Skip to main content
Articole

Tradiții și obiceiuri de Paște: locuri în care poți petrece o vacanță în stil tradițional

Paștele este acea perioadă din an în care dorim să ne odihnim fizic și mental. De aceea, mulți români aleg să își petreacă vacanța de Paște în stil tradițional. Vezi mai jos care sunt obiceiurile și tradițiile de Paște, precum și ce destinații sunt căutate în această perioadă.

  • Tradiții și obiceiuri de Paște
  • Obiceiuri în funcție de regiunea țării
  • Idei de locuri turistice ideale pentru vacanța de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște

Tradițiile de Paște îmbină sărbătoarea religioasă a Învierii Domnului cu elemente care țin de venirea primăverii și trezirea naturii la viață. Mai jos sunt câteva dintre cele mai iubite tradiții și obiceiuri de Paște.

Lumina Sfântă

Lumina Sfântă este luată de credincioși în noaptea de Înviere. Uneori, se folosește o lumânare specială care este, mai apoi, reaprinsă în momentele dificile din an. Se spune că simbolizează biruința luminii asupra întunericului și a binelui asupra răului.

Ouăle roșii

oua rosii

Înroșirea ouălor și ciocnirea lor în prima zi de Paște este un alt obicei foarte răspândit. Ouăle roșii completează masa îmbelșugată de Paște și încântă pe toată lumea, de la mic la mare.

Potrivit legendei, Maica Domnului a pus un coș de ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele picurat din rănile Domnului.

În prezent, pe lângă ouăle roșii, creștinii aleg și ouă încondeiate sau cât mai colorate, pentru a simboliza bucuria specifică venirii primăverii. Tradiția spune că ouăle trebuie colorate în mod tradițional în joia din Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Mare.

În zilele de Paște, ouăle roșii se ciocnesc, urându-se „Hristos a înviat!” și se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Mielul

În mod tradițional, la masa de Paște nu ar trebui să lipsească mielul, gătit mai ales sub formă de friptură și/ sau drob.

Acest animal este un simbol al Mântuitorului, care s-a sacrificat pentru omenire. Potrivit tradiției creștine, mielul se sacrifică de Paște încă din secolul al VII-lea.

Pasca

Pasca este un alt preparat tradițional realizat din aluat, brânză și stafide. Tradiția spune că aceasta este realizată la comun de către femeile din familia extinsă. Gospodarii ajutau și ei prin spargerea lemnelor pentru cuptor.

Înnoirea de Paște

O altă tradiție spune că de Paște trebuie să porți haine noi. Mulți aleg o întreagă ținută special pentru Paște, în timp ce alții optează pentru o eșarfă sau cămașă nouă.

Unii oferă pe post de cadou piese vestimentare pentru noaptea de Înviere. Tradiția spune că acestea trebuie să fie nepurtate înainte.

recunostinta

Obiceiuri în funcție de regiunea țării

Obiceiurile și tradițiile de Paște diferă și în funcție de regiunea țării. Astfel, îți poți alege destinatia pentru vacanta de Paște în funcție de obiceiurile pe care le vei întâlni pe acele meleaguri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite obiceiuri în funcție de regiunea țării.

Banat

Paștele în Banat este unul deosebit, iar acest lucru va fi evident încă din prima zi. La micul-dejun din ziua de Paște se obișnuiește tămâierea bucatelor. Mai apoi, fiecare musafir primește lingurița de paști, adică o bucățică de pâine sfințită și vin.

Masa de Paște va include și ouă roșii, ciolan de porc, pască și alte mâncăruri tradiționale și se încheie cu friptura de miel.

Bucovina

Paștele în Bucovina implică o tradiție deosebită. În noaptea de Înviere fetele spală limba clopotului cu apă neîncepută, prima apă luată dimineața de la fântână. Se crede că această apă are puteri purificatoare.

După spălarea limbii clopotului, apa va fi folosită în dimineața primei zile de Paști. Tradiția spune că apa le va menține frumoase tot anul și că așa cum aleargă oamenii când se trage clopotul de Înviere vor alerga și flăcăii după ele.

În continuare, tradiția spune că flăcăii trebuie să ducă flori celor pe care le iubesc, iar dacă acestea țin la ei le vor oferi un ou roșu.

Tot în satele din această regiune, în noaptea de Înviere gospodarii lasă luminile aprinse în case, un simbol al luminii aduse de Hristos.

În Câmpulung Moldovenesc, enoriașii vin la biserică, în zorii primei zile de Paști, purtând coșuri cu bunătăți și lumânări. Acestea trebuie așezate în formă de cerc în curtea bisericii pentru a primi binecuvântarea preotului.

Acest coș este deosebit deoarece conține ingrediente cu simbolistică. Sub farfuria care acoperă coșul se află semințe de mac despre care se spune că vor alunga seceta dacă sunt aruncate în râu, sare care simbolizează belșugul, zahăr pentru a vindeca vitele bolnave, făină pentru a avea recoltă bogată și usturoi pentru a proteja grânele împotriva insectelor. Peste farfurie se pun ouă roșii și încondeiate, șuncă, pască, brânză, pește afumat, flori și bani.

Maramureș

În zona Lăpușului din Maramureș există un fel de colindă de Paște. Copiii sub nouă ani pornesc pe ulițele din sat, pe la vecini și prieteni, pentru a le vesti Învierea Domnului. Fiecare colindător este răsplătit cu un ou roșu.

De asemenea, este interzisă achiziția de articole vestimentare în timpul postului, acestea putând fi purtate doar începând cu noaptea de Înviere. Tradiția mai spune că este interzis să porți haine colorate în Săptămâna Patimilor.

Moldova

O tradiție specifică Moldovei spune că în prima zi de Paști se pun un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă și câteva monede.

Copiii din familie se spală cu această apă pentru a avea obraji roșii și un an îmbelșugat.

Transilvania

Dacă îți petreci vacanța de Paște în Transilvania nu ar trebui să ratezi „stropitul”. Această tradiție este specifică celei de-a doua zile de Paște.

Flăcăii, îmbrăcați în ținute tradiționale, merg la familiile cu fete de măritat și le stropesc cu parfum „pentru a nu se veșteji”. Obiceiul este păstrat și astăzi și reprezintă un prilej pentru reîntâlnirea prietenilor. Tradiția spune că fetele stropite vor avea noroc tot anul.

În împrejurimile Sibiului există o altă tradiție inedită. În apropierea Paștelui se împodobește un pom asemănător bradului de Crăciun. De această dată, globurile sunt înlocuite de ouă vopsite fără conținut. Arbustul este așezat în ghiveci și înfrumusețează casa în această sărbătoare sfântă.

Obiceiul este păstrat și în alte zone transilvănene, unde copăcelul este împodobit cu panglici colorate, apoi strecurat în curțile fetelor. În trecut, acesta era folosit ca parte a ritualului de curtare.

Dacă ajungi în Cluj-Napoca, Sibiu sau alte orașe din Transilvania, vei putea descoperi festivaluri de încondeiere a ouălor, spectacole de teatru cu tematică de Paște, dansuri și alte activități culturale. De toate acestea te poți bucura folosind cardul Edenred Cultural.

traditie pasti transilvania 

Dobrogea

În Dobrogea există tradiții pentru toate zilele Săptămânii Patimilor. Lunea se face curățenie. Marțea nu se lucrează deoarece se crede că va seca laptele vacilor. Tradiția spune că cei care vor lucra în această zi de marți vor avea dureri de cap tot anul.

Miercurea se încheie torsul cânepii. Legenda spune că Joimărița, o zgripțuroaică similară Mumei Pădurii, pedepsește fetele leneșe care nu termină țesutul și împletitul până în miercurea din Săptămâna Patimilor.

Joia Neagră este pentru curățarea locurilor de veci și aprinderea de lumânări. Tot în această zi rudele oferă vin, pâine și apă și se vopsesc ouăle.

Vinerea Mare nu se lucrează și este interzis consumul de oțet și untdelemn. Singura activitate din această zi este pregătirea pascăi. Tot azi, creștinii trec pe sub „Sfântul Aer”, o recreere modernă a punerii Domnului în mormânt.

Sâmbăta se finalizează ultimele treburi gospodărești, iar cei care nu au avut timp joi să vopsească ouăle o pot face în această zi.

Noaptea de Înviere este și ea specială. La ora 24 se sting luminile din biserică, iar credincioșii iau lumină de la preot. În această noapte creștinii oferă pască înmuiată în vin.

În dimineața primei zile de Paști, oamenii se spală pe față și își fac semnul crucii de trei ori. Apoi, iau o bucată de pască înmuiată în vin și ciocnesc ouă roșii.

„Caloianul” este și el specific zonei Dobrogei. În a treia zi de Paști sătenii îngroapă în pământ o păpușă din lut. După 2-3 săptămâni aceasta este dezgropată, ruptă în bucăți și împrăștiată pe câmp. Tradiția spune că aduce belșug și fertilitate.

O altă tradiție locală de Paște este „Paparuda”. Acest obicei are loc în a treia zi de Paști. Presupune stropirea cu apă a unui grup de fete tinere sau bătrâne împodobite cu ramuri verzi și flori. Femeile merg din casă în casă, colindă și dansează. Se crede că acest obicei aduce ploaia.

Călărași

O tradiție inedită specifică satelor din zona Călărașilor spune că enoriașii aduc, la slujba de Înviere, un coș plin cu ouă roșii, cozonac, pască și cocoși albi.

Tradiția spună că atunci când acești cocoși încep să cânte a înviat Hristos. Gospodarul al cărui cocoș cântă primul va avea un an îmbelșugat.

După slujba de Înviere, cocoșii albi sunt oferiți oamenilor nevoiași din sat.

Țara Moților

Țara Moților se află în apropierea Munților Apuseni și are propriile tradiții legate de Paște. În noaptea de Înviere toaca este dusă la cimitir unde este păzită de un grup de tineri.

Dacă toaca este furată, a doua zi păgubiții trebuie să întindă masa pentru toții sătenii, inclusiv pentru „hoți”.

În cazul în care „hoții” nu reușesc să fure toaca, ei trebuie să se ocupe de masa de Paște.

Idei de locuri turistice ideale pentru vacanța de Paște

Pentru o vacanță de Paște liniștită, ai la dispoziție mai multe destinații. Mai jos sunt câteva dintre ele. 

Vacanță de Paște la munte, în Bucovina

În satele din Bucovina obiceiurile de Paște încă se păstrează, deci, reprezintă o opțiune perfectă pentru minivacanța de sărbători pascale. Te poți caza la o pensiune rustică unde te vei putea bucura de preparatele tradiționale și de obiceiurile specifice locului.

Zona este cunoscută și pentru numeroasele festivaluri pentru încondeierea ouălor. Ciocănești este, probabil, cel mai cunoscut exemplu. Aici se organizează anual Festivalul Ouălor Încondeiate.

 traditii paste maramures

Vacanță de Paște în Maramureș

Maramureșul combină liniștea specifică altitudinii ridicate cu nevoia de spiritualitate și întoarcere la origini. În satele din această regiune vei putea observa atât tradițiile clasice de Paște (vopsirea ouălor, noaptea de Înviere etc.), cât și obiceiuri specifice locului, precum stropirea tinerelor cu o crenguță de busuioc, spălarea pe față cu apă neîncepută și multe altele.

Vacanță de Paște în Dobrogea

Dacă îți petreci Paștele în Dobrogea, te poți bucura de slujba de Înviere la câțiva metri de plajă. Zona îmbină tradițiile românești cu cele ale popoarelor turcești și grecești.

Aici vei putea lua parte la „Olăria”, un foc realizat din resturi vegetale despre care se spune că purifică satele.

Dacă iei parte la „Paparudă” vei asista la un ritual special de invocare a ploii prin dansuri, cântece și bătăi din palme, realizate de fete înfășurate în frunze și ghirlande.

Vacanță de Paște în satele săsești de pe lângă Brașov

Poți petrece Paștele tradițional și la satele săsești din apropierea Brașovului. Sate precum Viscri, Prejmer sau Șercaia au fost recondiționate pentru a-ți oferi o atmosferă autentică.

Mai mult, în aceste sate se păstrează obiceiurile legate de noaptea de Înviere și de zilele de Paști (luarea luminii, spălarea feței cu apă neîncepută etc.). Liniștea specifică acestor locuri te va face să îți dorești să revii cu prima ocazie.

În Țara Bârsei se organizează o petrecere întinsă la care participă toți sătenii. Flăcăii se împart în cete de colindători și strâng ouă roșii de la fete. Mai apoi, merg la Pietrele lui Solomon, unde se întrec în competiții pentru a-și demonstra curajul.

Paștele este o sărbătoare încărcată de semnificații spirituale și reprezintă ocazia perfectă pentru a cunoaște sau, de ce nu, de a reaminti tradițiile. Dacă îți dorești o vacanță în stil tradițional, ai la dispoziție numeroase opțiuni. Tot ce ai de făcut este să alegi.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?