Ideal Day, o zi dedicată faptelor bune
- Diana Stroia
- 21.06.2022
Am început cu un tichet de masă pe hârtie, iar acum, folosind tehnologia ca un catalizator, conectăm companii, angajați, comercianți și autorități publice din întreaga lume într-un ecosistem 100% digital. Misiunea noastră, „Enrich connections. For good”, rezumă povestea Edenred și valorile în care credem și se traduce prin soluții care cresc nivelul de bunăstare și puterea de cumpărare a angajaților, îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor, vitalizează piața muncii și economia locală și favorizează accesul la alimente mai sănătoase, produse mai ecologice și opțiuni de mobilitate mai prietenoase cu mediul.
Din 2016, pe 21 iunie sărbătorim Ideal Day, o zi dedicată acțiunilor de solidaritate în comunitățile locale în care suntem prezenți. În această zi, cei peste 10,000 de angajați Edenred, din 45 de țări, se implică în acțiuni de voluntariat ce vizează cele trei direcții de responsabilitate socială ale Grupului: Ideal People, prin care ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții; Ideal Planet, dedicată conservării mediului și Ideal Progress, concepută pentru inițiative comerciale cu componente sociale.
Ideal Week, by Edenred România
În România, Ideal Day a fost transformată în Ideal Week – o săptămână dedicată faptelor bune și comunităților care au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor.
Codruț Nicolau, Director General Edenred România: „Sustenabilitatea nu mai este un concept sau un manifest, ci o direcție strategică pentru companii și un mod de viață pentru tot mai mulți oameni. Noi, la Edenred, credem că doar atunci când reușim să facem bine, atât pentru comunitățile defavorizate, cât și pentru planetă, suntem mai aproape de a ne îndeplini și obiectivele de business. Pentru că, fie că vorbim despre cardurile eco, certificări de mediu, ore de voluntariat, crearea unui mediu de lucru care susține diversitatea și incluziunea, promovarea unui stil de viață sănătos, iar lista poate continua, toate vin din dorința noastră de a face ceva care să genereze impact și să conteze cu adevărat. Pentru noi, pentru clienții care au încredere în noi și, în același timp, pentru generațiile viitoare. Sustenabilitatea nu este doar despre ce facem în prezent. Ci despre ce efect vor avea acțiunile noastre din prezent în viitor”.
Risipă alimentară: un român aruncă 70 de kilograme de mâncare pe an
O primă activitate din cadrul acestei săptămâni a fost dedicată sortării produselor din depozitul Băncii pentru Alimente. Suntem alături de Banca pentru Alimente încă din anul 2021 si îi spriinim constant în misiunea lor: să reducă risipa alimentară.
Știați că în România se risipesc anual 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că, în medie, un român aruncă aproximativ 70 de kilograme de mâncare pe an?[1] Mai mult decât atât, această cifră plasează țara noastră la jumătatea clasamentului european al țărilor care aruncă cea mai mare cantitate de mâncare pe cap de locuitor. Banca pentru Alimente colectează de la agenții economici produsele alimentare comestibile și non-alimentare care, din diverse motive, și-au pierdut valoarea economică de piață și le redirecționează către ONG-urile care au în grijă persoane care provin din medii defavorizate.
„Un copil poate să trăiasca fericit numai atunci cand știe ca este iubit. Numai atunci devine complet el insuși.” – Luigi Verdi[2]
Aceasta este misiunea Casei Sfântul Ioan, centru de zi pentru copiii străzii, fondat de Asociația Caritas București. Cu acest gând am pornit și noi un demers care a avut un singur scop: să aducem zâmbete pe buzele copiilor care locuiesc în acest centru și în centrul Caritas din Bărăția. Pentru aceștia am pregătit cadouri și o serie de activități speciale.
Sângele înseamnă o nouă șansă la viață
Pe 23 iunie, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu'', am organizat o nouă sesiune de donare de sânge, activitate pe care o repetăm o dată la patru luni. La ultima sesiune, în februarie, alături de o parte dintre clienţii noştri am reuşit să strângem 13 litri de sânge, cantitate necesară pentru a salva până la 85 de vieţi.
În România, la fiecare trei secunde, un pacient are nevoie de sânge. Astfel, încă din anul 2019 am început să organizăm campanii de donare și încurajăm colegii și clienții care sunt apți să doneze sânge, să o facă.
Diana Stroia, Senior Digital Marketing Specialist: „În România, doar 1,7 % dintre români donează sânge, conform celui mai recent studiu european, realizat în 2019[3]. În consecință, spitalele din România se confruntă cu o criză de sânge, iar 1 din 3 români nu primesc transfuzie[4] atunci când au nevoie, din cauza lipsei majore de sânge. Noi, la Edenred, am înțeles cât de important este acest gest, dar și cum 450 ml. de sânge pot salva o viață. Astfel, am făcut un obicei din a dona sânge o data la patru luni și ne inspirăm și clienții să facă același lucru”.
Prăjituri bune... care fac bine
Pentru a face și mai mult bine, ne-am pus aptitudinile de patiseri la treabă și „am deschis” un târg de bunătăți pentru colegi. Toți banii strânși au fost folosiți pentru a susține activitățile desfășurate cu ocazia Ideal Week. Pe lângă faptul că am reușit să facem bine, am descoperit și talente ascunse în echipa noastră 😊
Facem bine 365 de zile
Din ianuarie și până în prezent, am desfășurat 12 inițiative de voluntariat, care însumează aproape 700 de ore dedicate cauzelor pe care le susținem:
- Două sesiuni de colectare de sânge organizate la birou;
- Voluntariat la Banca pentru Alimente, unde am colectat produse din magazinele partenere;
- Am sărbătorit Ora Pămăntului și, alături de partenerii de la JCI Bucureşti, am plantat 3.500 stejari;
- Am donat rechizite și haine și am organizat un târg caritabil;
- Am participat la semimaratonul din București, unde am alergat pentru Asociația „N-avem sânge?!”
- Am livrat 10 workshop-uri pentru clienți în cadrul Programului FOOD. Acesta a fost premiat la categoria Susţinerea Angajaţilor, în cadrul Romanian CSR Awards.
- În luna martie, alături de Banca pentru Alimente am colectat o tonă de produse alimentare şi non-alimentare din magazinele Auchan donate de către cumpăratori pentru Ucraina;
- Luna martie am dedicat-o sustenabilităţii şi conştientizării impactului consumului excesiv de energie electrică şi de apă;
- Am creat în cadrul Edenred România Comunitatea Ambasadorilor Faptelor Bune, o comunitate din care poate face parte oricine îşi doreşte;
- Susţinem programul „Pâine şi Mâine” al partenerilor de la WorldVision şi împreună cu utilizatorii noştri am redirecţionat 3,5% din venit. Astfel, am reuşit să strângem 140 formulare, iar un formular completat însemna susținerea unui copil timp de două săptămâni la școală + masa de prânz.
Am arătat solidaritate şi am donat bani pentru refugiaţii din Ucraina, fie direct către asociaţii, fie prin direcţionarea unui buget alocat prin platforma noastră de beneficii flexibile Benefit;
[1] https://romania.europalibera.org/a/romania-risipa-alimentara-proiect-lege/31873592.html;
[2] https://caritasbucuresti.org/proiecte/casa-sf-ioan-centru-cu-module-de-tip-familial/;
[3] https://pressone.ro/cum-sa-ti-dai-tu-sangele-bun-la-alti-oameni-tinerii-care-incearca-sa-convinga-romanii-sa-doneze-mai-mult-sange;
[4] http://www.scumc.ro/campanii/numai-%C3%AEmpreun%C4%83-putem-salva/.