Skip to main content
Articole

Turismul viticol: cele mai frumoase crame pe care le poţi vizita în România

Chiar dacă sunt deschise pe tot parcursul anului, poate cel mai potrivit moment pentru a vizita cramele din România este toamna. Peisajele minunate ale podgoriilor care îşi schimbă culoarea sub soarele toamnei, aerul proaspăt şi, evident, degustările de vin pot face din vizita unei crame un moment plăcut de relaxare cu familia şi prietenii.România este unul dintre cei mai importanţi producători de vin din Uniunea Europeană, ocupând poziţia a şasea în acest clasament, la finalul anului 2020. Tradiţia viticolă din ţara noastră este bogată, aşa că vei descoperi, pe lângă vinuri extraordinare, unele premiate la competiţii internaţionale de specialitate, conace superbe, poveşti interesante, restaurante cu meniuri tradiţionale, dar mai ales o atmosferă prietenoasă şi plăcută.   

Murfatlar

Murfatlar este, probabil, una dintre cele mai celebre podgorii şi crame din România. Cultivarea viţei-de-vie în această regiune are o tradiţie care datează încă din Antichitate, primele mărturii în acest sens aparţinând cunoscutului poet latin Ovidiu, trimis în exil pe coasta Mării Negre, în Dobrogea de astăzi.

În prezent, pe podgoriile Murfatlar se culeg anual aproximativ 25.000 de tone de struguri, din care se produc 18 milioane de litri de vin. Atracţia principală a domeniului Murfatlar este crama, care are o tradiţie de 40 de ani. Aici găseşti vinuri pentru toate gusturile. Dacă ajungi să vizitezi această celebră cramă într-o vacanta in zona, poţi degusta aici până la nouă sortimente de vinuri, dar şi mâncăruri tradiţionale. Ca orice cramă care se respectă, Murfatlar are şi un muzeu, unde vei descoperi lucruri interesante din istoria domeniului viticol, dar şi despre vinurile produse aici.

De asemenea, poţi vizita şi staţiunea de cercetare Murfatlar, care are o istorie de peste un secol. Primele plantații experimentale au fost înființate în Pepiniera Murfatlar, în anul 1907, plantându-se câteva soiuri franțuzești, dintre care trei au fost un succes: Chardonnay, Pinot gris si Pinot noir. După ani de căutări, a fost definită vocaţia podgoriei, şi anume, producerea vinurilor licoroase, de înaltă calitate.

Recaş

crama recas

Una dintre cele mai cunoscute zone viticole din vestul țării, Recaşul are o istorie foarte interesantă. Izvoarele istorice scrise menţionează pentru prima dată domeniile Recaş în anul 1447, într-un document notarial. De la această primă menţiune istorică, podgoriile Recaş şi-au schimbat de mai multe ori proprietarii. Indiferent că au fost unguri, austrieci, români, sârbi sau şvabi, toţi au înţeles valoarea acestor podgorii, care au devenit, de-a lungul timpului, un simbol al Banatului.

Compania care deţine astăzi brandul „Cramele Recaş”, înfiinţată în 1991, îşi doreşte să ducă mai departe tradiţia domeniului, punând accent şi pe inovaţie, mai ales în ceea ce priveşte producţia de vinuri.

Cu siguranţă nu vei regreta o vizită în acest loc încărcat de istorie şi pasiune pentru viticultură. Cramele au fost reamenajate în ultimii ani şi includ colecţii preţioase de vinuri din anii cu cele mai bune recolte. Evident, poţi participa la o degustare şi să te relaxezi într-un peisaj de poveste. 

Dealu Mare

Această zonă viticolă are, la rândul său, o tradiţie îndelungată, fiind atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Despre podgoria Dealu Mare, izvoarele istorice străine consemnează că producea un vin „uleios, tare şi durabil”, asemănându-l cu cele mai bune vinuri produse în alte ţări. Cele mai cunoscute centre viticole din zonă sunt Ceptura, Valea Călugărească, Pietroasele şi Tohani.

Aceasta poate fi destinaţia perfectă pentru tine, dacă eşti pasionat şi de sport, mai ales de ciclism. Amatorii de cicloturism pot descoperi frumuseţile zonei, pedalând printre vii, pe unul dintre traseele din regiune. Nici măcar nu este nevoie să vii cu bicicleta de acasă, poţi închiria una de aici. Pentru cei care vor o zi sau chiar un week-end de relaxare, există aici şi conace boiereşti (cum este Conacul Nucu) ce pot fi vizitate şi care organizează diferite evenimente şi brunch-uri delicioase, care însoţesc degustările de vinuri.

Cotnari

crama cotnari

Regiunea viticolă Dealurile Moldovei este una dintre cele mai renumite din România. Există dovezi istorice care atestă cultivarea viţei-de-vie în această regiune încă de pe vremea lui Burebista, în secolul I î.Hr. Cotnariul, al cărui nume se pare că vine de la meșteșugul cotitului butoaielor (a coti- a măsura) este menţionat prima oară ca podgorie încă din secolul al XVIII-lea.

Aşadar, daca vizitezi această podgorie, primeşti şi o valoroasă lecţie de istorie. Poţi petrece un weekend întreg în această regiune, poţi merge la o degustare, poţi vizita vinoteca Cotnari, dar şi unele obiective turistice interesante, printre care Cătălina, o cetate traco-getică din secolul IV înainte de Hristos, un edificiu deosebit, cu elemente de fortificații din piatră. Tot în zonă, poţi vizita necropola de la Cucuteni, care a impresionat atât de mult comunitatea ştiinţifică, încât se vorbeşte inclusiv despre o „artă cucutiană”.

Avereşti

crama averesti

Rămânem în aceeaşi regiune viticolă, pentru a ne orienta atenţia asupra domeniilor Avereşti.

Printre însemnările despre vinurile din zonă, se numără inclusiv cele ale cronicarilor moldoveni. În 1874, boierul Ştefan Negruzzi și oenologul francez René Faure îşi dau seama că zona Huşi ar putea fi una aparte şi au început sa integreze aici concepte şi practici de viticultură modernă. Lui René Faure se datorează renașterea unor soiuri vechi românești, precum Zghihara şi Busuioaca. Tot meritul lui este introducerea unor soiuri franţuzeşti de prestigiu, precum  Merlot, Cabernet sau Aligote.

Dacă vei participa la o degustare la domeniile Avereşti, vei putea să guşti celebrul vin de Zghihara, autentic românesc, un vin alb sec, ușor, cu un gust uşor acrișor. Vinul Zghihara de Huși sau Poama voioasă de Huși, cum îi mai spun localnicii, se consumă tânăr, deoarece nu se pretează la învechire. Este un vin cu aciditate ridicată, ceea ce îl face perfect pentru a fi servit împreună cu preparate pe bază de fructe de mare și salate.

Niculițel

Podgoria Sarica Niculițel se află în apropiere de partea vestică a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aşa că, dacă plănuieşti o excursie sau o vacanţă în zonă, te poţi opri şi la această celebră cramă. Casa Niculițel se află în plaiul Sarica al localității Niculiţel, deci la kilometrul zero al acestei podgorii. Iniţial, podgoria Sarica Niculițel era delimitată în jurul satului Niculițel, cu plaiurile Sarica, Bădila şi Cocoş, dar arealul a fost extins.

Din nou, avem de-a face cu o podgorie cu o bogată istorie. Aproape toate vestigiile istorice medievale şi chiar descoperirile arheologice antice, din zona podgoriei Sarica Niculițel, au încrustate sau pictate pe ele motivele viței-de-vie. Unul dintre primele documente istorice, care atestă vinul ca fiind unul dintre principalele produse ale nord-dobrogenilor, datează din anul 1412. Pe 6 septembrie 1803, domnitorul Alexandru Moruzi menționează vinul adus în Moldova de la Niculiţel.

La Niculiţel, poţi descoperi ce anume face această podgorie atât de specială - de la sol la vaporii de apă ce se degajă din Dunăre, în timpul zilelor de vară caniculară - şi poţi degusta vinuri precum Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Via Viticola Aligote, Sarica Black Label, Caii de la Letea.

Indiferent că te pasionează istoria, vinurile, cicloturismul sau, pur şi simplu, vrei să te bucuri de un weekend relaxant cu prietenii şi familia, o vizită la una dintre cramele româneşti despre care am vorbit mai sus poate fi o idee excelentă în orice anotimp, dar cu precădere toamna.

 

Sursă foto: Shutterstock

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?