această zonă, pentru a se bucura de croaziere pe Dunăre, de pescuit, de traseele montane spectaculoase sau de peșterile din zonă. Poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă este chipul lui Decebal, săpat în stâncă. Lucrarea are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime, este de trei ori mai mare decât Colosul din Rodos, una dintre minunile lumii antice, și doar cu șase metri mai mică decât Statuia Libertății. Lucrările la această operă impresionantă au durat zece ani și executarea ei s-a făcut sub îndrumarea sculptorului Florin Cotarcea. Diversitatea naturală a zonei îți permite să te orientezi spre nenumărate tipuri de activități. Pensiunile din zonă le asigură turiștilor echipamente pentru agrement nautic şi pescuit, le pun la dispoziție bărci pentru pescuit ori de croazieră, iar cei care vor să facă mișcare pot alege unul dintre traseele montane, care te duc suficient de sus încât să ai o priveliște incredibilă asupra Dunării.
Una dintre cele mai populare destinații turistice din România, Castelul Peleș, dar și Pelișorul, rămân simbolurile României regale și ale rafinamentului de altădată. Castelul a fost construit la dorinţa Regelui Carol I, după cumpărarea cu fonduri personale a unui teren din apropierea Mănăstirii Sinaia, și poate fi considerat una dintre cele mai elegante clădiri din țara noastră. Valoarea sa istorică și artistică este recunoscută la nivel european, fiind, de-a lungul celor 137 de ani de existență, gazdă a numeroase capete încoronate și artiști. Una dintre particularitățile mai puțin cunoscute ale Peleșului este faptul că a fost primul castel electrificat din Europa. În prezent, este din ce în ce mai căutat de producătorii de film, mai ales datorită decorurilor sale variate și farmecului său desprins parcă din basme. Turiștii pot vizita circa 35% din Castel, suficient încât să-și facă o idee despre strălucirea unei epoci apuse.
Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, cel mai înalt punct al acestui drum impresionant fiind în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Cu o lungime de 148 de km, Transalpina a fost inițial un drum de munte, numit „Poteca Dracului", pe care o foloseau ciobanii din Marginimea Sibiului pentru a trece cu turmele lor de oi în Țara Românească. Ulterior, a fost denumită „drumul Regelui”, deoarece a fost amenajată ca șosea la cererea regelui Carol al II-lea, care, de altfel, a și participat în 1939 la inaugurarea sa oficială. În prezent, este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, fapt dovedit de numeroasele emisiuni TV cu temă auto care se filmează aici. De asemenea, în fiecare toamnă, între localitățile Novaci și Rânca, pe o porțiune de drum cu multe serpentine, are loc Campionatul Național de drift. Transalpina străbate patru județe - Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, deci nu e de mirare că pe acest traseu sunt multe obiective turistice. Una dintre opririle care merită făcute este la Lacul Oașa, în județul Alba. Frumusețea naturală a zonei cu siguranță te va impresiona. Un alt obiectiv turistic este Cetatea Căpâlna, construită de daci ca obiectiv militar și strategic, în perioada războaielor cu romanii.
Transfăgărășanul sau „Drumul printre nori”, așa cum mai este numit, este cu siguranță cea mai spectaculoasă șosea din România, așa că nu este de mirare că de foarte multe ori oamenii își planifică vacanțele în jurul acestui drum impresionant. Construcția șoselei a fost finalizată și inaugurată în toamna anului 1974, după patru ani de lucrări dificile care au însemnat printre altele: 20 de tone de dinamită, trei milioane de tone de rocă dislocate și 41.000 de metri cubi de rocă excavați în vederea construirii tunelului Capra-Bâlea, care este cel mai mare din România. Pe parcursul acestui traseu, poți vizita numeroase obiective turistice precum Cetatea Curtea de Argeș, barajul Vidraru, cascada Capra sau Bâlea Lac. Frumusețea naturală a peisajului, numeroasele obiective turistice, dar și frumusețea șoselei în sine fac din Transfăgărășan una dintre cele mai importante atracții turistice ale României. Dacă te-ai gândit să faci acest traseu, trebuie să știi că circulația este deschisă doar în perioada 1 iulie – 31 octombrie.
În mod evident, nu poți vorbi despre România și obiectivele sale turistice fără a include pe listă și castelul Bran, al cărui nume este automat legat de legenda lui Dracula. Acest castel, inițial o cetate militară de apărare, are o reputație care îl precede și care îmbină mitul, legenda, dar și frumoase adevăruri istorice. Dincolo de a fi castelul sângerosului conte Dracula, așa cum a fost el închipuit de Bram Stoker, a fost și castelul Reginei Maria, care a dispus realizarea unor importante lucrări de restaurare. Numeroase fotografii ale Reginei Maria o înfățișează îmbrăcată în ie, alături de copiii săi, în curtea castelului Bran. Astfel, personalitatea luminoasă a Reginei a înlocuit o parte din legendele tenebroase care au circulat pe seama Castelului. Este o destinație de neratat pentru orice turist care vrea să cunoască România.
În alegerea următoarei tale destinaţii de vacanţă sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât să poţi face alegerea potrivită. În primul rând, decide-te cu ce vrei să călătoreşti. Unele dintre destinaţiile pe care ţi le-am propus anterior sunt accesibile doar cu maşina, deci, dacă nu ai un autoturism sau nu este mijlocul tău de transport preferat, alege un loc în care poţi ajunge cu trenul sau cu autocarul. În al doilea rând, gândeşte-te ce fel de vacanţă ar satisface nevoile tale şi ale însoţitorilor tăi. Poate tu vrei să stai la soare, să te relaxezi în timp ce prietenii tăi vor să meargă cu bicicleta prin pădure. Ca să împaci pe toată lumea, orientează-te spre o destinaţie care poate corespunde tuturor gusturilor. În al treilea rând, dacă ai copii, ia în considerare locurile care sunt prietenoase cu cei mici sau care propun activităţi potrivite vârstei lor şi de care ei ar putea să se bucure. În cele din urmă, dar nu cel mai puţin important, alege şi în funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziţie şi vezi care dintre aceste frumoase destinaţii turistice din România s-ar potrivi cel mai bine disponibilităţilor tale financiare.
Indiferent ce destinaţie ai alege, lasă-te surprins de frumuseţea locurilor pe care le vizitezi şi vezi dacă nu te poţi întoarce din această vacanţă cu o apreciere nouă în inima ta pentru pentru tot ce are mai frumos România.
Sursa foto: Unsplash
După ce, în 2020, multe dintre evenimentele culturale au fost amânate, anulate ori s-au desfășurat online, anul acesta multe festivaluri au fost adaptate condițiilor „pandemice“, astfel încât publicul să se bucure de produse de calitate, în condiții de siguranță.
Toamna este anotimpul în care au loc mai multe evenimente culturale, care, de-a lungul anilor, au devenit emblematice. Atât în București, cât și în restul țării, se desfășoară, în următoarea perioadă, numeroase festivaluri pentru toate gusturile şi toate bugetele.
💡 TIP: Ştiai că poţi achiziţiona bilete la evenimente culturale prin cardul Edenred Cultural? Vezi lista comercianţilor unde poţi comanda şi plăti online.
Peste 3500 de artiști străini și români vor participa, timp de patru săptămâni, la unul dintre cele mai îndrăgite evenimente: „Festivalul Internațional George Enescu“.
Programată să aibă loc între 28 august și 26 septembrie, cea de-a XXV-a ediție a festivalului va prezenta cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) și cel mai complex program cu lucrările din întreaga istorie a marelui compozitor.
În premieră la Festivalul Enescu va fi prezent, printre alții, și apreciatul dirijor Lahav Shani, care va veni alături de Orchestra Filarmonică din Rotterdam pe 11 și 12 septembrie, la Sala Palatului. Tot pentru prima dată în cadrul festivalului va veni și Daniel Harding, considerat copilul minune al muzicii englezești. Alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, acesta va concerta în ultima seară a Festivalului.
Unul dintre cele mai așteptate festivaluri din acest an este UNTOLD, care se va desfășura între 9 și 12 septembrie, la Cluj Arena. Artiști și DJ-i de renume din toată lumea, reprezentanți ai unor genuri muzicale din diverse stiluri, de la trupe live la seturi de excepție electronice, EDM, techno, tech-house, house, deep house, drum & bass, dubstep, grime, trip-hop, trance, tribale, pop, hip-hop, rock, reggae și nu numai, vor urca pe scenele festivalului în cele patru zile.
Printre headlinerii anunțați anul acesta se numără David Guetta și Martin Garrix. Au mai fost confirmați Dimitri Vegas & Like Mike, DJ-ii Steve Aoki, Alok și Afrojack, precum și DJ Snake, Lost Frequencies, Above&Beyond, Benny Benassi și Martin Solveig. Nu trebuie ratați nici The Script, Parov Stelar și rapperul american TYGA, care vine pentru prima dată pe scena principală UNTOLD.
PLAI Festival revine cu o nouă ediție ce va avea loc în perioada 10-12 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.
Printre artiștii confirmați pentru ediția din acest an se numără DakhaBrakha, un cvartet din Ucraina, ce combină mai multe stiluri de muzică etnică, Dudu Tassa & the Kuwaitis, o trupă din Israel, a cărei muzică îmbină sunetele evreiești cu cele arabe, readucând la viață muzica irakiană de la începutul secolului 20, și Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio.
Organizatorii își doresc ca toată lumea să se poată bucura la fel de evenimentele din cadrul festivalului. În acest sens, Scena World Barn este dotată cu un podium special amenajat pentru persoane cu dizabilități locomotorii.
PLAI este un eveniment pentru toate vârstele, bogat în activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă, iar partenerii sociali muncesc pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, având un impact puternic în societate.
Cineaștii se pot bucura de numeroase filme de excepție în această toamnă, când vor avea loc mai multe festivaluri de gen. Unul dintre acestea este Bucharest International Film Festival. Cea de-a XVII-a ediție a festivalului se va desfășura între 3 și 12 septembrie și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.
Publicul va putea viziona șapte filme în competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival, printre care „Botox“, regizat de Kaveh Mazaheri, câștigător al Premiului pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020, și „Hive“, regizat de Blerta Basholli, recompensat cu Premiul Publicului, Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul special al Juriului, la Festivalul de Film de la Sundance, în 2021.
Ediția de anul acesta a Bucharest International Film Festival prezintă încă o secțiune în premieră, „Romanian Authors“, care va aduce împreună autorii de film românesc și va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative.
După ce, în august, Sibiul a fost scena dramaturgiei, cu ocazia desfășurării Festivalului Internațional de Teatru, septembrie este luna filmelor. A XXVIII-a ediție Astra Film Festival se va desfășura în perioada 5-12 septembrie. Sibiu devine, astfel, destinația perfectă pentru o vacanță.
Ediția din acest an reunește o selecție de filme prezentate în premieră mondială și națională. La Astra Film Festival 2021, vor fi patru secțiuni competiționale: „Voci Emergente ale Documentarului“, „Europa Centrală și de Est“, „România“ și „DocSchool“. Primele două secțiuni prezintă filme în premieră. Secțiunea specială „România“ este dedicată documentarelor românești și cuprinde zece filme, care provoacă spectatorii la o înțelegere mai profundă a realităților sensibile ale societății românești.
Pasionații filmelor de animație se vor delecta cu cele mai noi și premiate titluri ale anului, care se vor vedea în premieră în România, la cea de-a XVI-a ediție a Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, care va avea loc între 8 și 17 octombrie.
Organizat într-o formulă hibrid, atât în sălile de proiecție din București, cât și online, pe platforma de streaming a festivalului, Animest propune o selecție impresionantă de filme din întreaga lume.
47 de scurtmetraje animate, înscrise din 27 de țări, vor concura în acest an pentru Trofeul Animest, premiu ce îi va asigura filmului câștigător un loc pe lista candidaților eligibili la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație. Alte 31 de scurtmetraje, realizate de studenții universităților din întreaga lume, au intrat în cursa pentru premiul secțiunii dedicate.
Potrivit organizatorilor, cele 47 de scurtmetraje care vor concura la această ediție pentru Trofeul Animest explorează subiecte complexe, precum conexiunile de familie, relația oamenilor cu animalele, poveștile din zonele de conflict, călătoriile spațiale, memoria și imaginația. Autori consacrați și nume noi din industria de animație se reunesc într-o selecție guvernată, la această ediție, de inovație, diversitate și creativitate fără bariere.
Tu la ce festivaluri ți-ai luat bilete în această toamnă?
Sursă foto: Shutterstock
Ne place să credem că adevăraţii împătimiţi ai călătoriilor nu se întristează că vara se apropie de final, ci se preocupa intens de planificarea următoarei escapade. În orice colț al țării te-ai afla, mai jos găsești câteva pensiuni care cu siguranță au acel ceva, un ceva care te îmbie la relaxare și la stare de bine.
Atât timp cât soarele strălucește, iar temperatura se menține plăcută, credem că o escapadă in extra-sezon la mare sau în Deltă este exact ce ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile pentru iarna ce vine.
În cazul în care vrei să ai marea la picioare, literalmente, iar valurile mării să îți ureze somn ușor pe parcursul nopții, Casa de Mare și Nayino sunt exact ce ai nevoie. Dacă preferi, totuși, un loc retras îți recomandăm cu căldură Pensiunea Stavros din 2 mai sau pentru doritorii de apusuri și natură sălbatică – Green Village în Sfântul Gheorghe este locul ideal pentru a privi nostalgic vara ce a trecut.
LITORAL & Delta Dunării
Pentru cei care au trecut de momentul de nostalgie al trecerii verii și vor să se bucure de culorile spectaculoase pe care noul sezon le aduce, o excursie în inima naturii s-ar putea să fie exact la fix.
Nu știm exact prin care parte a țării te localizezi, dar tot ce ne dorim e ca tu să îți faci curaj, să alegi una din pensiunile de mai jos, să iei cardul de vacanță cu tine și să te bucuri din plin de relaxare și spectacolul naturii.
Hunedoara, Cluj, Timiș și Maramureș
Bucovina, Vama Buzăului
Valea Prahovei - Transilvania
Târgoviște, Giurgiu
Hrana se transformă în energia de care are nevoie corpul nostru pentru a funcţiona în parametrii normali. De aceea nu putem trăi fără ea. Există însă zile când ne luăm cu treabă şi neglijăm prânzul fie pentru că suntem cu drumuri prin oraş, fie că am rămas fără bani, fie că ne dorim să slăbim (înfometarea e un mod greşit de a ţine dieta).
În cazul în care ai chef să iei masa şi ai la dispoziţie doar bonuri de masă, am pregătit o lista care sperăm noi să-ţi fie utilă.
1. Restaurantele din zona Unirii unde poţi plăti cu cardul de masă Ticket Restaurant
Springtime
Dacă ţi se face foame poţi lua masa la Springtime din complexul Micul Paris al magazinului Unirea Shopping Center. De acolo poţi alege meniuri variate la preţuri avantajoase. Nu lăsa bonurile de masă acasă pentru că aici poţi achita şi cu tichete de masă.
[image="49"]
Sursa foto: springtime.ro
Subway
Locul unde te poţi înfrupta cu sandvişuri "submarin", în pâinici lungi, pe care le cheamă chiar "subs", care au fie 15 cm lungime fie 30 cm lungime.
În meniu există 15 tipuri de sandvişuri, cu pui, curcan, vită, şuncă, salam picant, legume, ton şi diverse variaţiuni, atât pentru carnivori cât şi pentru vegetarieni.
La acestea primeşti, după dorinţă, şi o selecţie de legume (salată verde, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, măsline).
[image="50"]
Sursa foto: subwayro.com
Chopstix
Aici poţi alege dintr-un meniu diversificat, peste 20 de feluri de preparate chinezeşti delicioase. Ai la dispoziţie mâncare cu pui, vită sau porc, salate şi garnituri cu orez sau tăieţei de orez, amestecate cu legume, carne sau diverse sosuri.
[image="51"]
Sursa foto: chopstix.ro
La Zamfir
Dacă vrei să schimbi puţin meniul poţi alege să mănânci La Zamfir din complexul Micul Paris al magazinului Unirea Shopping Center. Ai la dispoziţie mai multe feluri româneşti de mâncare şi poţi achita cu tichete de masă.
Gregory's
Dacă eşti grăbit, un sendviş proaspăt este exact ce ai nevoie. Dacă nu vrei să consumi pâine, poţi alege o salată. Cu 2 tichete de masă poţi servi un prânz pe cinste!
KFC
Cu siguranţă aici ai de unde alege ceva pe gustul tău. Dacă eşti preocupat de un stil de viaţă sănătos poţi comanda o salată, porumb sau chiar un Twister. Totul ţine de pofta ta!
[image="53"]
Sursa foto: kfc.ro
2. Restaurantele din Centrul Vechi unde poţi plăti cu card de masă Ticket Restaurant
Dristor Kebab
Cred că nu exagerăm că de cele mai multe ori toate drumurile din Centrul Vechi duc la Dristor Kebab. Mai ales când nu ne dăm în lături să ne îndeplinim o plăcere culinară vinovată, cum ar fi shaworma cu de toate şi Ayran.
Wu Xing
Poţi lua prânzul aici dacă vrei să încerci preparate chinezeşti cu arome diferite.
[image="54"]
Sursa foto: wuxing.ro
Caru cu bere
Aici poţi degusta mâncare tradiţională românească şi poţi plăti cu tichete de masă. Dacă ţi se face dor de mâncărurile gătite ca la mama acasă poţi să treci pe la Caru cu Bere!
[image="55"]
Sursa foto: carucubere.ro
City Gril
Un loc bun şi pentru întâlnirile de afaceri. City Grill este un fel de fast food cu mâncare gătită în stil românesc, la farfurie de porţelan.
[image="56"]
Sursa foto: citygrill.ro
La Mama
După cum îi spune şi numele mâncarea este gătită ca acasă. Meniul este alcătuit din feluri tradiţionale româneşti, aşa că ai de unde alege. Ai tichetele de masă la îndemână?
[image="57"]
Sursa foto: lamama.ro
French Bakery
Locul de unde îţi poţi lua un quiche cu legume, o felie de cheese cake sau o pâine campagne. Poţi poposi acolo şi în zilele în care nu ai reuşit să iei micul dejun acasă.
Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale
Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimii comercianți la care poți plăti cu cardul de masă Edenred și ce promoții și oferte exclusive avem pentru tine.
În curând vei primi pe email oferte speciale pentru a fi la curent cu promoțiile și ofertele exclusive la restaurantele partenere.