Cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina: +20 obiective turistice pe care să nu le ratezi
- Roxana Bocicai
- 07.06.2024
Există o mulțime de regiuni din România care merită vizitate. Însă, dacă îți dorești un concediu în care să te bucuri de istorie, aer liber, liniște și adrenalină, în același timp, atunci vizitează Bucovina! Această regiune pitorească, situată în nord-estul României, este un adevărat tezaur de frumuseți naturale și culturale. De la peisaje montane spectaculoase și sate pitorești până la mănăstiri medievale și arii protejate de lege, obiectivele turistice din Bucovina te vor cuceri prin autenticitate și farmec.
Citește în continuare acest ghid cuprinzător, pentru a descoperi peste 20 de locuri de vizitat în Bucovina. Indiferent că ești pasionat de natură, istorie sau tradiții, vei descoperi că această regiune este o destinație de neuitat, perfectă pentru a-ți petrece vacanța.
- Chilia lui Daniil Sihastrul – un simbol al spiritualității românești
- Salina Cacica – una dintre cele mai vechi saline din țară
- Cetatea de Scaun a Sucevei – istoria într-un singur loc
- Mocănița din Bucovina – o experiență inedită, de 3 ore
- Transrarăul – Drumul Comorilor
- Tiroliana de la Gura Humorului, cea mai lungă tiroliană din Europa
- Ciocănești – comuna cu case pictate
- Alte locuri de vizitat în Bucovina: Tinovul Mare
- Vatra Dornei – o stațiune pentru toate vârstele
- Muzee de vizitat în Bucovina
- Ce mai poți vizita în Bucovina: 6 exemple de mănăstiri
Chilia lui Daniil Sihastrul – un simbol al spiritualității românești
Chilia lui Daniil Sihastrul este, de fapt, o grotă care, conform tradiției, a fost sculptată cu dalta în stâncă, de către însuși Daniil, pe valea Vițăului, în inima pădurii. Ca să ajungi aici, este important să știi că grota se află la aproximativ 1 kilometru de Mănăstirea Putna, distanță care se poate parcurge cu mașina.
Vei vedea că, în interior, grota este simplă și mică, având doar o icoană și o masă de dimensiuni reduse. Accesul se face printr-o ușă mică, aspect care oferă un sentiment de intimitate și liniște, încă de la intrare. Conform poveștilor locale, Daniil, care s-a născut într-o familie de țărani și a crescut printre călugări, a trăit aici în post și rugăciune, timp de 20 de ani.
Salina Cacica – una dintre cele mai vechi saline din țară
Salina Cacica, situată în localitatea cu același nume, la poalele Obcinei Mari, este un obiectiv turistic care datează încă din secolul XIX. Aceasta a fost realizată la porunca împărătesei Imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza, în 1791, ca mină de exploatare a sării, fiind una dintre cele mai vechi din Europa.
În prezent, la intrare există o vitrină de unde poți cumpăra sare iodată și alte suveniruri, însă, ca să pătrunzi în salină, trebuie să cobori aproape 200 de trepte. Și, având în vedere că temperatura medie în subteran nu depășește 14 grade Celsius (indiferent de anotimp), trebuie să te asiguri că, pe lângă o condiție fizică bună, ești și echipat adecvat.
Totuși, odată ce ajungi în salină, vei simți un aer curat și proaspăt. Un lucru interesant este faptul că galeriile au fost săpate manual de către muncitori, ceea ce te îndeamnă să fii atent la detalii și să apreciezi și mai mult salina Cacica.
Grota Piticilor și Sala de Bal cu siguranță îți vor capta atenția. De asemenea, alte atracții turistice pe care le poți vizita aici sunt capela catolică, cea ortodoxă, sala de sport sau lacul saramurii.
Cetatea de Scaun a Sucevei – istoria într-un singur loc
Cetatea Sucevei a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, ca principală reședință a domnilor Moldovei, timp de aproape 200 de ani. Astăzi, este un monument istoric de nivel naţional, fiind apreciată anual, de mii de vizitatori.
Dacă te întrebi care sunt motivele pentru care acest obiectiv turistic este atât de popular, află că include o prezentare cuprinzătoare a armelor medievale din Moldova. Așa că, dacă ești pasionat de istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor pe care le vizitezi cel puțin o dată în viață.
Structura interioară cuprinde toate sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală dominate, în secolul XV, de variate teme ale goticului. De asemenea, aici vei putea să admiri și alte obiecte domestice medievale, precum sobele de teracotă, care combină surprinzător şi elegant motivele decorative locale cu cele central-europene.
Mocănița din Bucovina – o experiență inedită, de 3 ore
Dacă îți dorești o experiență cu adevărat deosebită, include și Mocănița din Bucovina pe lista obiectivelor turistice pe care să le descoperi atunci când vizitezi această regiune a țării. Această cale ferată îngustă este una dintre ultimele linii de acest gen care funcționează în Europa, oferind nu doar o experiență autentică, încărcată cu istorie, ci și peisaje care cu siguranță vor rămâne în amintiri.
Linia urmărește, pe o durată de aproximativ 3 ore, râul „Moldovița”, într-o zonă pitorească, tipică pentru Bucovina, cu case în stil vechi și garduri de lemn. Apoi, la capătul liniei, vei descoperi o poiană la marginea unei păduri de brad, unde iarna vei avea posibilitatea să vezi sănii trase de cai, dar și să participi la o masă tradițională bucovineană.
Transrarăul – Drumul Comorilor
Cu o lungime de 28 de kilometri, Transrarăul face legătura între localitatea Pojorâta, aflată pe Valea Moldovei, și localitatea Chiril, aflată pe Valea Bistriței. De motivul pentru care este denumit și „Drumul Comorilor”, cel mai probabil, te vei convinge după ce parcurgi această zonă turistică în Bucovina, dar ți-l spunem și noi aici: Transrarăul, care ajunge la o altitudine maximă de 1.400 de metri, este o cale de acces cu resurse naturale nenumărate, ce oferă deschidere spre multiple atracții turistice, precum:
- Rezervația Naturală Pietrele Doamnei – o arie protejată, de interes național, pe teritoriul căreia se află o formațiune de stânci calcaroase, cunoscută sub numele de „Pietrele Doamnei”.
- Mănăstirea Schitul Rarău – un lăcaș de rugăciune din care cu siguranță te vei întoarce mai liniștit;
- Peștera Liliecilor – o altă arie protejată, populată de colonii de lilieci, care se întinde pe o suprafață de 4.8 hectare.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina, dacă ajungi pe Drumul Comorilor. Ca să descoperi toate obiectivele turistice din apropiere, poți folosi o hartă cu obiective turistice din Bucovina.
👉Descoperă și alte 5 sfaturi pentru o vacanta reusita.
Tiroliana de la Gura Humorului, cea mai lungă tiroliană din Europa
Dacă ești amator de senzații tari și vrei să bifezi în acest concediu sau chiar într-o excursie de o zi, în Bucovina, o activitate plină de adrenalină, alege o plimbare cu tiroliana – una dintre cele mai importante atracții turistice din Gura Humorului. Startul acestui obiectiv turistic din Gura Humorului începe dintr-un turn de 18 metri. Apoi, vei trece pe lângă Piatra Șoimului, traversezi Râul Moldova și ajungi în Parcul Ariniș, unde se află stația de sosire, într-un turn înalt de 23 de metri.
În total, tiroliana traversează 2.2 km de pădure. Viteza maximă la care poți ajunge este de 150 de kilometri/oră, iar traseul în Bucovina se parcurge în două-trei minute, în funcție de greutatea ta, ca pasager.
👉Deja te gândești la adrenalina pe care ți-o oferă un traseu cu tiroliana în Gura Humorului? Asigură-te că ai ocazia să o și experimentezi și caută-ți încă de pe acum cazare. Alege unul dintre partenerii Edenred și plătește cazarea în Gura Humorului cu ajutorul voucherelor de vacanță.
Ciocănești – comuna cu case pictate
Dacă tot vizitezi zona și te întrebi ce mai poți să faci în Bucovina, asigură-te că incluzi și comuna Ciocănești pe lista locurilor frumoase pe care le vizitezi. De ce? Este simplu: vei avea ocazia să experimentezi lumea satului de altădată într-o formă inedită, la doar 20 de kilometri de Vatra Dornei.
👉Dar unde să te cazezi în Bucovina? Poți alege o cazare in Vatra Dornei, la „Căsuța din Povești”, care te face să te simți ca și cum ai trăi într-un sat ca pe vremuri. Mobilierul tradițional din lemn, care se îmbină cu facilitățile moderne, cu siguranță te vor face să te reîntorci aici.
Legenda spune că totul a început în secolul XIX, când o localnică a comunei, cu ajutorul unui zidar, a transpus pe casă un model tradițional de pe un costum popular. La scurt timp, ideea a fost preluată și de alți vecini și așa s-a ajuns ca majoritatea locuințelor să fie pictate cu diverse modele. În timp, satul a devenit un muzeu în aer liber.
Chiar și în interior, aproape fiecare locuință și-a păstrat câte o cameră așa cum arăta pe vremuri. O astfel de încăpere este recreată și la muzeul din inima satului, așa că, dacă ești curios să vezi ce presupunea traiul din acea vreme, asigură-te că vizitezi și muzeul din comună.
👉O altă idee inedită de cazare aici este și pensiunea de tip A-frame Krest Relaxing Heights din Vatra Dornei.
Alte locuri de vizitat în Bucovina: Tinovul Mare
Vrei să vizitezi și o destinație cu mai multă natură în jur? Atunci adaugă încă un loc pe lista ta: Tinovul Mare. Acesta păstrează cea mai mare rezervație de turbă din România, aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor. Traseul pe care îl poți parcurge are 2 kilometri dus-întors și este unul relaxat, astfel că nu ai nevoie de o formă fizică de invidiat, pentru drumeție.
Totuși, este bine să știi că, din loc în loc, sunt amenajate spații cu bănci pe care te poți relaxa, dar și panouri informative care să te informeze mai bine cu privire la fauna și flora pe care le întâlnești pe parcursul drumeției.
Vatra Dornei – o stațiune pentru toate vârstele
Probabil de Vatra Dornei ai mai auzit cel puțin o dată până acum, dar, dacă nu ai apucat încă să o vizitezi, profită de următorul concediu și include această destinație pe lista obiectivelor tale.
👉Descoperă tot ce trebuie sa stii despre concediul de odihna: care sunt drepturile și obligațiile tale, ca angajat, dar și care sunt cele ale angajatorului.
Indiferent că îți dorești să practici aici sporturi de iarnă sau doar să te odihnești într-un bioclimat tonic – stimulent, în Vatra Dornei cu siguranță vei găsi tot ceea ce ai nevoie.
Fiind denumită și „Orașul sporturilor albe”, Vatra Dornei cuprinde pârtii de schi și sănii, cum ar fi Pârtia Dealul Negru sau Pârtia Veverița, care găzduiesc în fiecare an mii de turiști din țară, dar și din străinătate.
În același timp, pentru întărirea și refacerea sistemului imunitar, există și alte locuri de vizitat în Vatra Dornei, deoarece aceasta oferă și izvoare termale și izvoare cu apă minerală carbogazoasă, cu multiple beneficii asupra sănătății.
Nu în ultimul rând, pentru că la orice vârstă poți aborda înălțimile din preajma stațiunilor, poți să iei în considerare și drumețiile însoțite de ghizi experimentați. Cele mai accesibile repere sunt Dealul Negru, Runcul Mare sau Vârful Oușorul, iar dacă ești un pasionat cu experiență, poți să te gândești și la o drumeție pe Masivul Călimani.
👉Înainte de a selecta activitățile care îți fac plăcere, alege cazarea. Astfel, știi că te-ai ocupat de cel mai important aspect și nu îți mai rămâne decât să stabilești detaliile. Dacă ai un card Edenred de vacanță, poți să te cazezi la unul dintre partenerii nostri din Vatra Dornei.
Muzee de vizitat în Bucovina
Probabil că, parcurgând acest articol, ți-ai dat seama că Bucovina este o regiune încărcată cu istorie, care nu are de oferit numai peisaje frumoase și drumeții relaxante, ci te poate și întoarce în vremurile de demult. Și cum să facă asta mai bine, decât prin intermediul muzeelor? Iată câteva exemple de muzee pe care să le vizitezi, dacă ajungi în Bucovina.
Casa cu linguri la ferestre
Casa cu linguri la ferestre a aparținut unui profesor de istorie, Ion Țugui, iar astăzi poartă denumirea de Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc. Acesta este unic în lume și adăpostește peste 6.000 de exemplare de linguri lucrate din specii de lemn diferite, printre care și lemn de lămâi sau smochin.
Colecția de linguri, fiind una atât de generoasă, ocupă întreaga casă, chiar și ferestrele. Mai întâi, la intrarea în muzeu, sunt prezentate uneltele de lucru și speciile de lemn folosite, apoi, pas cu pas, întregul proces de prelucrare, până ajungi la lingurile expuse. Acestea au și unele semnificații. De exemplu, anumite linguri se foloseau la nunți, altele la înmormântări și există și linguri pe care sunt reprezentate locuri, evenimente sau oameni de seamă.
Și asta nu e tot: află că, pe lângă linguri, muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de ștergare, covoare și obiecte din ceramică.
Muzeul Satului Bucovinean
Cu un număr de peste 30 de obiective turistice precum case tradiționale din lemn, anexe gospodărești și ateliere meșteșugărești, Muzeul Satului Bucovinean se află în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, despre care am vorbit în prima parte a articolului.
Așadar, dacă ai notat deja pe listă Cetatea de Scaun a Sucevei, vizitează și Muzeul Satului Bucovinean. Încă de la punctul de vânzare a biletelor, reprezentat de o colibă care, în trecut, avea rol de locuință, vei avea ocazia să te întâlnești cu istoria acestei regiuni.
Muzeul Oului
Așa cum poți deduce și din nume, la Muzeul Oului vei avea ocazia să descoperi cea mai impresionantă colecție de ouă din România, aflată în inima Bucovinei, la aproximativ 20 de kilometri de mănăstirea Voroneț.
Colecția cuprinde peste 11.000 de ouă din toate colțurile lumii, realizate în diferite tehnici. Dintre acestea, aproximativ 3.500 de ouă sunt colectate din 82 de țări și din toate cele 5 continente ale lumii. Și nu, nu toate ouăle sunt tradiționalele ouă de găină. Aici poți vedea colecții de ouă mai rar întâlnite, cum ar fi cele de broască țestoasă, de crocodil, de vrabie, păun și altele.
Ce mai poți vizita în Bucovina: 6 exemple de mănăstiri
Pentru că istoria și religia sunt interconectate, în Bucovina ai ocazia să vizitezi o mulțime de mănăstiri, fie pentru a te liniști sufletește pe parcursul concediului tău, fie, pur și simplu, pentru a le admira arhitectura. Cele mai multe dintre ele sunt obiective turistice din Suceava și se află în apropierea unor destinații deja menționate pe parcursul acestui articol, așa că iată câteva exemple de mănăstiri de vizitat în Suceava și nu numai:
- Mănăstirea Putna – una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, care se află la 33 km de orașul Rădăuți, în județul Suceava;
- Mănăstirea Sucevița – situată la 91 km de Vatra Dornei; se află în Sucevița, județul Suceava;
- Mănăstirea Moldovița – una din vechile așezări călugărești, situată în comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava, la o distanță de circa 15 km de comuna Vama.
- Mănăstirea Voroneț – supranumită „Capela Sixtină a Estului”, se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Moaștele Sfântului Daniil (menționat anterior) se odihnesc aici, în mănăstire.
- Mânăstirea Văratec – cea mai mare mănăstire de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț.
- Mănăstirea Agapia – a doua mănăstire ca populație, după mănăstirea Văratec, situată în mijlocul unei păduri, pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț.
👉Dacă îți dorești să vizitezi cât mai multe mănăstiri istorice, dar și să te bucuri de o cazare modernă, poți alege pensiunea de tip A-frame „La Sishe” din Valea Putnei. Aici poți beneficia inclusiv de servicii de wellness și ești primit chiar și cu animalul de companie.
În concluzie, Bucovina nu este doar o destinație de vacanță, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație și relaxare. De aceea, poate fi o destinație de vis, unde istoria, cultura și natura se împletesc armonios, oferindu-ți experiențe memorabile. Inspiră-te din acest articol și planifică-ți următoarea aventură în Bucovina. Și nu uita să iei și cardul de vacanță Edenred cu tine!
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock