Skip to main content
Articole

Intraprenorul: roluri, calități, provocări

Dacă și tu administrezi o afacere sau poate că te ocupi de departamentul de resurse umane, ești preocupat să îți motivezi echipa și să crești compania. Aici intervine intraprenorul, un fel de antreprenor intern, care stimulează creativitatea și progresul din interiorul firmei. Ești deja intrigat? Continuă să citești pentru a afla ce roluri are un intraprenor, ce diferențe există față de antreprenor, cum să creezi o cultură intraprenorială și cum să îți răsplătești intraprenorii.

Ce este un intraprenor?

Intraprenoriatul este un termen mai recent decât antreprenoriatul. Se referă la inițiativele antreprenoriale din interiorul unei companii. Cu alte cuvinte, un angajat (sau mai mulți) creează proiecte inovative în interiorul companiei și pentru companie. Aceste proiecte sunt susținute și aprobate de manageri. 

Un intraprenor folosește resursele umane, materiale și financiare ale firmei pentru a lansa un proiect nou. Având susținerea companiei, intraprenorul aduce plusvaloare firmei, de exemplu, prin soluționarea unei nevoi a clienților sau modernizarea unui anumit departament. 

Prin intraprenoriat, împuternicești angajații să gândească și să se poarte ca un antreprenor în interiorul organizației. Astfel, vei încuraja angajații să viseze, să gândească inovativ și să fie creativi în mediul în care se află. În acest sens, este indicat să creezi un mediu care să ofere angajaților:

 • O cultură antreprenorială și intraprenorială solidă;
 • Stimularea angajaților prin diferite beneficii, bonusuri, promovări, acțiuni etc.;
 • Răsplătirea și nu penalizarea asumării de riscuri, chiar dacă nu își ating obiectivul. Încurajarea erorilor ar trebui să fie încurajată ca parte a procesului de învățare. 

Care este obiectivul intraprenoriatului?

Pe scurt, obiectivul intraprenoriatului este să răspândească energia antreprenorială în întreaga companie. Confruntate cu piața în continuă schimbare, firmele pot alege să își concentreze atenția asupra creării de strategii care să promoveze inovația. 

👉 Poți include clauze pentru intraprenoriat în anexa contractului individual de munca. Descoperă care sunt elementele-cheie ale unui contract și ce drepturi și obligații au părțile. 

Intraprenor vs antreprenor

Principala diferență între cei doi este că antreprenorul este, adesea, și proprietarul afacerii create prin proiectul la care lucrează, în timp de intraprenorul rămâne un angajat al companiei pentru care lucrează la ideea/proiectul său. 

Astfel, intraprenoriatul este mai facil și preferat de anumite persoane care, deși creative și cu idei, nu își doresc să deschidă o firmă, de cele mai multe ori, din motive financiare și de timp. 

Această proprietate inerentă asupra proiectului expune intraprenorul la un risc mai mic, însă este mai puțin autonom și se va bucura de mai puține beneficii dacă ideea sa are succes.

De cealaltă parte, antreprenorul este principalul proprietar al afacerii și al proiectului la care lucrează intraprenorul, investește și își asumă riscul, în caz de eșec. Totuși, dacă proiectul are succes, se bucură de profitul creat. 

Prin urmare, intraprenorul împarte deciziile și responsabilitățile cu firma și colegii săi, în timp ce antreprenorul are un stres în plus, pe care îl împarte cu partenerii de afaceri (dacă există). 

👉 Vrei să îți păstrezi angajații în aceste vremuri de instabilitate? Descoperă 4 sfaturi si strategii pentru retentia angajaților

https://www.edenred.ro/ro/solicita-card-de-masa-beneficiu

Ce rol are un intraprenor?

Iată ce roluri are un intraprenor:

 • Să identifice oportunități - intraprenorii caută noi posibilități de a îmbunătăți activitatea companiei. Aici intră tendințele din industrie, transformarea punctelor slabe sau inventarea de noi servicii sau produse;
 • Generarea de idei;
 • Vânzarea ideilor echipei și managerilor;
 • Conducerea echipei care se va ocupa de implementarea proiectului.

Ce calități trebuie să aibă un intraprenor?

Pentru ca un angajat să devină intraprenor ar trebui să aibă următoarele calități:

 • Să aibă inițiativă;
 • Să fie creativ;
 • Să îndrăznească să gândească diferit;
 • Să își asume riscuri;
 • Să fie perseverent;
 • Să mobilizeze resursele disponibile;
 • Să fie un bun strateg;
 • Să știe cum funcționează afacerea la nivel macro;
 • Să fie proactiv. 

Ce beneficii au angajații care sunt intraprenori?

Angajații au numeroase beneficii dacă devin intraprenori:

 • Sunt mai motivați;
 • Devin angajați-cheie în strategia companiei;
 • Stabilitate la locul de muncă;
 • Câștiguri pe mai multe planuri;
 • Impact direct asupra succesului firmei;
 • Posibilitatea de a dezvolta noi abilități. 

Cum poți răsplăti intraprenorii?

calitatile intraprenorului

Ca manager, este esențial să îți motivezi și păstrezi angajații cu spirit intraprenorial. Iată câteva modalități prin care îți poți răsplăti intraprenorii din echipă. 

Recunoașterea succesului și vizibilitate

 • Recunoașterea publică a rezultatelor bune - este indicat să sărbătoriți rezultatele și obiectivele atinse, chiar și cele mici. Poți recunoaște reușitele unui intraprenor la meetinguri sau prin comunicarea internă;
 • Punerea în valoare a muncii lor - oferă oportunitatea de a-și prezenta proiectele și ideile unei audiențe mai mari. Aici poate intra echipa de management, evenimentele organizate de firmă sau conferințele din industrie;
 • Oferirea de nominalizări și premii - poți nominaliza intraprenorii la premii sau programe de recunoaștere a spiritului antreprenorial la nivel de companie. 

👉 Poți recunoaște succesul intraprenorilor și prin oferirea unei mese festive la restaurant. Folosește-te de cardul de masa, iar compania va beneficia de 100% deductibilitate la plata impozitului pe profit. 

Dezvoltarea profesională

 • Oferă-le oportunități de a avansa - poți oferi intraprenorilor noi provocări și proiecte pentru a-i scoate din zona de confort. Astfel, își vor dezvolta noi abilități și lărgi cunoștințele;
 • Susține participarea la programe de mentorat - contactează mentori care pot oferi suport și ajutor în drumul intraprenorial al angajaților. Mentorii pot fi lideri din companie sau experți externi;
 • Oferă resurse pentru dezvoltare și training - susține participarea la conferințe, workshopuri și traininguri legate de inovație și creativitate. 

👉 Încurajează participarea pe platfoma BIZTRO Club. Aici intraprenorii vor găsi informații utile de la experți în domeniul antreprenorial, financiar și nu numai pentru a descoperi soluții la provocările cu care se confruntă. 

Autonomie și responsabilitate

 • Oferă-le un plus de control asupra proiectelor la care lucrează - susține intraprenorii să ia decizii legate de ideile lor. Dă-le posibilitatea să ia decizii și să își asume responsabilitatea pentru munca lor. Astfel, vei stimula sentimentului de răspundere și îi vei motiva să își ducă proiectele la bun sfârșit;
 • Propune-le un program de muncă flexibil - le poți oferi câteva zile în care să lucreze de acasă sau să lucreze după un alt program de lucru, mai bine adaptat nevoilor lor;
 • Crește responsabilitatea - pe măsură ce deprind noi experiențe și abilități, oferă-le mai multă responsabilitate. Acest lucru poate presupune un rol de manager, administrarea bugetului pentru proiect sau reprezentarea companiei la evenimentele din industrie. 

Avansare financiară și în carieră

 • Oferă bonusuri în funcție de performanță - poți oferi bonusuri legate de succesul proiectului la care lucrează un intraprenor. Astfel, se va crea o legătură directă între efortul său și răsplată;

👉 Încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea personală printr-un card de vacanta. Intraprenorul își va reîncărca bateriile și se va întoarce la birou cu mintea limpede pentru a inova. 

 • Oferă un număr de acțiuni sau un procent din profit - dacă proiectul la care lucrează intraprenorul contribuie semnificativ la succesul companiei, poți lua în calcul astfel de măsuri. În plus, o astfel de strategie va motiva intraprenorul să se gândească pe termen lung la succesul firmei;
 • Creează oportunități de avansare - este indicat să creezi un plan pentru avansarea intraprenorilor cu spirit inovativ. Promovarea în rolul de lider sau chiar oportunitatea de a crea un nou departament reprezintă opțiuni atractive.

Cum să creezi o cultură intraprenorială?

Companiile care dezvoltă o cultură intraprenorială, care încurajează asumarea de riscuri și inovația beneficiază pe termen mediu și lung. Angajații sunt mai mulțumiți și productivi, iar entuziasmul va fi împărtășit și colegilor. De asemenea, dacă ideea este una de succes, compania va avea doar de câștigat. Iată câteva recomandări pentru a crea o cultură intraprenorială:

 1. Observă intraprenorii - rareori, o companie creează intraprenori. În general, aceștia există în firmă și trebuie doar descoperiți și încurajați;
 2. Include intraprenori în echipele de lucru;
 3. Împuternicește angajații să își asume ideile și proiectele la care lucrează, inclusiv cele care se disting de modul standard de lucru;
 4. Sprijină toleranța față de riscuri - un intraprenor trebuie să fie pregătit să își asume riscuri și chiar dacă știe că este responsabil, nu se va teme de ridiculizare sau persecuție dacă eșuează;
 5. Încurajează creativitatea în rândul tuturor angajaților;
 6. Oferă timp, resurse materiale și financiare pentru ca intraprenorii să poată lucra la noi proiecte;
 7. Răsplătește comportamentul și succesul intraprenorial;
 8. Încurajează colaborarea în interiorul echipei și al departamentului;
 9. Răspunde „da” ceva mai repede - luarea rapidă a deciziilor este esențială pentru succesul unui proiect intraprenorial;
 10. Creează un fond dedicat inițiativelor intraprenoriale. 

Rolul liderilor în promovarea intraprenoriatului

Liderii joacă un rol important în promovarea unei culturi a intraprenoriatului în companie. Iată cum un lider poate acționa drept catalizator la inovație:

 • Stabilește o viziune și/sau o misiune - liderii creează o viziune pentru companie și promovează spiritul antreprenorial. Astfel, angajații au o direcție și sunt încurajați să inoveze;
 • Oferă autoritate și libertate angajaților pentru a-și asuma riscuri;
 • Asigură resursele necesare pentru proiect și pentru dezvoltarea angajaților;
 • Comunică în mod deschis și transparent. 

Companiile rareori rețin talentele de top. Cu toate acestea, organizațiile care încurajează intraprenoriatul au un avantaj. Prin promovarea inovației la locul de muncă și oferirea de unelte, resurse și recunoașterea rezultatelor, firmele se bucură de numeroase beneficii, inclusiv angajați mai productivi și produse și servicii competitive. 

Surse foto: Shutterstock 1Shutterstock 2

 • Etichete :
image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?