Skip to main content

Vrei să oferi card de masă Edenred?

Articole

Ghid contribuții salarii: ce este CAS, CASS și ce alte taxe plătești din salariu

Indiferent că te afli la începutul carierei profesionale sau îți dorești să înțelegi mai bine care este impozitul pe salariu și ce taxe trebuie să plătești, ai ajuns unde trebuie. Ți-am pregătit un ghid de contribuții salarii prin care îți explicăm, cu exemple concrete, tot ce trebuie să știi: ce este CAS, CASS și care este cuantumul taxelor pe care le plătești din salariu.

Salariul net vs. salariul brut

Salariul net și salariul brut reprezintă două concepte fundamentale în ceea ce privește remunerația angajaților. Salariul brut reprezintă totalul venitului pe care tu, ca angajat, îl câștigi înainte de deducerea impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii. În schimb, salariul net reprezintă suma pe care o primești efectiv în mână după ce au fost aplicate toate deducerile.

Așadar, deși salariul brut poate părea mai atractiv din punct de vedere numeric, salariul net este cel care are impact direct asupra bugetului tău personal. 

Diferența dintre salariul brut și cel net poate varia semnificativ în funcție de țară și de politica fiscală aplicată. În România, 45% din salariul brut merge către plata contribuțiilor salariale, ceea ce înseamnă că salariul net pe care pe care îl primești „în mână” lună de lună este în procent de 55% din salariul brut.

Partea bună este că, pe lângă salariu, angajatorii oferă pachete cu beneficii extrasalariale pentru angajați, pentru a-i menține motivați și pentru a-și arăta aprecierea față de aceștia. 

Un beneficiu care întrunește toate aceste calități și care promovează și echilibrul între viața profesională și cea personală este cardul de vacanță Edenred. Pe lângă faptul că are beneficii fiscale pentru angajator, acesta sprijină și bunăstarea angajaților și turismul românesc. 

👉Descoperă avantajele fiscale de care se bucură afacerea ta la acordarea tichetelor de masă Edenred

tichete de masa edenred

Contribuții salariale pe care le plătești din salariul brut

Acum că am stabilit că diferența dintre salariul brut și cel net constă în contribuțiile pe care trebuie să le plătești la stat, a sosit momentul să afli și care sunt acestea.

Contribuții angajat:

 • Contribuția de Asigurări Sociale (CAS): 25%;
 • Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10%;
 • Impozit pe Venit (IV): 10%.

Plată contribuții angajator:

 • Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM): 2,25%.

Aceste contribuții sunt valabile indiferent de valoarea salariului brut, chiar și atunci când vorbim despre contribuțiile pentru salariul minim. Începând cu 1 ianuarie 2023, conform HG nr. 1.447 din 08.12.2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut lunar. 

În ceea ce privește contribuțiile angajatorului pentru un salariu minim, nu există modificări. Așadar, dacă te întrebi cât plătește angajatorul pentru salariul minim, răspunsul este tot 2,25%.

Contribuții sociale construcții

În domeniul construcțiilor, salariul minim este de 4.000 de lei. Mai mult decât atât, angajații din domeniul construcțiilor se bucură și de câteva avantaje fiscale în ceea ce privește taxele și impozitele pe salariu:

 • nu trebuie să plătească impozit pe venit;
 • nu trebuie să plătească CASS;
 • CAS construcții = 21,25% din salariul brut.

De asemenea, angajatorii beneficiază și ei de o reducere a taxei CAM, aceasta fiind în procent de doar 0,337% din salariul brut al angajatului.

Cât este CAS și CASS din salariu. Studiu de caz

contributii sociale salariu

Să luăm următoarea situație fictivă, pentru a înțelege mai bine modul de calcul al acestor procente și cât se plătește cartea de muncă pe lună. Presupunem că Alexandra ocupă funcția de Marketing Specialist în cadrul unei firme din București și are un salariu de 6.000 de lei brut. 

Din acest salariu, Alexandra plătește:

 • Asigurări sociale (cota CAS salariu): 25% x 6.000 = 1.500 lei;
 • Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10% x 6.000 = 600 lei;
 • Impozit pe Venit (IV): 10% x (6.000 -1.500 -600) = 390 lei.

După scăderea taxelor pe salarii (procent CAS angajat, CASS și impozit pe venit), Alexandra primește în mână 3.510 lei, deoarece din totalul de 6.000 de lei, 2.490 lei merg către stat. Dacă dorești să calculezi salariul tău net, poți să te folosești de acest exemplu sau să folosești un calculator CAS și CASS online.

Pe lângă Alexandra, și angajatorul trebuie să plătească la stat pentru angajat acea Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM), în valoare de 135 de lei. 

Concluzionând, în acest exemplu, pentru a plăti un salariu net de 3.510 lei, angajatorul cheltuie 6.135 lei deoarece, de cele mai multe ori, și plata contribuțiilor sociale ale angajatului este efectuată de către angajator către stat. Dacă însă te întrebi unde se plătește CASS pentru persoane fizice, ei bine, plata se face în contul unic IBAN alocat localității în care ai domiciliul.

👉Află mai multe despre contractul individual de munca (CIM): de câte tipuri există și ce prevede legislația.

Alternative la contractul individual de muncă

Având în vedere procentul alocat contribuțiilor către stat, tot mai mulți români caută alternative mai avantajoase pentru ei și companii. În unele situații, aceste alternative ar putea consta în înființarea unui PFA sau SRL. Iată ce taxe și impozite sunt implicate în ambele situații.

Taxe și impozite pentru PFA:

 • 10% impozit pe profit.

Contribuții sociale PFA: mod de calcul CAS și CASS

Așadar, în ceea ce privește plata pentru CAS și CASS, avem următoarele:

 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 25% x 36.000 lei = 9.000 lei;
 • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 25% x 72.000 lei = 18.000 lei;
 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12  salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 6 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 10% x 18.000 lei = 1.800 lei;
 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 10% x 36.000 lei = 3.600 lei;
 • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară. Adică, 10% x 72.000 lei = 7.200 lei.

Plecând de la situația fictivă de mai sus, dacă închei un contract de prestări servicii cu o valoare de 6.000 de lei/ lună, înseamnă că vei plăti anual 9.000 lei CAS și 3.600 lei CASS. În ceea ce privește impozitul pe profit, acesta depinde de cheltuielile lunare deductibile pe care le ai. 

De exemplu, dacă din cei 6.000 de lei ai cheltuieli lunare în scopul afacerii de 2.000 de lei, atunci profitul va fi de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că impozitul pe profit pe lună va fi de 400 de lei. Într-un an, dacă menții același nivel al cheltuielilor deductibile, impozitul pe profit va fi de 4.800 de lei.

Taxe și impozite pentru un SRL:

taxe si impozite SRL
 • 1% Impozit pe venit sau 16% Impozit pe profit (dacă nu ai niciun salariat cu normă întreagă);
 • 19% TVA, în cazul în care firma este plătitoare de TVA (dacă cifra de afaceri depășește 300.000 de lei într-un an);
 • 8% Impozit pe dividende;
 • dacă dividendele depășesc suma de 30.600 lei, vei fi obligat să plătești contribuția de sănătate de 3.060 lei, o singură dată pe an.

Presupunând că încasezi lunar 6.000 de lei, dacă îți înființezi un SRL și ai un salariat cu normă întreagă, atunci vei plăti doar 1% impozit, adică 60 de lei/lună, ceea ce înseamnă 720 lei/an. Pe lângă asta, nu uita că vei plăti și 8% dividende, în funcție de valoarea lor.

Chiar dacă există unele avantaje atunci când ai un SRL sau PFA, ca în orice altă situație, există și unele dezavantaje. Iată câteva lucruri de care nu beneficiezi atunci când colaborezi sub formă de SRL sau PFA:

 • nu ai zile libere plătite și nici nu primești diurnă în cazul deplasărilor în scop de serviciu;
 • angajatorul poate rezilia mai ușor contractul de prestare servicii;
 • nu primești prime sau bonusuri. 

👉În general, angajatorii își recompensează angajații cu diferite ocazii, precum Paște, Crăciun, 8 martie sau 1 iunie, iar una dintre cele mai moderne soluții de a face asta este cu ajutorul cardului de tichete.  Află mai multe despre cardul de tichete cadou de la Edenred.

Iată ce alte beneficii includ angajatorii în pachetele extrasalariale:

 • Tichete de masă: Acestea sunt unele dintre cele mai populare beneficii extrasalariale oferite de angajatori deoarece sunt scutite de la plata taxelor sociale, au deductibilitate de la plata impozitului pe profit și oferă angajaților beneficii în valoare de maximum 35 de lei/ zi lucrată.

👉Cardul de tichete Edenred se reîncarcă lunar, iar suma pe care angajatorul tău o stabilește poate fi folosită în cea mai variată rețea de comercianți parteneri. Descopera mai multe detalii.

 • Asigurare medicală: Oferirea unei asigurări medicale pentru angajat și familia sa poate fi un beneficiu valoros, acoperind costurile de sănătate și oferind acces la servicii medicale de calitate.
 • Zile libere plătite suplimentare: În plus față de concediul de odihnă legal, companiile pot oferi zile libere plătite suplimentare pentru evenimente speciale sau pentru dezvoltare personală
 • Oportunități de dezvoltare profesională: Companiile pot investi în dezvoltarea angajaților prin furnizarea de training-uri, cursuri sau participarea la conferințe, ceea ce poate contribui la creșterea abilităților și avansarea în carieră.

Cunoașterea detaliată a contribuțiilor salariale și a implicațiilor legislative îți oferă posibilitatea de a compara situația de a fi angajat vs. situațiile în care ți-ai deschide un PFA sau SRL. Folosește-te de informațiile din acest articol și ia cele mai bune decizii pentru tine.

 

Sursă foto: shutterstock.com

 • Etichete :
image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?