Skip to main content
Articole

Ce beneficii vor fi în topul preferințelor angajaților care continuă să lucreze remote

90% dintre specialiștii în HR se așteaptă ca angajații să continue lucrul remote și post-COVID 19. Iar această schimbare se va reflecta în alegerea beneficiilor extrasalariale.

După un an plin de provocări, 2020 va rămâne, pentru departamentele de resurse umane, drept cel mai intens antrenament pentru noul normal. Un an de adaptare și de recalibrare, anul de debut al pandemiei de COVID-19 a însemnat trecerea într-o nouă etapă, iar asta se reflectă deja în politicile de acordare a beneficiilor extrasalariale și în alegerile angajaților. Colega noastră Anne-Marie Slav, Sales Team Leader Benefit Integration, Benefit, o companie Edenred, vorbește, în cadrul conferinței Best Employer Fest, despre alegerile pe care le-au făcut angajații în 2020 și punctează, astfel, principalele tendințe în materie de beneficii extrasalariale.

Astfel, anul trecut, cele mai dorite beneficii de către angajați au fost munca remote, beneficiile digitale și cele avantajoase din punct de vedere fiscal, precum și acele categorii de servicii și soluții în legătură cu prevenția și sănătatea. 

Beneficiile cu cele mai mari creșteri în 2020 față de 2019 au fost cadourile - beneficii în natură, ce au putut fi accesate sub formă de vouchere digitale, serviciile de sănătate, turismul intern și pensiile private.

Așa cum era de așteptat, turismul intern, accesibil angajaților prin intermediul voucherelor de vacanță, o soluție avantajoasă și din punct de vedere fiscal, s-a aflat în topul preferințelor, pe fondul restricțiilor de deplasare impuse la nivel global.

În același timp, pensiile private (pilonul III) au atras atenția angajaților, atât pentru că economisirea a devenit o prioritate pentru angajați odată ce întreaga lume a intrat brusc în criză, dar și că bugetele de beneficii au fost redirecționate.

Iar principalele categorii de la care au fost redirecționate bugetele în 2020 sunt: telecom și electro IT, sportul – cu atât mai mult cu cât în lockdown au fost închise sălile de Fitness & Wellbeing –, cursurile profesionale și transportul, ca o consecință directă a lucrului remote și a măsurilor de prevenție impuse de autorități.

Bugete mai mari pentru beneficiile angajaților

Companiile care le acordă beneficii flexibile angajaților au crescut în 2020 bugetele alocate. Dacă în 2019 bugetul lunar brut oferit fiecărui angajat pentru beneficii flexibile era de aproximativ 390 de lei, anul trecut, media lunară a  trecut de 400 de lei. Iar angajații au direcționat circa 75% din bugetele lor înspre beneficii scutite total sau parțial de taxe.

În topul alegerilor acestora s-au aflat tichetele de masă – care reprezintă și cel mai dorit beneficiu extrasalarial din România și a atras 53,3% din bugetele de beneficii cheltuite anul trecut în platforma Benefit.

Angajații pot beneficia de tichete de masă în limita unui tichet de masă/ zi lucrătoare (valoarea nominală maximă este, în prezent, de 20,01 lei), precum și de alte beneficii deductibile, ca tichete cadou oferite la ocazii speciale (1 Martie, 1 Iunie, Paște, Crăciun), vouchere de vacanță (acordate în limita a 6 salarii minime brute/ an/angajat, oferite exclusiv în format digital) și tichete culturale (ce beneficiază de taxe 0% pentru angajator și impozit pe venit de 10% pentru angajat și pot fi acordate lunar cu o valoare maximă de 160 de lei/ angajat sau ocazional în cuantum de 320 de lei/ eveniment).

Datele iau în calcul peste 215.000 de angajați la nivel național, din 350 de companii din industrii precum Call-center & BPO, IT & Software, producție, retail, servicii, servicii financiare etc., care utilizau soluția de beneficii flexibile Benefit la finalul lui 2020, și  peste 4.300 de beneficii unice de la 3.000 de furnizori.

Urmăriţi înregistrarea integrală a conferinței Best Employer Fest 2021:

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?