Vara asta, la Edenred România, am găzduit un stagiu de practică pentru studenţii care şi-au dorit să ia contact cu mediul corporate şi să înveţe responsabilităţile unui job. Timp de o lună, aceştia au avut parte de o experienţă de învăţare şi lucru alături de specialiştii din cadrul Edenred România.
Ne-am dorit ca prin experienţa întregului program Student Experience@Edenred, Teodora şi Cătălin (studenţii recrutaţi în program) să simtă vibe-ul Edenred. Şi, ne bucurăm că am reuşit! 😊
Întreaga experienţă a depăşit aşteptările studenţilor. O spun chiar ei, recunoscători pentru oamenii Edenred pe care i-au întâlnit, pentru cât de repede s-au integrat în echipă şi pentru toate lucrurile noi descoperite.
Am gândit pentru studenţi un program de onboarding adaptat cunoştinţelor şi abilităţilor lor, astfel încât să se familiarizeze cu structura organizaţională a companiei, să înţeleagă rolul departamentelor şi cum colaborează colegii din echipe diferite. Studenţii s-au bazat permanent pe sprijinul tutorilor lor, iar acest lucru i-a ajutat să se integreze uşor în echipă.
Mi-am dorit să descopar cât mai mult din mediul unei companii, să învăţ lucruri noi, să mă dezvolt şi să am oportunitatea să descopăr ce mi-ar plăcea să fac, cel puţin în viitorul apropiat. Întregul stagiu de practică a fost peste aşteptări. Încă din prima zi m-am integrat foarte uşor, am fost primită cu zâmbetul pe buze şi am simţit dedicarea şi interesul pe care l-au oferit toţi cei implicaţi, pentru a avea parte de cel mai bun stagiu de practică. Până acum, aici am simţit că m-am integrat cel mai rapid.
Aşteptările mele, atunci când am aplicat la stagiul de practică din cadrul Edenred România, vizau buna desfăşurare a stagiului de practică şi oportunitatea de a acumula informaţii şi idei noi. Sunt bucuros că întreaga experienţă a întrecut cu mult aşteptările mele. Lumea din Edenred este foarte deschisă. Am fost implicat în diverse activităţi şi de fiecare dată când am avut vreo nelămurire mi s-a explicat totul pas cu pas. Pe lângă asta, toţi cei cu care am avut de-a face au fost dornici să mă cunoască, creându-se un mediu foarte plăcut şi prietenos de lucru.
Cătălin Trandafir, student la Facultatea de Management (ASE)
După 4 săptămâni de practică, studenţii şi-au încheiat stagiul având o imagine mai clară despre ce înseamnă un mediu de lucru business şi ce oportunităţi de dezvoltare profesională pot accesa pe viitor.
Sunt cu gândul la zâmbetul pe care îl am la terminarea orelor de practică şi recunoscătoare pentru oamenii pe care i-am întâlnit, pentru toate lucrurile noi pe care le-am aflat şi învăţat, dar, în acelaşi timp, tristă pentru timpul scurt pe care l-am petrecut aici. În continuare, mai am multe de descoperit, iar această oportunitate a fost binevenită în dezvoltarea mea.
Tinerilor, le-aş spune să exploreze, pentru că Edenred România este un mediu complex, în care orice întrebare sau curiozitate este binevenită. Este o experienţă de neuitat, care te formează şi care contribuie la parcursul profesional al oricărui student.
Recomand programul de practică la Edenred România tuturor celor care doresc să experimenteze mediul de lucru în cadrul unei companii private. Edenred România este printre cele mai serioase şi potrivite societăţi în ceea ce priveşte desfăşurarea şi gestionarea unui stagiu de practică, dar şi în ceea ce priveşte colectivul şi oportunităţile pe care le ai.
La Edenred, credem în potenţialul tinerilor de a creşte, dacă li se oferă sprijinul şi resursele necesare. Iar programul de practică Student Experience @Edenred este modul nostru de a crea conexiuni cu sens cu tinerii care îşi doresc să se dezvolte profesional într-un mediu de business competitiv, aşa cum este Edenred România.
Performanța echipei este strâns influențată de cultura organizațională și de mediul de lucru în care angajații își desfășoară activitatea. Prin urmare, managerii pot contribui, prin activități diverse, la promovarea coeziunii echipei și a eficienței acesteia pe termen lung.
Teambuildingul reprezintă una dintre inițiativele importante pe care angajatorul le poate lua pentru a crește performanța echipei și pentru a mări gradul de coeziune al grupului de lucru. Dacă ești responsabil de organizarea unui teambuilding în următoarea perioadă, află care sunt beneficiile pe care organizația le obține de pe urma acestuia, care sunt cele mai importante aspecte pe care să le iei în calcul în ceea ce privește bugetul, locul sau activitățile de echipă, dar și greșelile de evitat.
Pentru a organiza o astfel de întâlnire de echipă, este important să înțelegem ce înseamnă teambuilding și care este rațiunea din spatele organizării unei astfel de acțiuni. Teambuilding sau consolidarea echipei, în traducere liberă, constă în organizarea unor activități menite să unească echipa, să eficientizeze colaborarea dintre angajați și să îmbunătățească felul în care aceștia lucrează împreună.
În general, teambuildingul se organizează la nivelul unei echipe sau al unui departament și are rolul de a da ocazia angajaților să se conecteze dincolo de spațiul obișnuit de muncă. Pentru că fiecare persoană acționează în mod diferit, a cunoaște felul în care ceilalți gândesc și lucrează sunt elemente esențiale pentru coeziunea echipei.
Un studiu Harvard care a urmărit îndeaproape performanța medicilor chirurgi în diferite ipostaze - intitulat The Firm Specificity of Individual Performance: Evidence from Cardiac Surgery, a concluzionat că aceștia au înregistrat performanțe mai bune lucrând în echipe cu care erau deja familiarizați, spre deosebire de situația în care membrii echipei erau persoane noi. Extinzând concluziile studiului la situațiile generale de lucru, angajații care au avut ocazia să se cunoască, să relaționeze sau chiar să lege prietenii vor lucra mai ușor în echipă și vor fi mai dedicați îndeplinirii obiectivelor organizaționale.
👉 Dacă îți dorești să investești într-o echipă performantă, oferă-le angajaților tăi beneficii extrasalariale în acord cu nevoile și preferințele lor. Cardul de bonuri de masa Edenred reprezintă beneficiul numărul 1 preferat de angajații din România, oferindu-le acces la cea mai variată rețea de comercianți parteneri.
Indiferent dacă se întinde pe parcursul unei zile sau este o acțiune mai amplă, care cuprinde cel puțin 2-3 zile de activități, ideea unui teambuilding va fi întotdeauna binevenită, cu rezultate remarcabile în viitor.
Un teambuilding bine organizat va avea efecte pe termen lung asupra echipei, dar și asupra organizației în ansamblu. Iată care sunt principalele beneficii pe care un teambuilding le aduce.
În general, activitățile organizate în cadrul unui teambuilding încurajează comunicarea informală și socializarea, contribuind la creșterea gradului de familiaritate și la o mai facilă interacțiune între colegi.
Teambuildingul poate reprezenta șansa angajaților de a-i cunoaște în carne și oase pe cei cu care lucrează, în special dacă munca se desfășoară în regim remote. Totodată, de-a lungul timpului petrecut împreună, angajații pot lega prietenii și îi pot cunoaște pe ceilalți la nivel individual. Aceste aspecte contribuie la o mai bună înțelegere a celorlalți și la sudarea echipei.
Îmbunătățirea comunicării și dezvoltarea sentimentului de apartenență contribuie la creșterea performanței echipei. Activitățile special concepute pentru a-i ajuta pe angajați să se înțeleagă mai bine unii pe ceilalți și să se completeze pentru a îndeplini un scop comun sunt premisele care pun baza colaborărilor eficiente la locul de muncă.
👉 Pentru a menține echilibrul dintre viața personală și cea profesională, dar și pentru a crește satisfacția angajatului la locul de muncă, adaugă în pachetul de beneficii extrasalariale cardul de vacanta Edenred și ajută-ți angajații să simtă bucuria de a călători în România!
O echipă este formată din angajați cu personalități și stiluri de lucru diferite, fapt pentru care conflicte pot oricând să apară. Un teambuilding poate fi spațiul propice pentru ca echipa să clarifice și să rezolve, într-un cadru ghidat, conflictele care s-au născut de-a lungul timpului.
Nu în ultimul rând, activitățile de echipă, organizate într-un cadru informal, contribuie la motivarea angajaților, instituind o atmosferă pozitivă la locul de muncă. Sentimentul de apartenență, dezvoltat ca urmare a relațiilor născute între membrii echipei, comunicarea îmbunătățită sau familiaritatea care se creează între angajați sunt câteva dintre componentele importante ale unui mediu organizațional sănătos.
👉 Motivarea angajaților reprezintă un factor definitoriu pentru îmbunătățirea performanței în muncă. Nu lăsa cele mai importante evenimente din an să treacă neobservate și oferă-le angajaților tăi cardul cadou Edenred, soluția modernă pentru motivarea și recompensarea salariaților!
De la obiective până la buget, loc sau activități, există o serie de aspecte care pot influența succesul unui teambuilding. Pentru o mai ușoară organizare a unui astfel de eveniment, ține cont de următoarele etape:
Obiectivul pentru care decizi să organizezi un teambuilding stă la baza tuturor acțiunilor viitoare. Fie că îți dorești să îmbunătățești comunicarea în cadrul echipei, să stimulezi sentimentul de apartenență la grup sau să stimulezi creativitatea angajaților, obiectivul teambuildingului este unul dintre cei mai importanți pași pentru a garanta succesul întrevederii.
În funcție de amploarea evenimentului, bugetul poate fi unul mai mic sau mai mare. Discută cu echipa de management pentru a stabili un buget maxim și ia în considerare toate cheltuielile care ar putea apărea, de la transport, cazare, mâncare sau materialele necesare pentru organizarea activităților.
În ceea ce privește perioada potrivită, este important să identifici un moment cu o încărcătură și un flux mai scăzut, în care echipa poate lipsi de la muncă. Pentru a evita ca angajații să refuze participarea, este recomandabil ca teambuildingul să se organizeze în timpul săptămânii sau să coincidă cu zilele obișnuite de muncă ale salariaților.
Locul este un alt factor important atunci când vine vorba de succesul unui astfel de eveniment. Locul în care se desfășoară teambuildingul nu trebuie să fie la o distanță mare de birou, iar facilitățile pe care le oferă ar trebui să fie multiple, pentru a-i ajuta pe angajați să se relaxeze și să se concentreze pe activitățile organizate.
Consultă-te cu angajații în ceea ce privește perioada potrivită, dar și opțiunile de mâncare sau activitățile pe care ar dori să le includă în cadrul teambuildingului. Stabilește mijlocul de transport potrivit în funcție de destinația aleasă.
👉 Pentru a te asigura că toți angajații vor lua parte la teambuilding, este important să eviți perioada în care aceștia sunt în concediu sau au zile libere. Află mai multe despre zilele libere pentru evenimente speciale: căsătorie, naștere, deces - cum se obțin și ce se întâmplă cu tichetele de masă, pentru a putea face o planificare riguroasă a evenimentului.
Un program detaliat te va ajuta să ții lucrurile sub control pe întreaga perioadă a evenimentului. Include în program orele de mese, intervalele alocate activităților și timpul de odihnă al salariaților. Acest program poate fi distribuit echipei înainte de desfășurarea teambuildingului propriu-zis pentru a te asigura că toți participanții sunt bine informați și respectă planificarea.
Pentru a ajunge la obiectivele propuse inițial, documentează-te cu privire la activitățile desfășurate în cadrul teambuildingului. Stabilește activități care să-ți susțină scopul, dar include și momente care să ajute echipa să se cunoască mai bine, să interacționeze și să socializeze într-un cadrul informal.
Pentru a vedea dacă teambuildingul și-a atins efectul scontat, este important ca monitorizarea și evaluarea să ia în calcul o perioadă mai lungă de timp. Pe de o parte, adună feedbackul imediat al participanților, iar pe de altă parte, observă îndeaproape eficiența echipei pe termen lung.
👉 Pentru a-ți ține echipa aproape pe termen lung, citește și „Retentia angajaților în vremuri nesigure: sfaturi și strategii”!
Activitățile de teambuilding trebuie să fie în concordanță cu obiectivele stabilite inițial. Activitățile pe care le organizezi pot lua multiple forme, în funcție de amploarea evenimentului, dorințele participanților sau bugetul alocat.
Iată câteva idei de activități pe care le poți organiza în cadrul teambuildingului:
Activitățile din cadrul teambuildingului trebuie adaptate în funcție de specificul organizației și de domeniul de activitate.
👉 Dacă îți dorești să creezi echipe unite și puternice, Biztro Club îți vine în ajutor. Găsești acolo o serie de experți în domeniul financiar, legal și resurse umane, profesioniști din marketing și comunicare, design thinking și dezvoltare personală, destinat celor care dețin un business mic sau sunt manageri într-un IMM.
Una dintre cele mai mari greșeli de evitat atunci când organizezi un teambuilding este lipsa unui obiectiv clar pentru o astfel de activitate. În cazul în care echipa sau departamentul nu are probleme majore de rezolvat, poți organiza un teambuilding pentru a menține sau a consolida relațiile deja formate și pentru a acorda timp angajaților să socializeze în afara contextului formal de la birou.
Lipsa planificării este o altă greșeală care poate surveni în procesul de organizare al unui teambuilding. A nu planifica activitățile sau a omite să-ți îndrepți atenția asupra unor detalii importante din cadrul evenimentului, precum cazarea, transportul sau masa, pot să ruineze întreaga acțiune propusă.
Totodată, lipsa unui evaluări riguroase la finalul teambuildingului este o greșeală de evitat. În plus, rezultatele și concluziile discuțiilor care au avut loc de-a lungul întrevederii trebuie implementate în practica organizațională, fapt care va dovedi angajaților utilitatea organizării și participării la astfel de evenimente.
Teambuildingul poate deveni prilejul angajaților de a relaționa și de a-și cunoaște latura personală, astfel de acțiuni contribuind la îmbunătățirea performanței în muncă, consolidarea echipelor de lucru și susținerea unui culturi organizaționale pozitive.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Adeverința de salariat are rolul de a dovedi calitatea de salariat a angajatului în cadrul unității angajatoare în care activează. Aceasta se eliberează de către angajator și poate servi angajatului în diferite situații.
Dacă angajații tăi au nevoie de o adeverință de la locul de muncă prin intermediul căreia să ateste calitatea de salariat, iată tot ce trebuie să știi despre eliberarea acesteia.
Adeverința de salariat este documentul care atestă calitatea de salariat a solicitantului. Cu alte cuvinte, ori de câte ori salariatul este nevoit să dovedească faptul că este angajat în baza unui contract individual de muncă și remunerat pentru activitatea prestată poate solicita angajatorului o adeverință de salariat.
În ceea ce privește angajatorul, Codul Muncii precizează, la articolul 40, aliniat 2, că acesta este obligat să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului.
Totodată, articolul 34 al aceleiași legi menționează că, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.
👉 Dacă faci parte din categoria celor care dețin un business mic sau sunt manageri într-un IMM, intră în Biztro Club și bucură-te de recomandări la care toți antreprenorii și-ar fi dorit să aibă acces atunci când au pornit o afacere de la experți în domeniul financiar, legal și resurse umane, marketing și comunicare, design thinking și dezvoltare personală!
În funcție de scopul pe care îl deservește, adeverința de salariat poate conține anumite informații specifice referitoare la angajat. Totuși, informațiile generale pe care o adeverință de salariat trebuie să le cuprindă în mod esențial sunt:
În plus, adeverința de salariat mai poate cuprinde cuantumul salarial brut pe care îl primește angajatul, funcția în care a fost încadrat sau perioada pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, persoanele aflate în întreținere sau valabilitatea adeverinței de salariat eliberate, în funcție de destinația acesteia.
👉 Deși remunerația este importantă pentru salariați, cei mai mulți dintre aceștia își doresc beneficii extrasalariale flexibile, care să le completeze veniturile și care să-i ajute să mențină un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Cu cardul cadou Edenred le poți oferi angajaților acces la o rețea diversificată de comercianți parteneri în domenii precum frumusețe, modă, sport, cultură sau learning.
Atunci când solicită o adeverință de salariat, anumite entități pun la dispoziția angajaților un model de adeverință pe care angajatorul trebuie să-l completeze cu datele specifice. De pildă, Casa de Asigurări de Sănătate oferă un model de adeverință pentru medicul de familie sau pentru emiterea cardului european de sănătate.
În general, în momentul în care solicită o adeverință de la angajator, salariatul precizează motivul pentru care dorește eliberarea unui astfel de document. De cele mai multe ori, angajații prezintă adeverința care atestă calitatea de salariat în relație cu alte entități legale.
Spre exemplu, adeverința de salariat poate fi solicitată pentru:
👉 Dacă îți dorești să crești retenția în rândul angajaților, include în pachetul de beneficii extrasalariale cardul de masa Edenred, beneficiul numărul 1 preferat de angajații din România.
Important de reținut este că situațiile în care angajatul are nevoie de o adeverință de salariat pot fi diverse, decurgând din relațiile pe care persoana le are cu diferitele instituții de stat sau private. În cazul în care solicitantul nu cere detalii specifice, poți oferi angajatului o adeverință care să clarifice calitatea sa de salariat.
Dacă, pe de altă parte, solicitantul are nevoie de anumite informații punctuale, precum numărul de zile de concediu medical, poți utiliza un model tipizat sau poți include aceste date în modelul general de adeverință, în funcție de cerințele instituției pentru care angajatul are nevoie de acest document.
Modalitatea prin care angajații solicită angajatorului o adeverință de salariat depinde de procedurile interne stabilite în cadrul companiei. Adeverința poate fi solicitată verbal sau în scris și poate fi eliberată fizic sau scanată și transmisă angajatului în format electronic.
Pentru a păstra coerența și transparența procesului, este recomandat ca astfel de solicitări să fie transmise prin e-mail. Totodată, poți pune la dispoziția angajaților un model de cerere pentru adeverința de salariat, în care să precizeze tipul documentului dorit, scopul pentru care doresc eliberarea acestuia și termenul până la care poate fi eliberat.
De asemenea, este indicat ca angajații să precizeze destinația unui astfel de document și toate informațiile de care solicitantul are nevoie. În acest fel, vei ști care este tipul de adeverință potrivit cu nevoile sale.
👉 În cazul în care ești în căutarea unei modalități de motivare și recompensare potrivită pentru angajații din cadrul firmei tale, cardul de vacanta Edenred ar putea fi răspunsul. Beneficiază de deductibilitate și economisește până la 32% versus acordarea primelor de vacanță în numerar, în timp ce angajații tăi se bucură de vacanțe pe teritoriul țării, într-o rețea vastă de unități turistice partenere.
Legislația în vigoare nu precizează un termen specific pentru eliberarea adeverinței de salariat. Cu toate acestea, este de dorit ca termenul de eliberare să nu fie întârziat și să se coreleze cu momentul în care angajatul are nevoie de document.
Deși nu reglementează termenul de eliberare a adeverinței de salariat, Codul Muncii menționează că refuzul eliberării de către angajator a unui document care atestă activitatea desfășurată de salariat, durata activității, salariul sau vechimea în muncă reprezintă contravenție și se pedepsește cu amendă de la 300 lei la 1000 de lei.
În funcție de scopul pentru care sunt solicitate, există mai multe tipuri de adeverințe de salariat pe care angajatorii le pot elibera.
Adeverința care atestă calitatea de salariat conține informațiile de bază care fac dovada existenței unei relații contractuale între părți.
În cazul în care angajatul solicită o adeverință care să ateste calitatea acestuia de salariat, fără alte specificații suplimentare, poți utiliza această adeverință de salariat drept model.
SC .........................SRL
Cod fiscal .........................
Nr. de înregistrare la Registrul comerțului .........................
Nr. înregistrare: .............../...........................
ADEVERINŢĂ
Prin prezenta, se adeverește că domnul/doamna .........................., domiciliat/ă în ..............................., str. ..................... nr. ..., bl. ..., ap. ..., județul ......................, identificat/ă prin CNP........................, act de identitate ...... seria ..... nr. ..............., eliberat de ...................... la data de .................., este angajat(ă) al/a …………….pe perioadă nedeterminată/determinată începând cu data de ...................., în funcția de……….., conform contractului individual de muncă nr. ............../............................, înregistrat în Registrul General de evidență a salariaților conform legii.
Prezenta se eliberează spre a-i servi la ...............................
Angajator,
Nume și prenume
Semnătura și ștampila
👉 Citește și Deducerea personala - ce este, in ce conditii se acorda si cum se calculeaza!
În cazul în care salariatul solicită adeverința de salariat pentru medicul de familie, poți utiliza documentul standard pus la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate. Această adeverință pentru medicul de familie trebuie să cuprindă, pe lângă informațiile menționate anterior, și numărul de zile de concediu medical pe care salariatul le-a efectuat în ultimele 12 luni.
Utilizează acest model de adeverință de salariat pentru medic dacă angajatul are nevoie de un document în baza căruia să i se elibereze concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă.
(Anexa nr. 7 la norme)
ANGAJATOR/CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ...........................................................................
Nr. de înregistrare .......... data ..............
ADEVERINŢĂ
Prin prezenta se certifică că domnul/doamna ......................................................................., CNP .............................., act de identitate ....., seria ..... nr. .........., eliberat de ............ la data de ................., cu domiciliul în ............................................., str. ........................................... nr. ......., bl. ......, ap. ......, sectorul/judeţul .............................., are calitate de persoană asigurată pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi îndeplineşte stagiul de asigurare*) prevăzut la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Prezenta adeverinţă are o perioadă de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele din adeverinţă sunt corecte şi complete.
Numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12/24 luni este de ......... zile până la data de ............, aferente fiecărui cod de indemnizaţie în parte, fiecărei sarcini, precum şi fiecărui copil bolnav, după cum urmează:
Codul de indemnizaţie
Numărul de zile de concediu medical în ultimile 12**)/24*** luni
Seria şi numărul certificatului de concediu medical anterior****), pentru codul de diagnostic .............. valabil până la …………
Reprezentant legal angajator/Preşedinte - director general, ….........................................................................................
*) Adeverinţa se eliberează şi persoanelor aflate în concediu medical pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea gestionării numărului de zile de concediu medical acordate pentru aceste afecţiuni. **) Se utilizează pentru evidenţierea zilelor de concediu medical acordate pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru risc maternal, precum şi pentru incapacitate temporară de muncă pentru afecţiuni, altele decât cele prevăzute la art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. ***) Se utilizează pentru evidenţierea zilelor de incapacitate temporară de muncă acordate pentru afecţiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 , aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. ****) Se utilizează pentru situaţiile în care certificatele de concediu medical „în continuare“ urmează a fi eliberate de medici, alţii decât cei care au eliberat certificatele de concediu medical pe acelaşi cod de diagnostic până la data eliberării noului certificat.
Adeverința de vechime în muncă detaliază activitatea desfășurată în cadrul firmei, durata acesteia, funcția sau funcțiile ocupate, salariul și eventualele schimbări pe care contractul individual de muncă le-a suferit. Acest tip de adeverință se eliberează automat de către angajator, la încetarea contractului de muncă. Totodată, salariatul este îndreptățit să facă o cerere de eliberare a adeverinței de vechime ori de câte ori are nevoie, atât pe parcursul colaborării, cât și după încheierea acesteia.
Angajatorul este obligat să elibereze adeverința de salariat care să dovedească vechimea în muncă atât pentru angajații actuali, cât și pentru foștii salariați. Pentru că angajații trebuie să fie informați referitor la cine eliberează adeverința de vechime în muncă, este important de menționat că salariatul poate obține o astfel de adeverință de vechime atât de la ITM, sub forma unui extras din Revisal, care detaliază activitatea desfășurată la un anumit angajator, cât și de la firma angajatoare.
În cazul în care salariatul are nevoie de o adeverință de vechime, poți folosi acest model de adeverință de vechime pe care să-l completezi cu informațiile personalizate referitoare la salariatul în cauză.
Nr. /
ADEVERINȚĂ
Prin prezenta se atesta faptul că dl./dna................................................................................ posesor al BI/CI….., seria……., nr………….., CNP............................................, a fost angajatul(a) societății…………………….………., CUI……………………, cu sediul social în....................... , în baza contractului individual de muncă, cu normă întreagă/cu timp parțial de……ore/zi, încheiat pe durată determinată/nedeterminată, în funcția/meseria de ………………………
Pe durata executării contractului individual de muncă au intervenit următoarele mutații:
Nr. crt.
Mutația intervenită
Anul
Luna
Ziua
Meseria/ funcția
Salariul de bază, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual
Nr. și data actului pe baza căruia se face înscrierea și temeiul legal
Contractul individual de muncă al domnului(ei) a încetat la data de............. , în baza prevederilor art…….., din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, modificată și completată, astfel cum rezultă din decizia nr…………………
În perioada lucrată a avut ……….. zile de absențe nemotivate și …………. zile concediu fără plată.
S-a eliberat prezenta …………………………………………………
Reprezentant legal,
…………………….
Adeverința de salariat reprezintă un document important în gestionarea relațiilor de muncă, asigurând respectarea drepturilor angajatului. Eliberarea unei astfel de adeverințe trebuie să țină cont de cerințele legale în vigoare și să cuprindă toate informațiile necesare referitoare la relația contractuală dintre părți. O adeverință-tip sau un model standardizat pot fi folosite ori de câte ori un solicitant le pune la dispoziția angajatorului.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock
Dacă și tu administrezi o afacere sau poate că te ocupi de departamentul de resurse umane, ești preocupat să îți motivezi echipa și să crești compania. Aici intervine intraprenorul, un fel de antreprenor intern, care stimulează creativitatea și progresul din interiorul firmei. Ești deja intrigat? Continuă să citești pentru a afla ce roluri are un intraprenor, ce diferențe există față de antreprenor, cum să creezi o cultură intraprenorială și cum să îți răsplătești intraprenorii.
Intraprenoriatul este un termen mai recent decât antreprenoriatul. Se referă la inițiativele antreprenoriale din interiorul unei companii. Cu alte cuvinte, un angajat (sau mai mulți) creează proiecte inovative în interiorul companiei și pentru companie. Aceste proiecte sunt susținute și aprobate de manageri.
Un intraprenor folosește resursele umane, materiale și financiare ale firmei pentru a lansa un proiect nou. Având susținerea companiei, intraprenorul aduce plusvaloare firmei, de exemplu, prin soluționarea unei nevoi a clienților sau modernizarea unui anumit departament.
Prin intraprenoriat, împuternicești angajații să gândească și să se poarte ca un antreprenor în interiorul organizației. Astfel, vei încuraja angajații să viseze, să gândească inovativ și să fie creativi în mediul în care se află. În acest sens, este indicat să creezi un mediu care să ofere angajaților:
Pe scurt, obiectivul intraprenoriatului este să răspândească energia antreprenorială în întreaga companie. Confruntate cu piața în continuă schimbare, firmele pot alege să își concentreze atenția asupra creării de strategii care să promoveze inovația.
👉 Poți include clauze pentru intraprenoriat în anexa contractului individual de munca. Descoperă care sunt elementele-cheie ale unui contract și ce drepturi și obligații au părțile.
Principala diferență între cei doi este că antreprenorul este, adesea, și proprietarul afacerii create prin proiectul la care lucrează, în timp de intraprenorul rămâne un angajat al companiei pentru care lucrează la ideea/proiectul său.
Astfel, intraprenoriatul este mai facil și preferat de anumite persoane care, deși creative și cu idei, nu își doresc să deschidă o firmă, de cele mai multe ori, din motive financiare și de timp.
Această proprietate inerentă asupra proiectului expune intraprenorul la un risc mai mic, însă este mai puțin autonom și se va bucura de mai puține beneficii dacă ideea sa are succes.
De cealaltă parte, antreprenorul este principalul proprietar al afacerii și al proiectului la care lucrează intraprenorul, investește și își asumă riscul, în caz de eșec. Totuși, dacă proiectul are succes, se bucură de profitul creat.
Prin urmare, intraprenorul împarte deciziile și responsabilitățile cu firma și colegii săi, în timp ce antreprenorul are un stres în plus, pe care îl împarte cu partenerii de afaceri (dacă există).
👉 Vrei să îți păstrezi angajații în aceste vremuri de instabilitate? Descoperă 4 sfaturi si strategii pentru retentia angajaților.
Iată ce roluri are un intraprenor:
Pentru ca un angajat să devină intraprenor ar trebui să aibă următoarele calități:
Angajații au numeroase beneficii dacă devin intraprenori:
Ca manager, este esențial să îți motivezi și păstrezi angajații cu spirit intraprenorial. Iată câteva modalități prin care îți poți răsplăti intraprenorii din echipă.
👉 Poți recunoaște succesul intraprenorilor și prin oferirea unei mese festive la restaurant. Folosește-te de cardul de masa, iar compania va beneficia de 100% deductibilitate la plata impozitului pe profit.
👉 Încurajează participarea pe platfoma BIZTRO Club. Aici intraprenorii vor găsi informații utile de la experți în domeniul antreprenorial, financiar și nu numai pentru a descoperi soluții la provocările cu care se confruntă.
👉 Încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea personală printr-un card de vacanta. Intraprenorul își va reîncărca bateriile și se va întoarce la birou cu mintea limpede pentru a inova.
Companiile care dezvoltă o cultură intraprenorială, care încurajează asumarea de riscuri și inovația beneficiază pe termen mediu și lung. Angajații sunt mai mulțumiți și productivi, iar entuziasmul va fi împărtășit și colegilor. De asemenea, dacă ideea este una de succes, compania va avea doar de câștigat. Iată câteva recomandări pentru a crea o cultură intraprenorială:
Liderii joacă un rol important în promovarea unei culturi a intraprenoriatului în companie. Iată cum un lider poate acționa drept catalizator la inovație:
Companiile rareori rețin talentele de top. Cu toate acestea, organizațiile care încurajează intraprenoriatul au un avantaj. Prin promovarea inovației la locul de muncă și oferirea de unelte, resurse și recunoașterea rezultatelor, firmele se bucură de numeroase beneficii, inclusiv angajați mai productivi și produse și servicii competitive.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2
Edenred Românialansează în premieră în România Picnic la Muzeu, în parteneriat cu ArtSafari şi Mastercard. Acțiunea, inspirată de programul FOOD, este o inițiativă menită să ajute la conștientizarea importanței unui „moment de respiro” de calitate. Programul FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) este cel mai amplu program european, coordonat de Edenred, ce susține obiceiurile alimentare sănătoase ale angajaților și, pe plan național, ale elevilor din școli și grădinițe.
Expoziția temporară inedită, „Picnic la muzeu”, are loc în perioada 27 iunie – 21 iulie, timp în care vizitatorii au ocazia să ia masa în galeria de artă de la Palatul Dacia-România (Str. Lipscani nr. 18-20, București). Pentru o viață sănătoasă, pauza de prânz se ia cu… artă!
„Este cunoscut faptul că arta are un impact profund asupra bunăstării noastre emoționale. Are puterea de a evoca emoții, de a stimula gândirea și de a oferi un mijloc de exprimare care poate fi atât cathartic, cât și terapeutic. Dar poate fi conceptul de wellbeing exprimat prin artă? Prin expoziția temporară Picnic la muzeu, organizată în parteneriat cu Art Safari şi Mastercard, ne propunem tocmai acest lucru – să invităm publicul la reconectare cu sine și cu ceilalți, ilustrând contextul: pauza de prânz. Edenred este un promotor activ al pauzei de prânz și un susținător al obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul angajaților și al generațiilor tinere, angajații de mâine, iar această inițiativă creativă completează workshop-urile, programele și campaniile de informare pe care le derulăm pentru aceștia”, a declarat Lelia Mancaș, Director de Marketing, Comunicare și CSR, Edenred România.
Ar putea o expoziție de artă să ne influențeze pozitiv obiceiurile alimentare și stilul de viață? Noi spunem: „Categoric DA”! 16 lucrări de artă cu tematică de picnic, inclusiv o creație ce aparține celebrului Salvador Dalí – „Apariția unei fețe și a unei fructiere pe o plajă” („Apparition of Face and Fruit Dish on a Beach”), în variantă cromolitografie, invită publicul să reflecteze asupra impactului pe care-l poate avea pauza și, în special, cea de masă, asupra rutinei cotidiene. Dincolo de o reconectare mai bună cu sine, acest moment din miezul zilei este indispensabil pentru echilibru. Un prânz alături de colegi, prieteni sau colaboratori, departe de calculator, poate reprezenta o sursă de echilibru și poate oferi inspirația creativă de care avem cu toții mare nevoie, indiferent de activitatea pe care o desfășurăm.
Expoziția cuprinde și lucrări ale unor importanți artiști români, precum Francisc Gall, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu ori Ion Pacea. Vizitatorii care doresc un „Picnic la muzeu” pot comanda mâncare, folosind cardul de masă Edenred, atât la restaurantele din zona ArtSafari, cât și prin platformele de food delivery. Iar masa o pot servi chiar la Palatul Dacia-România.
Ce se întâmplă în cadrul expoziţiei?
Despre Edenred
Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 52 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a peste un million de clienți corporativi în 45 de țări.
Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multy-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).
În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.
Cei 12.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.
În 2023, datorită activelor tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de 41 de miliarde de euro, desfășurat în principal prin aplicații mobile, platforme online și carduri.
Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40 ESG, CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good și MSCI Europe.
Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.
Despre Mastercard
Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Misiunea noastră este să generăm și să dezvoltăm o economie digitală atotcuprinzătoare, care să ofere tranzacții sigure, simple, inteligente și accesibile, în beneficiul tuturor, de pretutindeni. Prin transfer de date sigur și prin rețele impenetrabile, prin parteneriate și cu pasiune, inovațiile și soluțiile noastre le permit persoanelor fizice, instituțiilor financiare, guvernelor și companiilor să își atingă potențialul maxim. Conexiunile noastre acoperă peste 210 țări și teritorii, astfel încât construim o lume sustenabilă care le oferă tuturor accesul la posibilități de neprețuit.
Despre Art Safari București:
Art Safari - susținut de BCR, Lidl, Glo, Porsche, Kinder, Schweppes, Brâncoveanu, Beciul Domnesc, Yamaha, Profiart și Voxility - este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Upgraded by George. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 14-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții de până acum a înregistrat aprox. 500.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Contact presă: press@artsafari.ro
București, 26 iunie 2024. 1.200 de porții de mâncare au fost gătite și distribuite de către angajații voluntari Edenred persoanelor din categorii aflate în dificultate. Inițiativa a fost organizată în cadrul Ideal Day, o zi dedicată acțiunilor de solidaritate în comunitățile locale în care Edenred activează. Ediția din acest an a fost realizată în parteneriat cu Federaţia Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, cu sprijinul Social Food, program al asociaţiei fondate de chef Adrian Hădean, și al Primăriei Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), care a pus la dispoziția voluntarilor cantina socială OMINIS.
„Cea de-a opta ediție Ideal Day ne-a reunit într-o misiune definită de empatie și sprijin. Gătind pentru persoanele mai puțin norocoase decât noi, am avut ocazia să oferim nu doar hrană, ci și un sentiment de apartenență în comunitate și grijă. Această inițiativă întruchipează angajamentul nostru de a aduce o schimbare pozitivă tangibilă în viețile celor care au cea mai mare nevoie, întărind valorile fundamentale de solidaritate și spirit civic care stau la baza eforturilor de responsabilitate socială corporativă ale Edenred. Sunt mândru de implicarea colegilor mei atât pentru această zi, cât și pentru alte acțiuni de voluntariat pe care le organizăm de-a lungul anului la nivel local, precum donații de sânge, acțiuni de plantare sau colectare alimente”, a declarat Görkem Oran, Director General, Edenred România.
„În curând se împlinesc 10 ani de când am început munca și în această direcție: mese calde pentru oameni aflați la nevoie, cursuri de bucătari pentru cei care nu au nicio altă șansă să își câștige existența, acțiuni de conștientizare privind risipa alimentară. Am ales să devenim mai vizibili, pentru că așa putem ajuta mai mulți oameni. De la 1.000 de mese calde/zi la 10.000, la 100.000. Pentru aceasta este nevoie de multe mâini și inimi puse laolaltă și, iată, reușim. Acum prin parteneriatul cu Edenred, mâine prin Kitchen Battle, cel mai mare eveniment caritabil din România, poimâine prin voi, cei care doriți sa propagăm ideea că este ușor să ajuți”, a declarat chef Adrian Hădean.
Peste 120 de angajați Edenred din București, Sfântu Gheorghe și Timişoara au participat la acțiunea de voluntariat. La cantina socială OMINIS, voluntarii Edenred au gătit cu ingrediente puse la dispoziție de către Social Food, Macromex şi Banca pentru Alimente București. Reprezentanţii Social Food au coordonat proiectul, instruirea bucătarilor și detaliile logistice pentru ca porțiile de mâncare să poată fi gătite și livrate - 150 de porții pentru masa de prânz, care au fost servite la cantină, și 850 de porții pentru cină, care au fost livrate. Beneficiarii au fost persoane fără adăpost, persoane marginalizate, copiii lipsiţi de îngrijirea familiei, bătrâni din cămine și alte persoane în dificultate din nouă centre de îngrijire din Bucureşti.
„La Banca pentru Alimente luptăm zilnic pentru a reduce sărăcia și foametea, diminuând risipa alimentară și oferind hranei o nouă valoare. Ne dorim să nu mai existe hrană risipită, în timp ce atât de mulți oameni nu-și pot permite o masă caldă. Tocmai de aceea ne bucurăm când aducem împreună companii, asociații și oameni dornici să schimbe această realitate, pentru că așa dăm naștere unor comunități în care Binele e făcut mai Bine,” a declarat Gabriel Sescu, Președinte Federația Băncilor Pentru Alimente din România - FBAR.
În același timp, angajații voluntari ai Edenred de la punctul de lucru din Sfântu Gheorghe au gătit împreună cu reprezentanţii Băncii Regionale pentru Alimente Braşov, la Asociația Serviciul de Ajutor Maltez, 200 de porţii de mâncare pentru copii din familii în dificultate, aflați în tabără aici. Angajaţii de la Timişoara, alături de Banca Regională pentru Alimente Timişoara, au participat la un atelier de gătit sustenabil alături de copiii din tabăra de vară de la Kuncz.
Ideal Day, ziua faptelor bune
Începând cu 2016, în luna iunie, Edenred sărbătorește Ideal Day, o zi dedicată acțiunilor de solidaritate în comunitățile locale în care compania este prezentă. În această zi, cei peste 12.000 de angajați Edenred, din 45 de țări, au posibilitatea să se implice în acțiuni de voluntariat ce vizează cele trei direcții de responsabilitate socială ale Grupului: Ideal People, ce urmărește îmbunătățirea calității vieții; Ideal Planet, dedicată conservării mediului și Ideal Progress, concepută pentru inițiative comerciale cu componente sociale.
***
Despre Edenred
Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând peste 60 de milioane de utilizatori și mai mult de 2 milioane de comercianți parteneri din 45 de țări prin intermediul a aproape 1 milion de clienți corporativi.
Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multy-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri virtuale).
În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai prietenoase cu mediul și mobilitate sustenabilă.
Cei 12.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.
În 2023, datorită activelor tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de 41 de miliarde de euro, desfășurat în principal prin aplicații mobile, platforme online și carduri.
Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40 ESG, CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good și MSCI Europe.
Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.
Contact de presă Edenred România
Roxana Glonț Alexandra Chivu
PR Director Senior PR Manager
M. 0742.220.386 M. 0740.121.532
rglont@golin.ro achivu@golin.ro
Conform unui studiu realizat de Niagara Institute, comunicarea asertivă este stilul predominant de comunicare în mediul profesional, folosit de 75.3% dintre respondenți, datorită avantajelor semnificative pe care le aduce în cadrul mediului de lucru.
Descoperă, în cele ce urmează, care sunt acestea, dar și ce tehnici de comunicare asertivă poți să folosești, pentru construirea unui mediu de lucru modern.
Dacă te întrebi ce înseamnă „asertiv”, ei bine, să fii asertiv înseamnă să ai încredere în forțele proprii și să îți poți exprima nevoile și dorințele într-un mod constructiv.
Pornind de la această definiție, putem spune că tipul de comunicare asertiv este acea modalitate de interacțiune verbală prin care îți poți exprima opinia, nevoile și dorințele într-un mod direct, clar și respectuos, fără a încălca drepturile sau sentimentele celorlalți.
Concret, aceasta presupune un echilibru subtil între exprimarea propriilor nevoi și înțelegerea perspectivei interlocutorului, care duce la înțelegerea reciprocă, la colaborarea eficientă și construirea unei atmosfere de respect și de încredere, în cadrul echipei.
Pe lângă construirea unei atmosfere potrivite unui mediu de lucru modern la locul de muncă, iată ce alte avantaje mai poate aduce comunicarea asertivă, atunci când este aplicată într-un cadru profesional:
👉Descoperă mai multe despre cum poti sa gestionezi mai bine munca in echipa: ce responsabilități ai, ca manager, și ce reguli ar trebui sa urmezi.
👉O altă metodă de a crește productivitatea angajaților este de a le oferi beneficii extrasalariale competitive, potrivite nevoilor lor. Un astfel de beneficiu este și cardul de tichete de masa Edenred. Având în vedere că valoarea maximă a unui tichet de masă a ajuns la 40 de lei, pentru angajaţi, oferirea unui card de tichete de masă ar fi un suport financiar suplimentar, pe lângă salariu. În ceea ce priveşte angajatorul, cardul de tichete de masă este scutit de la plata CAS, CASS și CAM. În plus, este și 100% deductibil de la plata impozitului pe profit.
Ca să poți beneficia de toate avantajele comunicării asertive, este important să știi cum și când să o aplici în contextul profesional. Iată câteva tehnici și exemple de comunicare asertivă pe care le poți folosi.
👉Află mai multe detalii despre cum poti sa oferi un feedback care sa motiveze, in loc sa demoralizeze.
👉Nu rata nicio ocazie de a le arăta angajaților tăi că apreciezi eforturile pe care le depun pentru companie, iar cu ocazia evenimentelor importante, oferă-le un card cadou Edenred. Acesta poate fi utilizat în cea mai dezvoltată reţea de parteneri cu prezenţă naţională, care acoperă toate tipurile de produse și servicii: modă, bijuterii, IT&C, sport, amenajări interioare etc.
Deși, în teorie, pare că este ușor să te exprimi asertiv, în practică, acest tip de comunicare presupune, de fapt, un proces de învățare continuă și de cultivare a abilităților. Pe lângă practicarea comunicării asertive în contextele profesionale reale cu care te întâlnești zilnic, iată ce alte metode mai poți aplica pentru a-ți cultiva asertivitatea în comunicare.
Organizează sesiuni de training împreună cu ceilalți manageri și practicați scenarii de comunicare dificile sau conflictuale, jucând diferite roluri. De exemplu, puteți simula o conversație în care trebuie să oferiți feedback unui angajat care solicită o mărire salarială nejustificată sau să discutați despre perioadele de concediu.
Prin aceste jocuri de rol pentru comunicarea asertivă, vei putea să-ți exersezi abilitățile de comunicare și să primești feedback în timp real, de la ceilalți colegi din management, pentru îmbunătățire.
👉Revenind la perioadele de concediu, este important ca tu și echipa ta să fiți de acord cu privire la perioadele de concediu luate, astfel încât planificarea să respecte atât nevoile angajaților, cât și pe cele ale companiei. Pe lângă asta, pentru a-ți motiva angajații să-și ia toate zilele de concediu la care au dreptul, poți să le oferi un card Edenred cu tichete de vacanta, care poate fi folosit pe teritoriul României, pentru plata serviciilor turistice din rețeaua de unități partenere.
Înscrie-te la un curs sau workshop specializat în comunicare asertivă, unde poți învăța tehnici și strategii practice pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare. Aceste sesiuni susținute de specialiști în comunicare îți pot oferi cunoștințe noi și oportunități de practică într-un mediu sigur și susținut.
De asemenea, și autoeducarea poate fi utilă. Citește cărți populare în acest domeniu, cum ar fi „Crucial conversations: Tools for talking when stakes are high”, de Kerry Patterson, sau „Cum să vorbești ca să fii înțeles”, de Daniela Irimia, apoi aplică aspectele învățate.
Reflectează asupra propriilor experiențe de comunicare și identifică zonele în care ai putea să le îmbunătățești.
Pentru a-ți fi mai ușor, ține un jurnal de comunicare unde să notezi situațiile în care te-ai simțit confortabil și în control, precum și cele în care ai întâmpinat dificultăți sau te-ai simțit nesigur. Analizează aceste experiențe, identifică modele sau tendințe în comportamentul tău de comunicare și încearcă să le schimbi pe cele care nu sunt caracteristice unui comportament asertiv.
De asemenea, pentru situațiile în care nu ai acționat corespunzător, scrie un scenariu alternativ, în care să menționezi cum ți-ar fi plăcut să reacționezi, ca să ai în vedere acest lucru pe viitor, în cazul în care te vei mai confrunta cu o astfel de situație.
👉Dacă îți dorești să te dezvolți și mai mult în domeniul profesional și antreprenorial, te invităm în BIZTRO Club – o platformă din care fac parte diverși experți din domenii precum resurse umane, financiar sau legal. Datorită informațiilor furnizate de către aceștia, îți va fi mai ușor să depășești obstacolele pe care le întâlnești zi de zi, în afacerea la care lucrezi.
Deși atât comunicarea asertivă, cât și cea agresivă pun accent pe afirmarea propriilor drepturi și pe exprimarea în mod clar a ceea ce îți dorești, între cele două stiluri de comunicare există câteva deosebiri semnificative, care pot face diferența dintre un mediu de lucru plăcut și unul toxic.
De exemplu, spre deosebire de comunicarea asertivă, care este caracterizată de un ton calm și înțelegător, comunicarea agresivă este definită de un ton ridicat, dominator și lipsit de respect. Persoana care folosește comunicarea agresivă își impune punctul de vedere sau nevoile fără a ține cont de drepturile ori de sentimentele celorlalți.
De asemenea, comunicarea agresivă se concentrează pe satisfacerea propriilor nevoi și dorințe în detrimentul celorlalți, în timp ce comunicarea asertivă ține cont și de nevoile celorlalți.
De aceea, comunicarea agresivă poate deteriora relațiile interpersonale și poate duce la conflicte sau la resentimente în cadrul echipelor, creând o atmosferă de lucru tensionată. Pentru a evita acest lucru, încearcă să fii o persoană asertivă și să pui în aplicare numai comunicarea asertivă în contextul profesional.
În concluzie, așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, comunicarea asertivă poate fi un instrument valoros în arsenalul oricărei persoane care lucrează cu oamenii. Folosindu-te de sfaturile și de exemplele prezentate în articol, vei putea să comunici într-un mod asertiv, astfel încât să-ți motivezi echipa și să construiești un mediu de lucru sănătos.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock
Există o mulțime de regiuni din România care merită vizitate. Însă, dacă îți dorești un concediu în care să te bucuri de istorie, aer liber, liniște și adrenalină, în același timp, atunci vizitează Bucovina! Această regiune pitorească, situată în nord-estul României, este un adevărat tezaur de frumuseți naturale și culturale. De la peisaje montane spectaculoase și sate pitorești până la mănăstiri medievale și arii protejate de lege, obiectivele turistice din Bucovina te vor cuceri prin autenticitate și farmec.
Citește în continuare acest ghid cuprinzător, pentru a descoperi peste 20 de locuri de vizitat în Bucovina. Indiferent că ești pasionat de natură, istorie sau tradiții, vei descoperi că această regiune este o destinație de neuitat, perfectă pentru a-ți petrece vacanța.
Chilia lui Daniil Sihastrul este, de fapt, o grotă care, conform tradiției, a fost sculptată cu dalta în stâncă, de către însuși Daniil, pe valea Vițăului, în inima pădurii. Ca să ajungi aici, este important să știi că grota se află la aproximativ 1 kilometru de Mănăstirea Putna, distanță care se poate parcurge cu mașina.
Vei vedea că, în interior, grota este simplă și mică, având doar o icoană și o masă de dimensiuni reduse. Accesul se face printr-o ușă mică, aspect care oferă un sentiment de intimitate și liniște, încă de la intrare. Conform poveștilor locale, Daniil, care s-a născut într-o familie de țărani și a crescut printre călugări, a trăit aici în post și rugăciune, timp de 20 de ani.
Salina Cacica, situată în localitatea cu același nume, la poalele Obcinei Mari, este un obiectiv turistic care datează încă din secolul XIX. Aceasta a fost realizată la porunca împărătesei Imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza, în 1791, ca mină de exploatare a sării, fiind una dintre cele mai vechi din Europa.
În prezent, la intrare există o vitrină de unde poți cumpăra sare iodată și alte suveniruri, însă, ca să pătrunzi în salină, trebuie să cobori aproape 200 de trepte. Și, având în vedere că temperatura medie în subteran nu depășește 14 grade Celsius (indiferent de anotimp), trebuie să te asiguri că, pe lângă o condiție fizică bună, ești și echipat adecvat.
Totuși, odată ce ajungi în salină, vei simți un aer curat și proaspăt. Un lucru interesant este faptul că galeriile au fost săpate manual de către muncitori, ceea ce te îndeamnă să fii atent la detalii și să apreciezi și mai mult salina Cacica.
Grota Piticilor și Sala de Bal cu siguranță îți vor capta atenția. De asemenea, alte atracții turistice pe care le poți vizita aici sunt capela catolică, cea ortodoxă, sala de sport sau lacul saramurii.
Cetatea Sucevei a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, ca principală reședință a domnilor Moldovei, timp de aproape 200 de ani. Astăzi, este un monument istoric de nivel naţional, fiind apreciată anual, de mii de vizitatori.
Dacă te întrebi care sunt motivele pentru care acest obiectiv turistic este atât de popular, află că include o prezentare cuprinzătoare a armelor medievale din Moldova. Așa că, dacă ești pasionat de istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor pe care le vizitezi cel puțin o dată în viață.
Structura interioară cuprinde toate sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală dominate, în secolul XV, de variate teme ale goticului. De asemenea, aici vei putea să admiri și alte obiecte domestice medievale, precum sobele de teracotă, care combină surprinzător şi elegant motivele decorative locale cu cele central-europene.
Dacă îți dorești o experiență cu adevărat deosebită, include și Mocănița din Bucovina pe lista obiectivelor turistice pe care să le descoperi atunci când vizitezi această regiune a țării. Această cale ferată îngustă este una dintre ultimele linii de acest gen care funcționează în Europa, oferind nu doar o experiență autentică, încărcată cu istorie, ci și peisaje care cu siguranță vor rămâne în amintiri.
Linia urmărește, pe o durată de aproximativ 3 ore, râul „Moldovița”, într-o zonă pitorească, tipică pentru Bucovina, cu case în stil vechi și garduri de lemn. Apoi, la capătul liniei, vei descoperi o poiană la marginea unei păduri de brad, unde iarna vei avea posibilitatea să vezi sănii trase de cai, dar și să participi la o masă tradițională bucovineană.
Cu o lungime de 28 de kilometri, Transrarăul face legătura între localitatea Pojorâta, aflată pe Valea Moldovei, și localitatea Chiril, aflată pe Valea Bistriței. De motivul pentru care este denumit și „Drumul Comorilor”, cel mai probabil, te vei convinge după ce parcurgi această zonă turistică în Bucovina, dar ți-l spunem și noi aici: Transrarăul, care ajunge la o altitudine maximă de 1.400 de metri, este o cale de acces cu resurse naturale nenumărate, ce oferă deschidere spre multiple atracții turistice, precum:
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina, dacă ajungi pe Drumul Comorilor. Ca să descoperi toate obiectivele turistice din apropiere, poți folosi o hartă cu obiective turistice din Bucovina.
👉Descoperă și alte 5 sfaturi pentru o vacanta reusita.
Dacă ești amator de senzații tari și vrei să bifezi în acest concediu sau chiar într-o excursie de o zi, în Bucovina, o activitate plină de adrenalină, alege o plimbare cu tiroliana – una dintre cele mai importante atracții turistice din Gura Humorului. Startul acestui obiectiv turistic din Gura Humorului începe dintr-un turn de 18 metri. Apoi, vei trece pe lângă Piatra Șoimului, traversezi Râul Moldova și ajungi în Parcul Ariniș, unde se află stația de sosire, într-un turn înalt de 23 de metri.
În total, tiroliana traversează 2.2 km de pădure. Viteza maximă la care poți ajunge este de 150 de kilometri/oră, iar traseul în Bucovina se parcurge în două-trei minute, în funcție de greutatea ta, ca pasager.
👉Deja te gândești la adrenalina pe care ți-o oferă un traseu cu tiroliana în Gura Humorului? Asigură-te că ai ocazia să o și experimentezi și caută-ți încă de pe acum cazare. Alege unul dintre partenerii Edenred și plătește cazarea în Gura Humorului cu ajutorul voucherelor de vacanță.
Dacă tot vizitezi zona și te întrebi ce mai poți să faci în Bucovina, asigură-te că incluzi și comuna Ciocănești pe lista locurilor frumoase pe care le vizitezi. De ce? Este simplu: vei avea ocazia să experimentezi lumea satului de altădată într-o formă inedită, la doar 20 de kilometri de Vatra Dornei.
👉Dar unde să te cazezi în Bucovina? Poți alege o cazare in Vatra Dornei, la „Căsuța din Povești”, care te face să te simți ca și cum ai trăi într-un sat ca pe vremuri. Mobilierul tradițional din lemn, care se îmbină cu facilitățile moderne, cu siguranță te vor face să te reîntorci aici.
Legenda spune că totul a început în secolul XIX, când o localnică a comunei, cu ajutorul unui zidar, a transpus pe casă un model tradițional de pe un costum popular. La scurt timp, ideea a fost preluată și de alți vecini și așa s-a ajuns ca majoritatea locuințelor să fie pictate cu diverse modele. În timp, satul a devenit un muzeu în aer liber.
Chiar și în interior, aproape fiecare locuință și-a păstrat câte o cameră așa cum arăta pe vremuri. O astfel de încăpere este recreată și la muzeul din inima satului, așa că, dacă ești curios să vezi ce presupunea traiul din acea vreme, asigură-te că vizitezi și muzeul din comună.
👉O altă idee inedită de cazare aici este și pensiunea de tip A-frame Krest Relaxing Heights din Vatra Dornei.
Vrei să vizitezi și o destinație cu mai multă natură în jur? Atunci adaugă încă un loc pe lista ta: Tinovul Mare. Acesta păstrează cea mai mare rezervație de turbă din România, aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor. Traseul pe care îl poți parcurge are 2 kilometri dus-întors și este unul relaxat, astfel că nu ai nevoie de o formă fizică de invidiat, pentru drumeție.
Totuși, este bine să știi că, din loc în loc, sunt amenajate spații cu bănci pe care te poți relaxa, dar și panouri informative care să te informeze mai bine cu privire la fauna și flora pe care le întâlnești pe parcursul drumeției.
Probabil de Vatra Dornei ai mai auzit cel puțin o dată până acum, dar, dacă nu ai apucat încă să o vizitezi, profită de următorul concediu și include această destinație pe lista obiectivelor tale.
👉Descoperă tot ce trebuie sa stii despre concediul de odihna: care sunt drepturile și obligațiile tale, ca angajat, dar și care sunt cele ale angajatorului.
Indiferent că îți dorești să practici aici sporturi de iarnă sau doar să te odihnești într-un bioclimat tonic – stimulent, în Vatra Dornei cu siguranță vei găsi tot ceea ce ai nevoie.
Fiind denumită și „Orașul sporturilor albe”, Vatra Dornei cuprinde pârtii de schi și sănii, cum ar fi Pârtia Dealul Negru sau Pârtia Veverița, care găzduiesc în fiecare an mii de turiști din țară, dar și din străinătate.
În același timp, pentru întărirea și refacerea sistemului imunitar, există și alte locuri de vizitat în Vatra Dornei, deoarece aceasta oferă și izvoare termale și izvoare cu apă minerală carbogazoasă, cu multiple beneficii asupra sănătății.
Nu în ultimul rând, pentru că la orice vârstă poți aborda înălțimile din preajma stațiunilor, poți să iei în considerare și drumețiile însoțite de ghizi experimentați. Cele mai accesibile repere sunt Dealul Negru, Runcul Mare sau Vârful Oușorul, iar dacă ești un pasionat cu experiență, poți să te gândești și la o drumeție pe Masivul Călimani.
👉Înainte de a selecta activitățile care îți fac plăcere, alege cazarea. Astfel, știi că te-ai ocupat de cel mai important aspect și nu îți mai rămâne decât să stabilești detaliile. Dacă ai un card Edenred de vacanță, poți să te cazezi la unul dintre partenerii nostri din Vatra Dornei.
Probabil că, parcurgând acest articol, ți-ai dat seama că Bucovina este o regiune încărcată cu istorie, care nu are de oferit numai peisaje frumoase și drumeții relaxante, ci te poate și întoarce în vremurile de demult. Și cum să facă asta mai bine, decât prin intermediul muzeelor? Iată câteva exemple de muzee pe care să le vizitezi, dacă ajungi în Bucovina.
Casa cu linguri la ferestre a aparținut unui profesor de istorie, Ion Țugui, iar astăzi poartă denumirea de Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc. Acesta este unic în lume și adăpostește peste 6.000 de exemplare de linguri lucrate din specii de lemn diferite, printre care și lemn de lămâi sau smochin.
Colecția de linguri, fiind una atât de generoasă, ocupă întreaga casă, chiar și ferestrele. Mai întâi, la intrarea în muzeu, sunt prezentate uneltele de lucru și speciile de lemn folosite, apoi, pas cu pas, întregul proces de prelucrare, până ajungi la lingurile expuse. Acestea au și unele semnificații. De exemplu, anumite linguri se foloseau la nunți, altele la înmormântări și există și linguri pe care sunt reprezentate locuri, evenimente sau oameni de seamă.
Și asta nu e tot: află că, pe lângă linguri, muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de ștergare, covoare și obiecte din ceramică.
Cu un număr de peste 30 de obiective turistice precum case tradiționale din lemn, anexe gospodărești și ateliere meșteșugărești, Muzeul Satului Bucovinean se află în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, despre care am vorbit în prima parte a articolului.
Așadar, dacă ai notat deja pe listă Cetatea de Scaun a Sucevei, vizitează și Muzeul Satului Bucovinean. Încă de la punctul de vânzare a biletelor, reprezentat de o colibă care, în trecut, avea rol de locuință, vei avea ocazia să te întâlnești cu istoria acestei regiuni.
Așa cum poți deduce și din nume, la Muzeul Oului vei avea ocazia să descoperi cea mai impresionantă colecție de ouă din România, aflată în inima Bucovinei, la aproximativ 20 de kilometri de mănăstirea Voroneț.
Colecția cuprinde peste 11.000 de ouă din toate colțurile lumii, realizate în diferite tehnici. Dintre acestea, aproximativ 3.500 de ouă sunt colectate din 82 de țări și din toate cele 5 continente ale lumii. Și nu, nu toate ouăle sunt tradiționalele ouă de găină. Aici poți vedea colecții de ouă mai rar întâlnite, cum ar fi cele de broască țestoasă, de crocodil, de vrabie, păun și altele.
Pentru că istoria și religia sunt interconectate, în Bucovina ai ocazia să vizitezi o mulțime de mănăstiri, fie pentru a te liniști sufletește pe parcursul concediului tău, fie, pur și simplu, pentru a le admira arhitectura. Cele mai multe dintre ele sunt obiective turistice din Suceava și se află în apropierea unor destinații deja menționate pe parcursul acestui articol, așa că iată câteva exemple de mănăstiri de vizitat în Suceava și nu numai:
👉Dacă îți dorești să vizitezi cât mai multe mănăstiri istorice, dar și să te bucuri de o cazare modernă, poți alege pensiunea de tip A-frame „La Sishe” din Valea Putnei. Aici poți beneficia inclusiv de servicii de wellness și ești primit chiar și cu animalul de companie.
În concluzie, Bucovina nu este doar o destinație de vacanță, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație și relaxare. De aceea, poate fi o destinație de vis, unde istoria, cultura și natura se împletesc armonios, oferindu-ți experiențe memorabile. Inspiră-te din acest articol și planifică-ți următoarea aventură în Bucovina. Și nu uita să iei și cardul de vacanță Edenred cu tine!
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
50 de bucătari din unități de învățământ publice și private din Timișoara au participat la atelierul din cadrul programului Masă și Clasă găzduit de Selgros Timișoara
Timișoara, 6 iunie 2024 – Edenred România, în parteneriat cu Asociația Școlilor Particulare (ASP) și Selgros România a organizat la Timișoara primul atelier de educație nutrițională din acest an dedicat bucătarilor din unitățile de învățământ, pentru a-i ajuta să gătească mai sănătos și mai atractiv pentru copii. Evenimentul a avut loc cu participarea a 50 de bucătari de la școlile publice și private din județ și a fost găzduit de Selgros, partener care se implică activ în proiecte dedicate educației în domeniul gastronomiei.
Inițiativa face parte din programul „Masă și clasă”, un model de parteneriat intersectorial Edenred România, Asociația Școlilor Particulare (ASP) și Asociația pentru Valori în Educație (AVE), lansat în 2023. Programul își propune să sprijine unitățile de învățământ în efortul lor de transformare educațională sistemică, precum și în creșterea accesului elevilor din școli și grădinițe la mese calde și la o alimentație sănătoasă.
„Din 17.026 de unități de învățământ de stat la nivelul anului școlar 2022-2023, doar 1.855 beneficiau de cantine școlare pentru a servi o masă caldă elevilor. Însă nu neapărat și sănătoasă, iar aici vorbim de valoarea nutrițională a preparatelor gătite. După ce anul trecut am format cu succes primii 50 de bucătari ai școlilor din Capitală, ne reînnoim angajamentul pentru susținerea pe termen lung a alimentației sănătoase în grădinițe și școli prin organizarea unui nou atelier dedicat formării bucătarilor, de data aceasta din Timișoara. Prin această inițiativă ne propunem să creăm un spațiu de dialog prin care să creștem gradul de conștientizare privind necesitatea unei nutriții echilibrate pentru copii și să contribuim, într-un mod pragmatic și eficient, la creșterea capacității școlilor de a oferi acces la mese echilibrate pentru elevii din instituțiile de învățământ”, a declarat Lelia Mancaș, Director Marketing, Comunicare și CSR, Edenred România.
Suportul de curs pentru atelierul de educație nutrițională îl constituie Ghidul de rețete sănătoase pentru elevii din școli și grădinițe. Ghidul este rezultatul unei ample colaborări între specialiști în nutriție, medici și bucătari și oferă un suport practic și valoros unităților de învățământ în promovarea unei alimentații echilibrate și nutritive pentru preșcolari și elevi. Materialul include informații și recomandări pentru alimentația sănătoasă a copiilor și 50 de rețete echilibrate nutrițional destinate cantinelor școlare, adevărate modele de meniuri în acord cu standarde profesionale de referință. Rețetele sunt documentate științific cu anchete alimentare și sunt realizate pe categorii de vârstă. În plus, conțin etichetări nutriționale, ceea ce le face ușor de adoptat nu numai de cantinele școlare, dar și de către companiile furnizoare de catering pentru unitățile de învățământ. Ghidul poate fi accesat online de toate şcolile din România.
Programul „Masă și clasă” se aliniază politicilor publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și face parte din strategia de responsabilitate socială a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand) din România. FOOD este cel mai mare program european public-privat de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul angajaților și elevilor (în plan național), fiind coordonat de Edenred în 10 țări UE. În România, FOOD a fost lansat de Edenred în 2018, sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale a României – Departamentul Sănătate Publică, și are ca parteneri Institutul Național de Sănătate Publică și Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.
***
Despre Edenred
Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 52 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a 950.000 de clienți corporativi în 45 de țări.
Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multy-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).
În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.
Cei 10.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.
În 2023, datorită activelor tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de 41 de miliarde de euro, desfășurat în principal prin aplicații mobile, platforme online și carduri.
Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40 ESG, CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good și MSCI Europe.
Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.
Contact de presă Edenred România
Alexandra Chivu
Senior PR Manager
M. 0740.121.532
București, 28 mai 2024. Angajații români sunt din ce în ce mai preocupați de zona de wellbeing, pentru 6 din 10 angajați beneficiile din zona de wellbeing fiind prioritare în alegerea unui job, potrivit studiului Benefit realizat de Edenred România, ce analizează evoluția și tendințele actuale din industria beneficiilor extrasalariale din România. Ediția din acest an a studiului Benefit este realizată în parteneriat cu HUMANISTIC, companie de consultanță în domeniul resurselor umane și mediul organizațional, și OLX Locuri de muncă.
Dacă ne uităm la cele cinci dimensiuni ale wellbeing-ului organizațional, fizic, emoțional, financiar, profesional și spiritual, bunăstarea financiară este cea mai mare provocare pentru o treime dintre angajați, în timp ce bunăstarea mintală/emoțională este principala îngrijorare la birou pentru un sfert dintre angajați.
Ecosistemul beneficiilor extrasalariale adresează toate cele 5 dimensiuni ale wellbeing-ului organizațional (fizic, emoțional, financiar, profesional și spiritual) și permite angajatorilor să răspundă cât mai bine la nevoile în continuă evoluție ale angajaților, pentru a crește bunăstarea acestora.
Astfel, pe zona de sănătate fizică, angajații au la dispoziție în platforma Edenred Benefit abonamente la săli de fitness și consultații de nutriție, în timp ce pe partea de sănătate emoțională pot găsi în platformă modalități de relaxare și petrecere a timpului liber, inclusiv activități culturale. În materie de siguranță financiară, platforma vine cu o multitudine de oferte speciale și permite acces la instrumente financiare de protecție, cum ar fi asigurările sau pensiile private, în timp ce la nivel profesional angajații au acces prin platforma Edenred Benefit la cursuri și instrumente de learning & development. Nu în ultimul rând, pe cea de-a cincea dimensiune, spirituală, vorbim de acces la centre spa sau consultații psihologice și psihoterapie.
"Piața de beneficii extrasalariale a evoluat semnificativ, reflectând adaptările la contextul socio-economic și la tendințele de pe piața muncii. Companiile au folosit din plin oportunitățile oferite de legislație, inclusiv majorarea sumelor pentru cardurile de masă, de exemplu, și au apelat la beneficiile extrasalariale pentru a oferi un venit în plus angajaților în context inflaționist. Astfel, bugetele de beneficii au continuat să crească, acoperind 10-30% din compensația totală. Ne așteptăm și în continuare la o creștere, previziunile noastre fiind că și pentru 2024 bugetul mediu lunar de beneficii va înregistra creșteri de două cifre, pentru al cincilea an consecutiv. Stăm în continuare aproape de clienții noștri cu informații și recomandări astfel încât să facă cele mai bune alegeri pentru angajații lor, soluțiile și produsele oferite de Edenred contribuind semnificativ la reducerea presiunii financiare și la îmbunătățirea calității vieții angajaților", spune Ovidiu Bîrsă, Director Comercial, Edenred România.
Potrivit studiului Benefit, bugetul mediu lunar alocat beneficiilor extrasalariale oferite de companii angajaților a crescut în 2023 cu un procent de 12%, de la 696 RON la 783 RON. Topul industriilor, din punct de vedere al bugetelor alocate per angajat, este condus de companiile de servicii financiare, cu un buget mediu per angajat de 988 RON/lună, urmat de IT & software, cu 803 RON/lună, industrie și comerț cu bugete similare, 716 RON/lună și respectiv 712 RON/lună.
Pe de altă parte, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor în continuă evoluție ale angajaților, tot mai mulți angajatori apelează la flexibilizarea beneficiilor, lucru care începe să devină un avantaj competitiv în materie de employer branding și îmbunătățește semnificativ retenția angajaților. Oferirea de beneficii flexibile este o tendință în creștere care se observă la angajatorii din toate domeniile, numărul companiilor care aleg sistemul de beneficii flexibile Edenred Benefit fiind în creștere cu 20% în 2023 față de 2022.
Topul celor mai accesate beneficii extrasalariale
Indexul locurilor de muncă realizat de OLX Locuri de muncă și dat publicității în februarie 2024 arată că, dincolo de creșterea nivelului salarial și acordarea unor beneficii financiare atractive, angajații români își doresc de la angajator beneficii extrasalariale în egală măsură cu promovarea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Îmbunătățirea condițiilor de muncă, a atmosferei de lucru și a relaționării în echipă sunt, de asemenea, în topul preferințelor angajaților. Angajații pun mai mult preț pe nivelul lor general de bunăstare, au așteptări mai mari de la angajatori în această zonă, iar modul în care răspund angajatorii influențează decisiv satisfacția și retenția angajaților.
De asemenea, Studiul Career Shift 2022 al Humanistic remarcă o creștere a nivelului de stres în mediul profesional, aproape 60% dintre angajații chestionați declarând că s-au simțit stresați sau foarte stresați la job în ultimele șase luni. Din acest motiv, un angajat ar schimba un loc de muncă pe un altul, cu salariu similar, pentru beneficii mai bune legate de mediul de lucru, lucrul la distanță sau timpul liber. În topul lucrurilor la care un angajat nu este dispus să renunțe chiar și pentru un salariu mai mare se află timpul liber, posibilitatea de lucru la distanță și programul de lucru.
Corelat cu aceste tendințe de pe piața muncii, în topul celor mai accesate beneficii extrasalariale în platforma Edenred Benefit se află turismul, cu o creștere de 58% față de 2022, cadourile – beneficii în natură, cu o creștere de 35% față de anul precedent, și cadourile oferite pentru ocazii speciale, cu o creștere de 18%. Următorul beneficiu preferat de angajați, cu o creștere de 63% față de anul 2022, este reprezentat de telemuncă, devansând beneficiile din zona de sănătate, locul cinci, și pensiile private, aflate pe locul șase. Creșterile semnificative pe zona de turism și activități culturale, de 58%, și respectiv 71%, reflectă nevoia angajaților de relaxare, reducere a stresului și îmbunătățirea echilibrului între viața personală și zona profesională. Topul exclude cardul de masă, care rămâne în continuare beneficiul #1 preferat de angajații din România.
Dacă până anul trecut, pensiile private erau mai degrabă în top 3 preferințe pentru Gen X și Baby Boomers, din 2023 a început să câștige teren și în rândul generațiilor mai tinere, ceea ce denotă un interes crescut pentru zona de siguranță financiară, un alt indicator important de wellbeing.
Noua versiune a platformei Edenred Benefit oferă o mai bună experiență utilizatorilor și susține bunăstarea angajaților
Pornind de la tendințele de pe piața muncii, cu accent pe importanța zonei de wellbeing, noua versiune a platformei online Edenred Benefit, disponibilă din luna iunie, oferă utilizatorilor o experiență îmbunătățită, integrând instrumente și funcționalități noi. Totodată, oferind acces la un ecosistem amplu de beneficii extrasalariale, platforma răspunde mai bine nevoilor angajaților, susținând creșterea nivelului lor general de bunăstare, pe toate cele cinci dimensiuni, atât la birou, cât și în timpul liber.
Printre noutățile cu care vine noua versiune a platformei Edenred Benefit se numără:
Despre Edenred
Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 60 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a 1 milion de clienți corporativi în 45 de țări.
Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multy-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).
În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.
Cei 12.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.
În 2023, datorită activelor sale tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de aproximativ 41 de miliarde de euro, efectuat, în principal, prin aplicații mobile, platforme online și carduri.
Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good și MSCI Europe.
Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.
Contact de presă Edenred România
Alexandra Chivu
Senior PR Manager
M. 0740.121.532
La baza succesului unui business stă o viziune pe termen lung care poate fi transformată în realitate cu ajutorul îndeplinirii unor obiective corespunzătoare. Dar, până la îndeplinirea obiectivelor, este important să definești în mod clar care sunt acestea. Aici intervin obiectivele SMART. Dacă nu ai auzit încă de ele, este momentul perfect să le aduci în atenție, iar dacă ai auzit, atunci e timpul să le pui în aplicare cu adevărat. Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi.
Fiecare dintre noi, atunci când își dorește mai mult decât ceea ce are în prezent, setează anumite obiective, indiferent că vorbim despre viața personală sau cea profesională. Dar câte dintre aceste obiective ajung să fie îndeplinite? Cel mai probabil, și tu ai întâmpinat la un moment dat dificultăți în procesul de atingere a obiectivelor tale, fie din cauza lipsei unei planificări adecvate, fie din cauza unor obstacole neprevăzute apărute între timp. Ca să eviți astfel de dificultăți în viitor, aplică metoda SMART pentru îndeplinirea obiectivelor viitoare.
Așa cum poți deduce și din denumire, SMART este o metodă inteligentă de setare a obiectivelor, aplicabilă atât în plan personal, cât și în cazul obiectivelor profesionale, care te ajută să-ți focalizezi eforturile și resursele într-un mod eficient pentru atingerea lor.
Dacă te întrebi ce înseamnă SMART în contextul setării unui obiectiv, ei bine, află că SMART este acronimul de la:
Dacă ești antreprenor sau ai o funcție de conducere într-o companie și îți dorești să aduci o valoare adăugată semnificativă succesului firmei, iată câteva exemple de obiective SMART pe care le poți propune.
Exemple de obiective SMART pe termen scurt:
Exemple de obiective SMART pe termen mediu:
👉 Deseori, dacă primesc o ofertă mai bună, angajații tind să demisioneze chiar și în primele 6 luni de la angajare. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că oferi salarii competitive și beneficii extrasalariale moderne care să îi motiveze. Unul dintre aceste beneficii este și cardul de tichete de masa Edenred. Angajatorul este scutit de la plata CAS, CASS și CAM. În plus, este și 100% deductibil de la plata impozitului pe profit.
Exemple de obiective SMART pe termen lung:
👉 Arată-le angajaților tăi că ești recunoscător pentru eforturile depuse în cadrul companiei și oferă-le un card cadou Edenred cu ocazia evenimentelor importante din an. Acesta poate fi utilizat în cea mai dezvoltată reţea de parteneri cu prezenţă naţională, care acoperă toate tipurile de produse și servicii: modă, bijuterii, IT&C, sport, amenajări interioare etc.
În mod clar, setarea obiectivelor SMART în cadrul unei companii contribuie la succesul acesteia pe termen lung datorită caracteristicilor acestor obiective. Acestea diferențiază obiectivele SMART de obiectivele „tradiționale” care, de cele mai multe ori, nu sunt definite în mod clar. Cu ajutorul obiectivelor SMART știi exact unde vrei să ajungi și cum să faci asta.
De asemenea, obiectivele SMART nu te lasă să visezi cu ochii deschiși, ci îți permit să stabilești țeluri care chiar pot fi atinse în cadrul companiei. Totuși, este bine să fii ambițios, dar nu uita să fii și realist. Iar dacă alegi să setezi obiective SMART, îndeplinești ambele calități.
👉 Dacă îți dorești să dezvolți o afacere, pe lângă setarea obiectivelor SMART, te invităm să descoperi și BIZTRO Club – o platformă cu mai mulți experți din diferite domenii, care te ajută să găsești soluții practice la provocările tale de zi cu zi în business.
Ca să beneficiezi de toate avantajele setării obiectivelor SMART, este important să știi că formularea acestor obiective este mai mult decât o simplă declarație de intenții. Acest proces necesită o abordare strategică și inteligentă pe care o poți descoperi în continuare.
Înainte de a seta obiective SMART pentru o afacere, este esențial să cunoști în detaliu viziunea și misiunea acesteia pentru a obține un cadru general în care să stabilești obiectivele. De asemenea, încearcă să identifici și prioritățile strategice ale companiei – acestea ar trebui să reflecte cele mai importante aspecte ale dezvoltării și succesului pe termen lung.
Ultimul pas, dar cu o importanță deosebită pe care ar trebui să îl faci constă în efectuarea analizei SWOT a afacerii. Aceasta presupune următoarele:
👉 Descoperă mai multe despre analiza SWOT: cum o poti realiza in 3 pasi.
Dacă te întrebi de ce este importantă analiza SWOT pentru setarea obiectivelor SMART,, aceasta îți permite să iei în considerare atât resursele și capacitățile companiei, cât și factorii externi care pot influența succesul obiectivelor pe care dorești să le stabilești.
👉 Analiza SWOT este utilă și atunci când realizezi un plan de afaceri necesar în momentul în care vrei să lansezi un business sau chiar și atunci când afacerea ta activează de câțiva ani. Descoperă mai multe despre planul de afaceri: cum il poti realiza si la ce te ajuta.
După ce ai parcurs pașii de mai sus, poți să treci la stabilirea efectivă a obiectivelor SMART. Iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere pentru a seta obiectivele în mod corect:
Pentru a exemplifica mai bine modul în care poți să setezi obiective SMART pentru compania ta, ne imaginăm compania ABC SRL care are misiunea de a oferi clienților săi servicii personalizate de marketing digital care să contribuie la succesul afacerilor.
În urma analizei SWOT, ABC SRL a constatat următoarele:
Având în vedere toate aceste lucruri, obiectivul SMART al companiei este următorul: creșterea portofoliului de clienți cu cel puțin 10 noi colaboratori în următoarele 12 luni. Motivul setării acestui obiectiv este de a elimina punctul slab al companiei, și anume dependența de un număr limitat de clienți pentru veniturile companiei.
Acesta este un obiectiv definit clar și precis deoarece este specificat un număr de 10 noi colaboratori. Este specificat și intervalul de timp stabilit pentru atingerea obiectivului, respectiv următoarele 12 luni.
Pentru atingerea obiectivului, sunt setate strategii măsurabile, precum: derularea unor campanii de promovare, abordarea potențialilor clienți aflați într-o bază de date etc. Având în vedere acțiunile necesare, resursele și capacitatea agenției, acest obiectiv este considerat a fi unul fezabil. De asemenea, conform rezultatelor analizei SWOT, obiectivul de creștere a numărului de clienți se dovedește a fi și unul relevant pentru succesul companiei pe termen lung.
Pentru a asigura îndeplinirea obiectivului SMART stabilit, echipa monitorizează lunar progresul, analizând performanța fiecărei acțiuni și implementând măsuri corective și strategice dacă este necesar. De exemplu, în cazul în care contactarea potențialilor clienți prin telefon se constată că nu are succes, echipa de proiect poate revizui modul de abordare a clienților și baza de date folosită. În ceea ce privește campaniile de promovare, acestea sunt monitorizate constant pentru a fi ajustate în funcție de rezultatele pe care le oferă.
Concluzionând, stabilirea obiectivelor SMART reprezintă o abordare strategică esențială pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea sau industria în care activează. În același timp, monitorizarea lor și motivarea echipelor nu numai că optimizează performanța și eficiența organizațională, dar contribuie și la consolidarea culturii organizaționale și la creșterea angajamentului în cadrul companiei.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock
Beneficiile extrasalariale, indiferent de tipul lor, reprezintă o modalitate excelentă prin care instituțiile statului și companiile private își pot răsplăti angajații.
În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre vouchere de vacanță: ce sunt, cine primește vouchere de vacanță, cum pot fi folosite, care este valoarea acestora, în ce locații pot fi utilizate și așa mai departe. Astfel, vei ști exact unde poți plăti cazare cu cardul de vacanță și alte servicii incluse.
Voucherele de vacanță (cardul de vacanță) sunt beneficii extrasalariale acordate angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau într-o instituție publică. Valoarea acestor vouchere diferă, astfel că pentru un angajat la stat, contravaloarea acestora este de 1.450 lei, iar pentru un angajat în mediul privat, contravaloarea poate ajunge la 6 salarii minime brute pe țară, în decurs de un an fiscal.
Aceste vouchere de vacanță se acordă pentru a ajuta angajații să se recupereze și să se întoarcă la locul de muncă mai relaxați, mai productivi și mai odihniți, gata de noi provocări. Voucherele de vacanță se acordă electronic în anul 2023, pe suport card. Astfel, poți plăti simplu și rapid orice serviciu acoperit de voucherele de vacanță de care dispui.
Unul dintre marile avantaje ale acestor vouchere de vacanță este faptul că sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Pentru acestea se plătește doar impozit pe venit, ceea ce înseamnă o economie importantă pentru angajatori. De menționat faptul că voucherele de vacanță sunt emise numai de către unități autorizate de Ministerul Finanțelor Publice.
Foarte important de menționat: nu se pot primi bani în loc de vouchere de vacanță. Astfel, dacă un cunoscut îți spune „vreau să vând vouchere de vacanță”, atenționează-l că acest lucru este ilegal.
➡️ Află mai multe detalii despre voucherele de vacanță și despre Edenred Vacanta.
Te întrebi ce poți cumpăra cu voucherele de vacanță și unde poți plăti cu cardul de vacanță? Nu îți face griji, întrucât, în cele ce urmează, îți vom explica modul în care poți utiliza cardul de vacanță și serviciile sau produsele pe care le poți achiziționa cu ajutorul acestuia.
Un voucher de vacanță 2023 poate fi utilizat numai pe teritoriul României și cu ajutorul acestuia poți achita următoarele:
Altfel spus, voucherele de vacanță acoperă cazare, masă, transportul intern (pe teritoriul României), tratamente în stațiuni balneare și servicii suplimentare. Astfel, o agenție de turism sau chiar unitatea de cazare poate personaliza pachete turistice în care pot fi incluse toate tipurile de servicii pe care le poți achita cu ajutorul unui voucher de vacanță. Este bine de știut că un pachet turistic trebuie să includă minim o noapte de cazare la locația respectivă pentru a se putea plăti și alte servicii cu ajutorul voucherelor (de ex masa la restaurant)
Voucherul de vacanță poate fi utilizat numai pentru serviciile menționate anterior. Astfel, iată ce nu poți plăti cu ajutorul unor vouchere de vacanță 2023:
Astfel, răspundem și la întrebarea „cu cardul de vacanță poți plăti benzina?”, iar răspunsul este nu. Nu poți achita benzină sau motorină la benzinărie, ci poți plăti doar transportul oferit de către o agenție de turism.
Mulți beneficiari sunt confunzi în ceea ce privește plata cu card de vacanță la restaurant. Așa cum am menționat deja, pot fi achitate pachete care includ și mese, însă numai prin intermediul unei agenții de turism.
Astfel, dacă te duci personal cu un card voucher de vacanță la un restaurant, nu ți se va accepta plata. În schimb, dacă vei achiziționa un pachet turistic de la o agenție sau direct de la unitatea de cazare, care include și mese, vei putea plăti masa la restaurantul din incinta unității de cazare (de ex. la hotel / pensiune) sau mesele tip demipensiune sau all inclusive cu cardul de vacanță.
Voucherele de vacanță au valabilitate timp de un an de la data încărcării pe card și este important de precizat că nu este obligatoriu să folosești toată contravaloarea acestor vouchere de vacanță o singură dată. Astfel, poți achiziționa mai multe vacanțe în limita contravaloriisumei de pe cardul de vacanță.
Cum poți evita expirarea voucherelor de vacanță și pierderea lor? Poți rezerva servicii turistice pentru viitor, folosind achitând un avans cu suma de pe cardul de vacanță. Spre exemplu, dacă voucherele de vacanță expiră la data de 31.12.2023, poți achiziționa un pachet turistic pentru anul 2024 și astfel te vei bucura în continuare de vacanță, achitând în avans.
Astfel, ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite? Ca și în trecut, valabilitatea voucherelor de vacanță 2023 este de 1 an de la data emiterii, însă le poți folosi și după expirare, dacă achiți o vacanță în avans, cât timp au fost valide.
Ai primit de la angajatorul tău un Card Edenred Vacanță și nu știi exact unde îl poți utiliza? Îți prezentăm în continuare câteva idei despre cum poți utiliza carduri de vacanță la partenerii comerciali Edenred, agenții care acceptă plata cu vouchere de vacanță:
Fiecare dintre acești parteneri comerciali Edenred îți oferă posibilitatea de a rezerva vacanțe cu vouchere în România, în cele mai frumoase unități de cazare.
Pe site-ul Edenred vei găsi o listă de unități de cazare care acceptă cazare cu tichete de vacanță în toate regiunile turistice din țară, în perioada de valabilitate a tichetelor de vacanță. Iată o scurtă listă cu parteneri unde poți folosi vouchere de vacanță prin intermediul Cardului Edenred Vacanța:
➡️ Vezi aici o listă cu mai mulți parteneri Edenred unde poate fi folosit Edenred Vacanță.
Vrei să afli și alte hoteluri care acceptă vouchere și tichete de vacanță Edenred? Îți prezentăm în continuare o listă unități card de vacanță, mai exact o listă de hoteluri și pensiuni cu vouchere de vacanță din toată țara:
Acestea au fost doar câteva hoteluri care acceptă vouchere de vacanță și pensiuni din țară unde poți achita cazarea cu vouchere de vacanță Edenred.
➡️ Află care sunt cele mai frumoase destinatii turistice din Romania, pentru care poți utiliza Cardul Vacanța.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cazarea cu vouchere, , îți recomandăm să cauți lista de la Ministerul Turismului cu vouchere de vacanță sau în harta de pe site-ul emitentului acestui card de vacanță. Vei găsi inclusiv informații suplimentare despre valabilitatea tichetelor de vacanță 2023.
Așadar, sperăm că ți-au folosit informațiile prezentate și că îți este clar ce poți cumpăra cu Cardul Edenred de vacanță, când se dau voucherele de vacanță și unde poți găsi lista cu unități care acceptă plata cu cardul de vacanță.
Sursa foto: Shutterstock
Tichetele de masă rămân beneficiul extrasalarial favorit al angajaților, cu atât mai mult cu cât, începând din data de 1 ianuarie 2024, valoarea acestora a crescut. Salariații ai căror angajatori au decis să acorde astfel de facilități se pot bucura zilnic de o masă caldă, cu o logistică simplificată.
Dacă beneficiezi de tichete de masă electronice, este important să ai în vedere dacă acestea se impozitează și cine plătește impozitul pe tichete de masă, cu cât se impozitează tichetele de masă, care este valoarea CASS-ului pentru tichete de masă, ce poți cumpăra cu cardul de bonuri și care este valabilitatea tichetelor de masă pe card.
Află din acest articol care este valoarea tichetelor de masă în 2024, care sunt ultimele modificări legislative în ceea ce privește acordarea tichetelor de masă, dar și care este impactul creșterii valorii tichetelor de masă asupra motivării angajaților.
Pentru ambele „tabere” implicate în desfășurarea relațiilor profesionale, respectiv angajaţi şi companii, tichetele de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale. Conform dispoziţiilor în materie (Legea nr.165/2018), tichetele de masă sunt, în fapt, bilete de valoare acordate salariaților lunar, sub forma unei alocaţii individuale de hrană.
Important de precizat este faptul că aceste tichete valorice pot fi utilizate numai pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. Totodată, pentru a afla câte bonuri de masă se dau pe lună, este important de precizat că salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, conform legislației.
Deși valoarea nominală a unui tichet de masă este de 40 de lei, cu tichetele de masă pe card, angajatul are posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet, fără a se îngrijora cât valorează un bon de masă și fără a încerca să se limiteze la această sumă.
Din perspectiva modalităţii de acordare, angajatorul transferă lunar salariaţilor valoarea tichetelor de masă, în conformitate cu numărul de zile lucrate din perioada respectivă, din platforma digitală de comenzi myedenred.ro. Cu alte cuvinte, angajatul primește, în fiecare lună, un număr de bonuri de masă echivalent cu numărul de zile lucrate efectiv.
👉 Acordând angajaților tichete de masă, rata de retenție a forței de muncă poate crește cu 20%. În plus, conform Edenred, 1 din 4 angajați consideră că beneficiile extrasalariale sunt la fel de importante ca mărirea salarială, fapt pentru care cardul de bonuri de masă devine un factor motivator important în compania ta.
Conform legislației în vigoare, de la începutul acestui an, valoarea bonurilor de masă a crescut la 40 de lei pentru fiecare zi lucrată. Ordonanța de urgență nr. 69/2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precizează că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 de lei.
De reţinut, beneficiul extrasalarial sub forma tichetelor de masă prezintă numeroase avantaje fiscale. Prin urmare, compania care acordă aceste bilete de valoare este scutită de la plata taxelor sociale şi beneficiază de deductibilitate de la plata impozitului pe profit. Atât plata impozitul, cât și a CASS pentru tichetele de masă revin angajatului.
Pentru angajat, tichetele de masă sunt impozabile, iar aceste taxe sunt reținute din veniturile câștigate. Astfel, bonurile de masă pe card sunt supuse anumitor taxe salariale, pe care angajatul trebuie să le suporte. Salariatul plătește CASS și impozit pe bonurile de masă de 10%, având acces la o rețea variată de comercianți parteneri în cadrul cărora să le folosească.
Creşterea valorii nominale maxime a bonurilor de masă în 2024 a fost introdusă prin intermediul Ordonanței de urgență nr. 69/2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Dacă la momentul introducerii ordonanței, valoarea nominală a tichetelor de masă se stabilea la suma de 35 de lei, pentru anul 2024, aceeași ordonanță stabilește pentru tichetele de masă valoarea maximă de 40 de lei.
Această evoluție a valorii tichetelor de masă permite angajatorilor să ofere beneficii extrasalariale însemnate pentru salariați, cu 100% deductibilitate de la plata impozitului pe profit și scutire de la plata taxelor sociale.
În contextul modificărilor socio-economice din ultimii ani, tichetele de masă reprezintă un instrument valoros care poate influența în mod real creșterea beneficiilor angajaților și dezvoltarea sectorului antreprenorial.
Cu timpul, unele firme (mai ales întreprinderile mici şi mijlocii) au tendința de a rămâne fidele unor modele de business pe o perioadă îndelungată. Uneori, angajatorii sunt concentrați atât de mult pe sarcinile lor, încât uită cât de vital este să-și alinieze perspectivele în funcţie de ultimele tendințe de pe piață.
Conform statisticilor Edenred, peste 50% dintre salariații din România primesc tichete de masă de la angajatori. Însă, contrar acestor date, mulți angajatori sunt de părere că tichetele de masă reprezintă un beneficiu extrasalarial pe care doar companiile mari îl pot acorda.
Însă, și IMM-urile pot beneficia de aceste oportunități avantajoase sub forma biletelor de valoare. Mai mult, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii nu ar trebui trecut cu vederea deoarece, potrivit rapoartelor UE, aproximativ nouă din zece companii sunt IMM-uri, fiind practic motorul economiei europene.
👉 Dacă ești manager al unui IMM, descoperă câteva dintre recomandările esențiale ale specialiștilor, la care toți antreprenorii și-ar fi dorit să aibă acces când au pornit o afacere, în BIZTRO Club. Platforma, care adună profesioniști din domeniul financiar, legal, resurse umane, marketing, comunicare, design thinking și dezvoltare personală, te ajută să găsești soluții practice la provocările de zi cu zi.
Deși legislația nu prevede o valoare minimă a tichetelor de masă, la fel cum nu impune a se adopta valoarea maximă a tichetelor de masă de 40 de lei, este recomandabil ca organizațiile să opteze pentru a oferi un un bon valoric care să stimuleze angajatul și care să se plieze pe nevoile sale.
Prin urmare, bonurile de masă pot fi văzute ca adevărați piloni ai planului de acțiuni sociale implementate la nivelul sectorului privat, cu scopul de a oferi o paletă mai largă de beneficii salariaților.
Astfel, biletele de valoare sub forma tichetelor de masă susțin practic dezvoltarea sectorului economic și creșterea numărului de locuri de muncă disponibile pe piața de capital uman. Totodată, încadrarea tichetelor de masă drept beneficii extrasalariale influențează în mod pozitiv creșterea productivității angajaților, starea de sănătate pe termen lung, schimbul economic și colectarea suplimentară de TVA.
Printre efectele creșterii valorii nominale maxime a tichetelor de masa la 40 de lei se numără: venituri mai mari la bugetul de stat, beneficii sociale și economice pentru ambele părți implicate în derularea relațiilor profesionale, angajați și angajatori.
Pentru angajatori, tichetele de masă reprezintă o modalitate de reducere a taxelor plătite către stat. Pentru companie, acestea implică scutire de la plata taxelor sociale şi reprezintă cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe profit, fiind totodată un mecanism de manifestare a responsabilității sociale și loializare a salariaților.
Întrucât pentru organizație bonurile de masă sunt scutite de la plata taxelor sociale şi constituie cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe profit, angajatorii pot obţine până la 32% economie pentru costurile de personal la nivel de companie, aspect important mai ales pentru IMM-uri care pot utiliza aceste sume în cu totul alt scop, benefic pentru dezvoltarea afacerii.
👉 Pentru a înțelege care este economia pe care o poți face achiziționând cardurile Edenred, consultă calculatorul de economii, care detaliază cuantumul fiecărei taxe datorate de către angajator și companie.
Simultan, cardurile de tichete de masă Edenred implică o logistică extrem de simplificată. Ulterior distribuţiei iniţiale, acestea se reîncarcă în aceeaşi zi, sumele ajungând instantaneu la salariaţi. Angajatorii interesaţi pot comanda tichete de masă pe card prin intermediul platformei MyEdenred.
De asemenea, printre serviciile adiționale oferite clienților se numără: semnarea contractului prin DocuSign și, implicit, reducerea birocrației, e-Factura, carduri eco-friendly, în design vertical si personalizabil, şi nu în ultimul rând, suport online 24/7 prin chatbot-ul Felicia din site-ul edenred.ro.
Avantajele acordării tichetelor de masă influențează, în egală măsură, angajații și atitudinea acestora față de muncă. Creșterea tichetelor de masă oferă angajaților un venit suplimentar considerabil și oportunitatea de a executa plăți rapide și flexibile într-o rețea variată de comercianți. Deși bonurile de masă nu sunt obligatorii, acestea reprezintă un factor important în strategia de motivare și recompensare a resursei umane.
Pandemia Covid-19 a dus la o creștere importantă a muncii la distanță în numeroase țări europene, printre care şi România. Însă, indiferent de modalitatea în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea profesională, la birou, în regim de telemuncă sau hibrid (un mix de prezenţă la birou şi muncă remote), aceştia au dreptul la tichete de masă pentru fiecare zi lucrată.
Aceste bilete de valoare contribuie în mod semnificativ la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, influenţând practic creşterea productivităţii salariaţilor, scăderea absenteismului, dar şi retenţia capitalului uman pe termen lung. Altfel spus, tichetele de masă susțin creșterea puterii de cumpărare, reprezentând în fapt şi o modalitate de manifestare a grijii faţă de personal.
👉 Află mai multe despre Retenția angajaților în vremuri nesigure: sfaturi și strategii.
Prin urmare, acordarea de către firme a tichetelor de masă contribuie la fidelizarea angajaţilor şi îmbunătăţirea climatului social din companie. În acest context, creșterea valorii nominale maxime a tichetelor de masă la 40 de lei va presupune, în primul rând, accesul la o gamă mult mai variată de meniuri de prânz şi un cuantum ridicat al produselor alimentare care pot fi achiziţionate cu aceste bonuri de masă.
Angajații care beneficiază de bonuri de masă în valoare de 40 de lei le pot utiliza în cea mai extinsă rețea de comercianți parteneri, cu acoperire națională 100% în supermarketuri, restaurante, pizzerii, cofetării și multe altele.
Totodată, salariaţii au posibilitatea de a folosi tichetele menţionate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare. De asemenea, utilizatorii tichetelor de masă au acces la o gamă variată de meniuri de prânz, promoţii și coduri de reducere gândite de partenerii Edenred. Aceştia au posibilitatea de a folosi cardul de masă atât în aplicaţii de food delivery, cum este Tazz by eMAG, Bringo sau Glovo, dar şi în cadrul platformei de cumpărături online Freshful by eMAG și Sezamo.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă, care poate fi acordat unui angajat pentru o zi lucrată, este de 40 de lei. Creșterea valorii nominale a tichetelor de masă poate reprezenta un avantaj nu doar pentru angajați, ci și pentru companii, care sunt scutite de la plata taxelor sociale și care își pot motiva angajații mai facil, economisind bani și crescând rata de retenție a personalului.
Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale
Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimii comercianți la care poți plăti cu cardul de masă Edenred și ce promoții și oferte exclusive avem pentru tine.
În curând vei primi pe email oferte speciale pentru a fi la curent cu promoțiile și ofertele exclusive la restaurantele partenere.