Skip to main content
Articole

Organizarea unui restaurant: facilități care te vor ajuta să ai o afacere profitabilă

Un restaurant pare a fi una dintre cele mai bune idei de afaceri. În ciuda dificultăților prin care a trecut în ultima perioadă, acest gen de antreprenoriat este unul cu șanse foarte mari de succes. Pe de altă parte, provocările ce pot afecta profitabilitatea sunt diverse. Unele pot fi anticipate, altele nu, dar reușita pleacă de la ceea ce, în esență, înseamnă un restaurant: o combinație între mâncare bună și interacțiune umană. Dacă la aceasta se adaugă o bună organizare a operațiunilor comerciale, câștigurile sunt garantate. 

Un plan în continuă perfecționare

organizare restaurant

Când este vorba despre un restaurant, cel mai bine funcționează un plan în continuă adaptare la nevoile și dorințele clienților. Disponibilitatea de adaptare rapidă la cerințe, indiferent de natura lor, este unul dintre secretele unei afaceri care merge bine, iar asta presupune, printre altele, un meniu variat, dar și posibilități multiple de plată, de la plata cash până la cea prin card de masă

Baza unui model de afacere care să fie apreciat și să aducă beneficii este, fără doar și poate, meniul propus, care are un impact major asupra capacității de a atrage clienți și de a-i face să revină. Totodată, selectarea și stabilirea meniului reprezintă un element esențial ce contează în proiecțiile financiare ale unui restaurant, regăsindu-se în costuri, venituri și profitabilitate.

Gusturile și așteptările clienților sunt foarte diverse, iar tendința acestora este de a ridica ștacheta din ce în ce mai sus. Cu alte cuvinte, un restaurant al cărui meniu se limitează la carne la grătar, cartofi prăjiți, clătite și papanași nu are foarte mari șanse de a rezista într-un segment al serviciilor din ce în ce mai concurențial și mai diversificat. Pentru a face lucrurile și mai complicate, este obligatoriu ca preparatele menționate să se regăsească în meniu, fie reinventate, fie cu rețetele originale, dar preparate cu maximă măiestrie (pe principiul restaurantelor cu stele Michelin, care au în meniu burgeri), accentul fiind pus pe gust și rafinamentul prezentării, nu neapărat pe diversitate. 

Tendința pieței, publicul țintă și concurența

Modul în care evoluează piața și preferințele publicului țintă sunt criterii extrem de importante, dar care merg mână în mână și se influențează reciproc. Pe de altă parte, fără a te adresa unui public țintă, afacerea nu poate avea succes. Este ca și cum ai produce ceva, fără ca acel ceva să fie cunoscut sau cerut pe piață. Din fericire, fiind vorba despre mâncare, este foarte posibil ca mereu să fie cineva amator să guste… Și totuși, o afacere nu poate rezista pe piață, dacă nu este stabilit clar cui se adresează și dacă nu urmărește, în mod constat, calculat și premeditat, extinderea publicului consumator. 

Identificarea potențialilor clienți trebuie să urmărească o serie de date esențiale (vârsta, veniturile, stilul de viață), să se adapteze la tendințe și să evolueze în același ritm cu aceștia. Testarea pieței trebuie făcută pe eșantioanele ce reprezintă grupul cel mai numeros de clienți.

Nimic nu este mai periculos pentru un restaurant decât concurența, iar monitorizarea competitorilor direcți este vitală pentru a menține o afacere în segmentul profitabil. Există mai multe elemente cheie, pe care proprietarii de restaurante le pot învăța de la concurență: identificarea punctelor slabe și a celor de forță ale competitorilor direcți și adaptarea afacerii proprii în sensul corect, prin oferta de servicii, diversitatea meniului și adaptarea prețurilor. 

Strategia de marketing 

echipamente potrivite restaurant

Aceasta este planul prin care restaurantul își poate atinge publicul țintă și, prin urmare, își poate îndeplini obiectivele financiare și de recunoaștere a mărcii. Strategia de marketing include publicitate, promoții, oferte și alte stimulente care să aibă ca scop atragerea de clienți și fidelizarea acestora, dar și cultivarea bunului renume al localului.

Marketingul în restaurante poate include, de asemenea, activități generatoare de venituri suplimentare, cum ar fi cateringul, meniurile fixe, livrările la dată și oră prestabilite și așa mai departe.

Există o mulțime de instrumente disponibile, care pot face ca restaurantul să fie mereu plin: un software de rezervare online, un sistem bun de avertizare al personalului cu privire la rezervări, anulări și neprezentări, o listă de așteptare, o prezentare provocatoare și apetisantă a meniului, online și offline, servicii speciale, capacitatea de a organiza evenimente și diferite parteneriate, toate sunt strategii de piață care funcționează. Acestea, însă, trebuie să fie în acord fin cu tendințele generale ale pieței, cu dorințele și așteptările clienților fideli sau potențiali. 

 

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?