Skip to main content
Articole

Top festivaluri la care merită să ajungi în această toamnă

După ce, în 2020, multe dintre evenimentele culturale au fost amânate, anulate ori s-au desfășurat online, anul acesta multe festivaluri au fost adaptate condițiilor „pandemice“, astfel încât publicul să se bucure de produse de calitate, în condiții de siguranță.

Toamna este anotimpul în care au loc mai multe evenimente culturale, care, de-a lungul anilor, au devenit emblematice. Atât în București, cât și în restul țării, se desfășoară, în următoarea perioadă, numeroase festivaluri pentru toate gusturile şi toate bugetele.

💡 TIP: Ştiai că poţi achiziţiona bilete la evenimente culturale prin cardul Edenred CulturalVezi lista comercianţilor unde poţi comanda şi plăti online.

festival enescu

Festivalul Internațional „George Enescu“

Peste 3500 de artiști străini și români vor participa, timp de patru săptămâni, la unul dintre cele mai îndrăgite evenimente: „Festivalul Internațional George Enescu“.

Programată să aibă loc între 28 august și 26 septembrie, cea de-a XXV-a ediție a festivalului va prezenta cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) și cel mai complex program cu lucrările din întreaga istorie a marelui compozitor.

În premieră la Festivalul Enescu va fi prezent, printre alții, și apreciatul dirijor Lahav Shani, care va veni alături de Orchestra Filarmonică din Rotterdam pe 11 și 12 septembrie, la Sala Palatului. Tot pentru prima dată în cadrul festivalului va veni și Daniel Harding, considerat copilul minune al muzicii englezești. Alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, acesta va concerta în ultima seară a Festivalului.

UNTOLD

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri din acest an este UNTOLD, care se va desfășura între 9 și 12 septembrie, la Cluj Arena. Artiști și DJ-i de renume din toată lumea, reprezentanți ai unor genuri muzicale din diverse stiluri, de la trupe live la seturi de excepție electronice, EDM, techno, tech-house, house, deep house, drum & bass, dubstep, grime, trip-hop, trance, tribale, pop, hip-hop, rock, reggae și nu numai, vor urca pe scenele festivalului în cele patru zile.

Printre headlinerii anunțați anul acesta se numără David Guetta și Martin Garrix. Au mai fost confirmați Dimitri Vegas & Like Mike, DJ-ii Steve Aoki, Alok și Afrojack, precum și DJ Snake, Lost Frequencies, Above&Beyond, Benny Benassi și Martin Solveig. Nu trebuie ratați nici The Script, Parov Stelar și rapperul american TYGA, care vine pentru prima dată pe scena principală UNTOLD.

untold

PLAI Festival

PLAI Festival revine cu o nouă ediție ce va avea loc în perioada 10-12 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Printre artiștii confirmați pentru ediția din acest an se numără DakhaBrakha, un cvartet din Ucraina, ce combină mai multe stiluri de muzică etnică, Dudu Tassa & the Kuwaitis, o trupă din Israel, a cărei muzică îmbină sunetele evreiești cu cele arabe, readucând la viață muzica irakiană de la începutul secolului 20, și Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio.

Organizatorii își doresc ca toată lumea să se poată bucura la fel de evenimentele din cadrul festivalului. În acest sens, Scena World Barn este dotată cu un podium special amenajat pentru persoane cu dizabilități locomotorii.

PLAI este un eveniment pentru toate vârstele, bogat în activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă, iar partenerii sociali muncesc pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, având un impact puternic în societate.

Bucharest International Film Festival

Cineaștii se pot bucura de numeroase filme de excepție în această toamnă, când vor avea loc mai multe festivaluri de gen. Unul dintre acestea este Bucharest International Film Festival. Cea de-a XVII-a ediție a festivalului se va desfășura între 3 și 12 septembrie și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.

Publicul va putea viziona șapte filme în competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival, printre care „Botox“, regizat de Kaveh Mazaheri, câștigător al Premiului pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020, și „Hive“, regizat de Blerta Basholli, recompensat cu Premiul Publicului, Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul special al Juriului, la Festivalul de Film de la Sundance, în 2021.

Ediția de anul acesta a Bucharest International Film Festival prezintă încă o secțiune în premieră, „Romanian Authors“, care va aduce împreună autorii de film românesc și va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative.

Astra Film Festival

După ce, în august, Sibiul a fost scena dramaturgiei, cu ocazia desfășurării Festivalului Internațional de Teatru, septembrie este luna filmelor. A XXVIII-a ediție Astra Film Festival se va desfășura în perioada 5-12 septembrie. Sibiu devine, astfel, destinația perfectă pentru o vacanță.

Ediția din acest an reunește o selecție de filme prezentate în premieră mondială și națională. La Astra Film Festival 2021, vor fi patru secțiuni competiționale: „Voci Emergente ale Documentarului“, „Europa Centrală și de Est“, „România“ și „DocSchool“. Primele două secțiuni prezintă filme în premieră. Secțiunea specială „România“ este dedicată documentarelor românești și cuprinde zece filme, care provoacă spectatorii la o înțelegere mai profundă a realităților sensibile ale societății românești.

 

cinema

Animest

Pasionații filmelor de animație se vor delecta cu cele mai noi și premiate titluri ale anului, care se vor vedea în premieră în România, la cea de-a XVI-a ediție a Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, care va avea loc între 8 și 17 octombrie.

Organizat într-o formulă hibrid, atât în sălile de proiecție din București, cât și online, pe platforma de streaming a festivalului, Animest propune o selecție impresionantă de filme din întreaga lume.

47 de scurtmetraje animate, înscrise din 27 de țări, vor concura în acest an pentru Trofeul Animest, premiu ce îi va asigura filmului câștigător un loc pe lista candidaților eligibili la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație. Alte 31 de scurtmetraje, realizate de studenții universităților din întreaga lume, au intrat în cursa pentru premiul secțiunii dedicate.

Potrivit organizatorilor, cele 47 de scurtmetraje care vor concura la această ediție pentru Trofeul Animest explorează subiecte complexe, precum conexiunile de familie, relația oamenilor cu animalele, poveștile din zonele de conflict, călătoriile spațiale, memoria și imaginația. Autori consacrați și nume noi din industria de animație se reunesc într-o selecție guvernată, la această ediție, de inovație, diversitate și creativitate fără bariere.

Tu la ce festivaluri ți-ai luat bilete în această toamnă?

 

Sursă foto: Shutterstock

 

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?