Poate ați auzit de acronimul VUCA (volatility/uncertainty/complexity/ambiguity). Este un concept care capătă amploare în toate industriile și care caracterizează un mediu în care organizațiile trebuie să fie flexibile, inovatoare și adaptabile pentru a supraviețui și a prospera. VUCA a devenit tot mai relevant în contextul actual al schimbărilor rapide și imprevizibile din lumea afacerilor și din societate în general. Pentru antreprenorii din afaceri mici și mijlocii, înțelegerea și abordarea acestui fenomen poate fi crucială pentru succesul pe termen lung al afacerii lor.

Acestea fiind zise, dincolo de VUCA, una dintre cele mai mari provocări ale unui antreprenor este punerea în balanță a vieții profesionale și personale într-un mod sănătos. Promovarea stării de bine nu înseamnă să adopți brusc, peste noapte, un set de gesturi sau acțiuni mărețe, ci mai degrabă este vorba despre încorporarea unor practici mici și constante în rutina și igiena ta.

Pentru un antreprenor, stresul capătă un alt sens, în momentul în care presiunea de a performa, de a scala afacerea, predomină constant în viață de zi cu zi. Această presiune poate afecta sănătatea mintală, având impact direct și asupra deteriorării sănătății fizice.  Studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății în 2022, „Future of Mental Health Report” ne arată că 67% dintre lideri au văzut îmbunătățiri în stilul de viață și au simțit efectul productivității la locul de muncă, atunci când au apelat la servicii de sănătate mintală. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1700 de oameni de business din toată lumea. Legătura dintre antreprenoriat și sănătatea mintală este un subiect din ce în ce mai discutat, accentul punându-se pe importanța cultivării unei mentalități echilibrate și agile, în raport cu folosirea unui set de unelte pentru a promova starea de bine.

Wellbeing personal, câștig profesional

O mentalitate echilibrată nu numai că aduce beneficii directe, ci joacă un rol cheie în stimularea creșterii businessului.

Fie că vorbim de un antreprenor care suferă de sindromul de epuizare (burnout), de anxietate, sau de afecțiuni medicale ușoare care împiedică performanța, soluția la toate aceste probleme este una singură: o investiție într-un program personal de wellbeing. Atunci când creezi un cadru în care te simți în siguranță și prioritizezi starea ta de bine, atunci transformarea nu se va resimți doar la nivel individual, ci va avea impact direct și asupra oamenilor din jurul tău, fie că este vorba de subalterni sau de colaboratori.

Stresul nu este singura caracteristică negativă asociată cu antreprenoriatul. Potrivit unui studiu efectuat de Michael Freeman și Paige Staudenmaier, 49% dintre antreprenori au raportat că au probleme de sănătate mintală, cu „rate mai mari de depresie, ADHD, consum de substanțe și tulburare bipolară decât populația generală”. În mod clar, nu există o soluție unică pentru a promova o stare psihică mai bună. Cu toate acestea, prin eliminarea factorilor de stres și cultivând un echilibru pozitiv între viața profesională și cea personală, antreprenorii își pot îmbunătăți starea emoțională și pot performa mai bine în rolurile lor.

Pentru a ști de unde să începi cu mici schimbări în wellbeing-ul personal, trebuie mai întâi să înțelegi ariile unde acesta se manifestă, astfel experții au identificat 5 piloni :

1.     Sănătatea fizică, sau ceea ce americanii numesc „wellness” și care se rezumă la sănătatea corporală prin bune practici legate de sport

2.      Sănătate emoțională, prin menținerea unei stări psihice pozitive

3.      Bunăstarea socială, sau succesul dezvoltării unor relații autentice cu cei din jurul tău

4.      Bunăstarea financiară și impactul relației tale cu banii

5.      Bunăstarea mediului de lucru, sau siguranță unui loc de muncă confortabil

Wellbeing personal, câștig profesional

Dacă vrei să îmbunătățești ceva pe termen lung, alege unul dintre acești piloni și practică schimbări mici, dar consistente. Pilonul de sănătatea fizică se bazează pe funcționarea optimă a creierului prin modificări la nivel de: odihnă (7-9h/noapte), hidratare (creierul nostru este format din 78% apă, iar o modificare de 1-3% la nivelul de hidratare ne influențează atenția, memoria și funcțiile cognitive), mese hrănitoare din punct de vedere aport nutrițional, sport.

Pilonul de sănătate emoțională se bazează pe menținerea unui echilibru mintal prin practicarea unei gândiri pozitive.Poți face schimbări în acest sens prin practicarea unui mindset pozitiv și cu ajutorul unor cursuri de mindfulness și respirație.

Pilonul de bunăstarea socială se referă la căi practice de a îți îmbunătăți relațiile inter-personale cu ajutorul inteligenței emoționale și a comunicării asertive.

Cum îți poți îmbunătăți bunăstarea financiară? Prin accesarea unor cursuri de specialitate în educație financiară și investiții.

Bunăstarea mediului de lucru se referă atât la securitatea emoțională la locul de muncă, cât și la adaptabilitatea ta la schimbare.

Indiferent de ce schimbări vrei să faci în unul dintre aceste sectoare, ține minte că impactul se va vedea mai degrabă pe termen lung și în toate aspectele vieții tale, atât personal cât și profesional!