Skip to main content
Articole

Ordonanța de urgență nr. 37/2020

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 261 din 30 martie 2020 a fost publicată

Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori

Pe scurt:

  1. Persoanele fizice, PFA-urile, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, profesiile liberale, precum și persoanele juridice care au credite contractate la bănci sau IFN-uri și sunt afectate de epidemia de COVID-19 vor putea beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor între 1 lună și 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
     
  2. Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii (cu excepția persoanelor fizice) trebuie să îndeplinească cumulativ  următoarele condiții:
  • să nu înregistreze restanţe până la data solicitării facilității;
  • ori întrerup activitatea total sau parţial din cauza deciziilor luate de autorități pe perioada stării de urgenţă şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă  ori  deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020 sau întreruperea parţială sau totală a activităţii pe perioada stării de urgenţă;
  • nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului.
  1. Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii vor trimite creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poşta electronică, cel târziu în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
     
  2. Pe perioada suspendării rambursării ratelor, dobânda datorată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, capitalul astfel majorat urmând a se plăti eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
     
  3. Modificarea contractelor de credit potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se produce prin efectul legii, fără încheierea de acte adiţionale.

 

 

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?