Skip to main content
Articole

Ghid contribuții salarii: ce este CAS, CASS și ce alte taxe plătești din salariu

Indiferent că te afli la începutul carierei profesionale sau îți dorești să înțelegi mai bine care este impozitul pe salariu și ce taxe trebuie să plătești, ai ajuns unde trebuie. Ți-am pregătit un ghid de contribuții salarii prin care îți explicăm, cu exemple concrete, tot ce trebuie să știi: ce este CAS, CASS și care este cuantumul taxelor pe care le plătești din salariu.

Salariul net vs salariul brut

Salariul net și salariul brut reprezintă două concepte fundamentale în ceea ce privește remunerația angajaților. Salariul brut reprezintă totalul venitului pe care tu, ca angajat, îl câștigi înainte de deducerea impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii. În schimb, salariul net reprezintă suma pe care o primești efectiv în mână după ce au fost aplicate toate deducerile.

Așadar, deși salariul brut poate părea mai atractiv din punct de vedere numeric, salariul net este cel care are impact direct asupra bugetului tău personal. 

Diferența dintre salariul brut și cel net poate varia semnificativ în funcție de țară și de politica fiscală aplicată. În România, aproximativ 43% din salariul brut merge către plata contribuțiilor salariale, ceea ce înseamnă că salariul net pe care pe care îl primești „în mână” lună de lună este în procent de 57% din salariul brut.

Partea bună este că, pe lângă salariu, angajatorii oferă pachete cu beneficii extrasalariale pentru angajați, pentru a-i menține motivați și pentru a-și arăta aprecierea față de aceștia. 

Un beneficiu care întrunește toate aceste calități și care promovează și echilibrul între viața profesională și cea personală este cardul de vacanță Edenred. Pe lângă faptul că are beneficii fiscale pentru angajator, acesta sprijină și bunăstarea angajaților și turismul românesc. 

👉 Descoperă avantajele fiscale de care se bucură afacerea ta la acordarea tichetelor de masa Edenred!

Contribuții salariale pe care le plătești din salariul brut

contributii sociale

Acum că am stabilit că diferența dintre salariul brut și cel net constă în contribuțiile pe care trebuie să le plătești la stat, a sosit momentul să afli și care sunt acestea.

Contribuții angajat:

  • Contribuția de Asigurări Sociale (CAS): 25%;
  • Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10%;
  • Impozit pe Venit (IV): 10%.

Plată contribuții angajator:

  • Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM): 2,25%.

Aceste contribuții sunt valabile indiferent de valoarea salariului brut, chiar și atunci când vorbim despre contribuțiile pentru salariul minim. Începând cu 1 octombrie 2023, conform HG nr. 900 din 28.09.2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut lunar. 

În ceea ce privește contribuțiile angajatorului pentru un salariu minim, nu există modificări. Așadar, dacă te întrebi cât plătește angajatorul pentru salariul minim, răspunsul este tot 2,25%.

Contribuții sociale construcții

În domeniul construcțiilor, salariul minim este de 4.582 de lei. Vezi ultimele modificări legislative și fiscalecu impact în domeniul construcțiilor începând cu noiembrie 2023.

Mai mult decât atât, angajații din domeniul construcțiilor se bucură și de câteva avantaje fiscale în ceea ce privește taxele și impozitele pe salariu:

  • nu trebuie să plătească impozit pe venit;
  • nu trebuie să plătească CASS;
  • CAS construcții = 21,25% din salariul brut.

De asemenea, angajatorii beneficiază și ei de o reducere a taxei CAM (contribuție asiguratorie de muncă), aceasta fiind în procent de doar 0,337% din salariul brut al angajatului.

Totuși, pentru persoanele care au venituri din construcții care depășesc suma de 10.000 de lei, tot ce depășește această sumă va mai beneficia de facilități fiscale — articolul nr. 60 din Codul Fiscal, punctul nr. 5, literele c) și d).

Contribuții sociale agricultură

Salariul minim brut în agricultură crește de la 2.350 de lei la 3.436 de lei începând cu 1 noiembrie 2023. Și aici se aplică o scutire a impozitului pe venit până la suma de 10.000 de lei. În cazul persoanelor care au un venit de peste 10.000 de lei, ceea ce depășește va fi impozitat și cu impozitul pe venit.

CAS este în valoare de 21,25% din salariul brut, iar CASS, în valoare de 10%, se percepe indiferent de valoarea salariului. 

Contribuții sociale IT

Angajații din IT au fost scutiți de la plata impozitului pe venit din 2004 însă, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 noiembrie 2023, și aceștia plătesc 10% din venitul brut pentru tot ce depășește 10.000 de lei brut. 

Totuși, această categorie este scutită de la plata contribuției pentru Pilonul II de pensie, cu opțiunea de a contribui la cerere. 

Totodată, este important de precizat că atât pentru tichetele de masă, cât și pentru voucherele de vacanță se aplică contribuția de sănătate, pentru toate categoriile de angajați. 

Cât este CAS (asigurari sociale) și CASS din salariu. Studiu de caz

contributiile sociale obligatorii

Să luăm următoarea situație fictivă, pentru a înțelege mai bine modul de calcul al acestor procente și cât se plătește cartea de muncă pe lună. Presupunem că Alexandra ocupă funcția de Marketing Specialist în cadrul unei firme din București și are un salariu de 6.000 de lei brut. 

Din acest salariu, Alexandra plătește:

  • Asigurări sociale (cota CAS salariu): 25% x 6.000 = 1.500 lei;
  • Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10% x 6.000 = 600 lei;
  • Impozit pe Venit (IV): 10% x (6.000 -1.500 -600) = 390 lei.

După scăderea taxelor pe salarii (procent CAS angajat, CASS și impozit pe venit), Alexandra primește în mână 3.510 lei, deoarece din totalul de 6.000 de lei, 2.490 lei merg către stat. Dacă dorești să calculezi salariul tău net, poți să te folosești de acest exemplu sau să folosești un calculator CAS și CASS online.

Pe lângă Alexandra, și angajatorul trebuie să plătească la stat pentru angajat acea contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 135 de lei. 

Concluzionând, în acest exemplu, pentru a plăti un salariu net de 3.510 lei, angajatorul cheltuie 6.135 lei deoarece, de cele mai multe ori, și plata contribuțiilor sociale ale angajatului este efectuată de către angajator către stat. Dacă însă te întrebi unde se plătește CASS pentru persoane fizice, ei bine, plata se face în contul unic IBAN alocat localității în care ai domiciliul.

👉 Află mai multe despre contractul individual de munca (CIM): de câte tipuri există și ce prevede legislația.

Alternative la contractul individual de muncă

Având în vedere procentul alocat contribuțiilor către stat, tot mai mulți români caută alternative mai avantajoase pentru ei și companii. În unele situații, aceste alternative ar putea consta în înființarea unui PFA sau SRL. Iată ce taxe și impozite sunt implicate în ambele situații.

tichete de masa edenred

Taxe și impozite pentru PFA

  • 10% impozit pe profit.

Contribuții sociale PFA: mod de calcul CAS și CASS

Așadar, în ceea ce privește plata pentru CAS și CASS, avem următoarele:

  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 25% x 39.600 lei = 9.900 lei;
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 25% x 79.200 lei = 19.800 lei;
  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 6 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 10% x 19.800 lei = 1.980 lei;
  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară. Asta înseamnă 10% x 39.600 lei = 3.960 lei;
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară. Adică, 10% x 79.200 lei = 7.920 lei.

Plecând de la situația fictivă de mai sus, dacă închei un contract de prestări servicii cu o valoare de 6.000 de lei/lună, înseamnă că vei plăti anual 9.000 lei CAS și 3.600 lei CASS. În ceea ce privește impozitul pe profit, acesta depinde de cheltuielile lunare deductibile pe care le ai. 

De exemplu, dacă din cei 6.000 de lei ai cheltuieli lunare în scopul afacerii de 2.000 de lei, atunci profitul va fi de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că impozitul pe profit pe lună va fi de 400 de lei. Într-un an, dacă menții același nivel al cheltuielilor deductibile, impozitul pe profit va fi de 4.800 de lei.

Taxe și impozite pentru un SRL

taxe si impozite SRL

Vezi mai jos ce taxe plătește un SRL:

  • 1% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit (dacă nu ai niciun salariat cu normă întreagă);
  • 19% TVA, în cazul în care firma este plătitoare de TVA (dacă cifra de afaceri depășește 300.000 de lei într-un an);
  • 8% impozit pe dividende;
  • dacă dividendele depășesc suma de 30.600 lei, vei fi obligat să plătești contribuția de sănătate de 3.060 lei, o singură dată pe an.

Presupunând că încasezi lunar 6.000 de lei, dacă îți înființezi un SRL și ai un salariat cu normă întreagă, atunci vei plăti doar 1% impozit, adică 60 de lei/lună, ceea ce înseamnă 720 lei/an. Pe lângă asta, nu uita că vei plăti și 8% dividende, în funcție de valoarea lor.

👉 Deții o mică afacere? Intră în BIZTRO Club pentru a avea acces la informații utile de la experți în domenii importante pentru businessul tău, de la financiar la legal, resurse umane, marketing și comunicare. Sigur vei găsi soluții practice la provocările cu care te confrunți ca antreprenor. 

Chiar dacă există unele avantaje atunci când ai un SRL sau PFA, ca în orice altă situație, există și unele dezavantaje. Iată câteva lucruri de care nu beneficiezi atunci când colaborezi sub formă de SRL sau PFA:

  • nu ai zile libere plătite și nici nu primești diurnă în cazul deplasărilor în scop de serviciu;
  • angajatorul poate rezilia mai ușor contractul de prestare servicii;
  • nu primești prime sau bonusuri. 

👉 În general, angajatorii își recompensează angajații cu diferite ocazii, precum Paște, Crăciun, 8 martie sau 1 iunie, iar una dintre cele mai moderne soluții de a face asta este cu ajutorul cardului de tichete. Află mai multe despre cardul de tichete cadou de la Edenred!

Iată ce alte beneficii includ angajatorii în pachetele extrasalariale:

  • Tichete de masă: Acestea sunt unele dintre cele mai populare beneficii extrasalariale oferite de angajatori, deoarece sunt scutite de la plata taxelor sociale, au deductibilitate de la plata impozitului pe profit și oferă angajaților posibilitatea achiziționării unui prânz cald în valoare de maximum 40 de lei/ zi lucrată, începând cu 1 ianuarie 2024.

👉 Cardul de tichete Edenred se reîncarcă lunar, iar suma pe care angajatorul tău o stabilește poate fi folosită în cea mai variată rețea de comercianți parteneri. Descoperă toate detaliile despre tichetele de masa!

  • Asigurare medicală: Oferirea unei asigurări medicale pentru angajat și familia sa poate fi un beneficiu valoros, acoperind costurile de sănătate și oferind acces la servicii medicale de calitate.
  • Zile libere plătite suplimentare: În plus față de concediul de odihnă legal, companiile pot oferi zile libere plătite suplimentare pentru evenimente speciale sau pentru dezvoltare personală
  • Oportunități de dezvoltare profesională: Companiile pot investi în dezvoltarea angajaților prin furnizarea de traininguri, cursuri sau participarea la conferințe, ceea ce poate contribui la creșterea abilităților și avansarea în carieră.

Întrebări frecvente despre contribuțiile salariale

Dacă încă mai ai nelămuriri cu privire la contribuțiile sociale, iată câteva dintre întrebările frecvente din această zonă. 

Care sunt taxele pe salariu în România?

În România taxele pe salariu sunt următoarele:

  • Contribuții sociale
    • CAS - cu un plafon de 12 salarii minime brute pe țară, în 2024 de 39.600 de lei;
    • CASS - 10% din salariul brut, plătit ca 5,2% de către angajator și 4,8% de către angajat;
    • CAM (contribuție asiguratorie de muncă) - 0,3% din salariul brut și este plătit de angajator;
  • Impozit pe venit - 10% venitul net (venitul brut - contribuții sociale);
  • Vouchere de vacanță
    • Impozit pe venit - 10%;
    • CASS - 10%.
  • Tichete de masă
    • Impozit pe venit - 10%;
    • CASS - 10%.
  • Contribuția la pensii private - opțional 3% din salariul brut. 

Ce este contribuția de asigurări sociale?

Contribuția de asigurări sociale este o taxă obligatorie care se aplică atât persoanelor salariate, cât și celor care obțin venituri din activități independente (de exemplu, dacă lucrezi ca PFA). Scopul acestei contribuții este de a finanța sistemul public de pensii și alte prestații sociale (șomaj, concediu medical, indemnizații de maternitate etc.).

Cine se ocupă de plata CAS?

Atât angajatorul, cât și angajatul plătesc CAS. În cazul PFA-urilor, doar persoana în cauză plătește CASS (25%). 

Cine plătește CASS?

Angajatorul plătește 5,2% din salariul brut al angajatului, drept CASS, iar angajatul plătește 10% din salariul brut pentru aceeași contribuție. Un PFA plătește CASS în valoare de 10% din venitul net estimat. 

Care este plafonul CAS?

Plafonul CAS pentru 2024 este în valoare de 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 39.600 de lei. Cu alte cuvinte, persoanele cu venituri din salarii, PFA sau alte activități nu vor plăti CAS dacă au un venit sub 39.600 de lei. În cazul veniturilor de peste 39.600 de lei, CAS se calculează pentru diferența dintre venitul total și 39.600 de lei. 

De exemplu, dacă o persoană cu PFA are venituri anuale de 50.000 de lei, CAS se calculează doar pentru suma de 50.000 lei - 39.600 lei, adică 25% din 10.400 de lei, care reprezintă 2.600 de lei. 

Care este plafonul CASS?

În general, nivelul de referință pentru plafonul CASS se stabilește drept valoarea salariului minim brut pe țară la data de 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care să stabilesc contribuțiile sociale. 

Pentru veniturile din 2024, se ia în calcul salariul de 3.300 de lei. Acesta rămâne valabil tot restul anului chiar dacă, începând cu 1 iulie 2024, autoritățile vor majora salariul minim la 3.700 de lei brut.

Cum verific dacă sunt asigurat?

Poți verifica dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate pe portalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în secțiunea „Verificare asigurat” din partea de sus a paginii. 

Ce este PIAS?

PIAS este acronimul pentru Programul de Informare și Asistență pentru Asigurați. Este un program guvernamental realizat pentru a veni în sprijinul celor care vor să afle mai multe informații despre asigurările de sănătate privată. Iată câteva dintre lucrurile acoperite pentru asigurații PIAS:

  • Informații despre planurile de asigurare privată de sănătate;
  • Asistență la înscrierea pentru asigurare de sănătate privată;
  • Asistență în rezolvarea unor probleme asociate;
  • Reprezentarea în fața companiilor de asigurare de sănătate. 

CAS vs CASS

Atât CAS, cât și CASS sunt contribuții obligatorii, însă existe anumite diferențe între ele:

  • Scopul
    • CAS (contribuția de asigurări sociale) - acoperă beneficii sociale precum pensie, concediu medical, șomaj, pensie de invaliditate;
    • CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) - acoperă costurile sistemului public de sănătate.
  • Cota de contribuție
    • CAS - 25% din salariul brut, împărțit între angajator și angajat;
    • CASS - 10% din salariul brut, împărțit între angajator și angajat.
  • Plafonul
    • CAS - în 2024 se aplică un plafon de 12 salarii minime brute pe economie, 39.600 de lei;
    • CASS - se aplică 3 plafoane: 
      • 6 salarii minime brute pe țară - pentru venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
      • 12 salarii minime brute pe țară - pentru venituri cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
      • 24 salarii minime brute pe țară - pentru venituri de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
  • Administrarea
    • CAS - este administrat de Casa Națională de Pensii Publice;
    • CASS - este administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Care sunt persoanele scutite de plata CASS?

Sunt scutite de la plata CASS următoarele categorii de persoane:

  • Copiii sub 18 ani și tinerii până la vârsta de 26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, însă nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenți fără venituri;
  • Tineri mai mici de 26 de ani care ies din sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din muncă sau beneficiază de ajutor social, soțul, soția sau părinții fără venituri proprii aflate în întreținerea unei persoane asigurate;
  • Persoane aflate sub incidența Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic sub dictatura instaurată la 6 martie 1945 și persoane precum veteranii de război și văduve de război;
  • Persoane cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;
  • Bolnavi cu afecțiuni incluse în programe naționale de sănătate stabilită de Ministerul Sănătății până la vindecarea afecțiunii;
  • Femei însărcinate și lăuze dacă nu au un venit sau au un venit mai mic decât salariul minim brut pe țară.

Cunoașterea detaliată a contribuțiilor salariale și a implicațiilor legislative îți oferă posibilitatea de a compara situația de a fi angajat cu situațiile în care ți-ai deschide un PFA sau SRL. Folosește-te de informațiile din acest articol și ia cele mai bune decizii pentru tine.

Surse foto: Shutterstock 1Shutterstock 2Shutterstock 3Shutterstock 4

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?