„Cum? Mănânci fructe în timpul mesei? Nu știi că fermentează?!”. E doar unul dintre miturile despre alimentație care circulă. Iată câteva afirmații care au legătură cu mâncarea și care, de fapt, nu au suport științific.

Dacă e să ne referim strict la fructele pomenite anterior, adevărul este că ele chiar fermentează în intestin, dar fac asta indiferent de prilejul cu care le mănânci – în timpul mesei sau ca gustare. Însă procesul în sine nu este ceva nesănătos dacă nu ai deja unele probleme de sănătate gastrointestinală. Mai mult, este dovedit științific că, la adulții tineri, un consum constant de fructe și legume crește productivitatea, creativitatea, curiozitatea și motivația, adică exact calitățile pe care un antreprenor le caută la angajații săi. Poți citi mai multe despre acest studiu aici


motivatia legata de alimentatie

Explicație foto: După numai 14 zile de consum de fructe și legume (linia FVI), adulții participanți la un studiu au raportat o creștere a motivației.

Dacă mănânci după ora 18:00, te îngrași

Fals. Contează ce și cât mănânci, nu când mănânci. Și câtă activitate fizică faci. Da, este adevărat că ar trebui să te oprești din mâncat cu 2-3 ore înainte de culcare, pentru a putea digera mâncarea și a dormi bine. Persoanelor ocupate, care lucrează până la ora 18:00-19:00, le recomand să-și pregătească cina cu o zi în avans, pentru a nu risca să mănânce lucruri nesănătoase la finalul zilei de muncă.

Dacă vrei să slăbești, trebuie să reduci carbohidrații

Fals. Carbohidrații sunt o parte importantă a dietei, sursa principală de energie a organismului. Carbohidrații complecși, care sunt sănătoși, se găsesc în fructe, legume, cereale integrale, nuci, mazăre etc. Pentru a slăbi, trebuie să reduci carbohidrații simpli, cei aflați în zahăr, prăjituri, chipsuri sau băuturi îndulcite, chiar și în sucurile naturale. Cea mai simplă metodă să te ferești de aceste alimente este să... faci ordine în frigider și cămară și să nu ții așa ceva în casă sau în sertarul de la birou.
O situație delicată o reprezintă tratațiile de la birou, cu ocazia zilelor de naștere sau a onomasticelor colegilor, când dulciurile abundă. Un obicei foarte bun este ca, de ziua ta, să aduci la birou câteva kilograme de fructe proaspete. Te asigur că toți colegii se vor bucura la fel de mult ca și atunci când sunt tratați cu bomboane sau prăjituri.

Grăsimile fac rău la sănătate

Fals. Organismul are nevoie de grăsimi pentru producția de vitamine și hormoni, pentru sănătatea creierului și a inimii, dar și pentru rezervele de energie. Grăsimile sănătoase se găsesc în peștele oceanic gras, în soia (și tofu), nuci și migdale, semințe de in, ulei de măsline sau de rapiță, avocado ș.a. Unele dintre aceste alimente sunt foarte bune ca gustări în timpul programului de lucru. Pot fi transportate ușor și sunt sățioase.
Grăsimile nesănătoase se găsesc în carnea grasă și în uleiurile hidrogenate, precum și în produsele de patiserie, biscuiți, creme, napolitane etc., deci acestea sunt de evitat.

Alimentele fără gluten sunt mai sănătoase

Fals. Dacă nu ai boala celiacă sau intoleranță la gluten diagnosticată la medic, nu ai motiv să elimini glutenul din alimentație. Glutenul este o proteină care se găsește în principal în cereale precum grâul, secara, orzul și ovăzul și, dacă renunți la aceste alimente, vei renunța totodată și la fibre, vitamine și minerale valoroase. Deci poți mânca la prânz fără griji un sandviș cu pâine integrală sau poți folosi biscuiții din făină integrală pe post de gustare, dacă nu ai timp să-ți iei pauza de masă.

Este obligatoriu să bei doi litri de apă pe zi

Necesarul zilnic de apă nu este același pentru toți. El este diferit în funcție de greutatea corporală, de temperatură și de activitatea fizică. 2 litri reprezintă însă un bun indicator pentru o persoană de 65-70 kg.
Pentru a asigura o hidratare bună a angajaților, este util să li se pună la dispoziție apă: fie sub formă ambalată, fie prin montarea unui filtru la robinet. Dacă există surse de apă potabilă rece (dar și fierbinte, pentru ceai) în birouri, cu siguranță consumul individual va crește.

Trebuie să iei suplimente alimentare ca să fii sănătos

Depinde. Majoritatea persoanelor reușesc să-și acopere necesarul de vitamine, minerale și substanțele nutritive din alimente, dar cu o condiție: să mănânce variat, de toate – adică legume, fructe, cereale, proteine din carne, lapte, ouă și leguminoase. Tocmai pentru a suplini unele carențe din alimentația angajaților, există voci care susțin că, pe lângă alte beneficii, companiile ar putea îmbunătăți starea de bine a propriilor angajați oferindu-le suplimente precum magneziu, acizi grași omega sau vitamina D (articolul original aici).

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

Nu pentru toți. Sunt persoane care prefer să mănânce la alte ore, ia acest lucru nu le pune sănătatea în pericol. De exemplu, cei care țin post intermintent și timp de 16 ore nu mănâncă nimic – analizele lor arată că au tensiunea arterială mai redusă și markerii de inflamație, la fel. 
În plus – cea mai importantă masă nu înseamnă că trebuie să fie și cea mai bogată în calorii. Micul dejun nu ar trebui să depășească 25-30% din caloriile zilnice.

Dacă mănânci puțin și des, nu te îngrași

Important este să nu depășești necesajul caloric. În plus, dacă ronțăi ceva tot timpul, suprasoliciți pancreasul și, în timp, acest lucru poate duce la apariția diabetului zaharat. Mesele mici și dese sunt recomandate numai la anumite categorii de persoane – gravide, persoane cu sindrom de intestin iritabil, persoane cu boală coronariană, de exemplu.
Pentru persoanele care fac o muncă repetivită, tentația de a alunga plictiseala prin gustări este destul de mare, de aceea le recomand să NU păstreze prin sertare gustări nesănătoase. Cel mult – un fruct sau o punguță cu 10-15 nuci, alune sau migdale. Nu mai mult!

Cea mai bună metodă de slăbit este să te înfometezi

Este adevărat că, pentru a pierde kilogramele în plus, trebuie să reduce aportul de calorii. Dar, dacă nu consumi nutrienții esențiali, vei slăbi pe termen scurt, iar după ce oprești dieta, din cauza încetinirii metabolismului, te vei îngrășa rapid la loc. Un studiu științific demonstrează, de altfel, că angajații care sar mesele obișnuiesc să cumpere alimente mai nesănătoase de la cantină. La fel și cei care nu iau micul dejun – se pare că alimentația lor generală este de calitate mai slabă.

Alimentele de post sunt mai sănătoase

O cercetare dată publicității anul trecut arată că aproape jumătate dintre români țin post sub o formă sau alta, dar alimentele consumate în această perioadă nu sunt cele mai hrănitoare. 
Astfel, dacă ții post cu cartofi prăjiți, paste, fasole cu ceapă prăjită, covrigi și merdenele, mai rău faci. Dacă eviți zahărul și prăjelile, dacă mănânci multe fructe și legume, alături de cereale integrale și proteine din leguminoase, atunci da, perioada de post va fi benefică organismului.

Cafeaua espresso este tare

Sunt multe companii care oferă cafea gratuită angajaților și bine fac. Nu e vorba doar de o rutină zilnică a oamenilor, ci de faptul că băutul cafelei are efecte dovedite de a energiza. De exemplu, în Statele Unite 77% dintre angajați beneficiază de un loc pentru băut cafeaua, conform unei cercetări Statista din 2020. Conținutul de cofeină din cafea depinde de cât timp stă cafeaua măcinată în contact cu apa fierbinte. Astfel, o ceașcă de espresso are chiar și de 10 ori mai puțină cofeină decât o cafea la ibric sau la filtru. Deci 3-4 cești de espresso pe zi nu sunt periculoase.

În concluzie, o rutină bazată pe alimente nutritive și pe obiceiuri alimentare sănătoase influențează direct gradul de productivitate și de motivație la job. Un workshop de 1-2 ore oferit angajaților, în care să îi îndrumați către obiceiuri alimentare mai sănătoase și adaptate nevoilor lor, aduce un plus de angajament.