Modificările fiscale recente aduc schimbări semnificative pentru microîntreprinderi și IMM-uri. Reducerea plafonului cifrei de afaceri, creșterea impozitelor și noile reguli privind eligibilitatea pentru regimul micro vor influența considerabil modul în care antreprenorii își gestionează afacerile. Acest articol analizează principalele modificări și impactul acestora asupra mediului de afaceri.

Restrângerea regimului microîntreprinderilor

Una dintre cele mai importante schimbări vizează reducerea treptată a plafonului cifrei de afaceri pentru microîntreprinderi:

  • 2025: De la 500.000 euro la 250.000 euro (1 ianuarie 2025)

  • 2026: La 100.000 euro (1 ianuarie 2026)

Această măsură va duce la excluderea multor firme din regimul micro, având un impact semnificativ asupra celor ~460.000 de microîntreprinderi active în 2024, conform ANAF. În plus, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, afectând toate firmele, indiferent de regimul fiscal aplicabil.

Modificări privind activitățile eligibile pentru regimul micro

O altă schimbare importantă este eliminarea restricției conform căreia minimum 80% din venituri trebuiau să provină din alte activități decât consultanță și management. Astfel, și firmele din acest domeniu pot beneficia acum de regimul micro.

Cu toate acestea, există un risc crescut de recalificare fiscală. Conversia relațiilor de muncă în contracte independente poate atrage atenția ANAF, care va aplica analiza cele 7 criterii de independență pentru a determina dacă activitatea este realmente independentă sau trebuie încadrată ca activitate dependentă.

Reguli pentru societățile legate

Desi nu neaparat o noutate, reamintim faptul ca societatile care au participatii comune pot fi descalificate de la regimul micro astfel:

  • Societățile sunt considerate legate dacă au o participație comună de minim 25% (direct/indirect), dreptul de a numi/revoca administratori sau dacă unul dintre asociații cu o participație de minimum 25% desfășoară și activități independente (PFA, II etc.)

  • Dacă veniturile cumulate ale acestor societăți depășesc 250.000 euro, nicio firmă din grup nu mai poate aplica regimul micro.

Impozitarea cu 3% pentru anumite activități

Începând cu 1 ianuarie 2025, anumite activități vor fi impozitate cu 3% din cifra de afaceri, indiferent de veniturile obținute ca urmare a modificării nomenclaturii CAEN:

  • 6210 - Realizare software la comandă

  • 6290 - Alte servicii IT

  • 5611 - Restaurante

  • 5612 - Unități mobile de alimentație

  • 5622 - Alte servicii de alimentație

Modificări fiscale de impact pentru IMM-uri

Trecerea la impozit pe profit

Eligibilitatea pentru regimul micro va fi analizată la 31 decembrie 2024. Dacă o firmă plătitoare de impozit pe profit devine eligibilă pentru regimul micro, trebuie să notifice ANAF până la 31 martie 2025.

De asemenea, firmele care nu mai îndeplinesc condițiile pentru regimul micro vor trece la impozit pe profit (16%), având obligații fiscale și administrative suplimentare, fiind nevoite sa justifice deductibilitatea cheltuielilor ocazionate

Noi obligații fiscale pentru antreprenori

Pe lângă modificările de regim fiscal, antreprenorii vor trebui să respecte și noi cerințe de raportare:

  • SAF-T: Obligație de raportare pentru toate companiile mici din 2025.

  • E-factura: Facturarea electronică devine obligatorie pentru tranzacțiile B2C.

Eliminarea facilităților fiscale în anumite sectoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, au fost eliminate și scutirile de impozit pe venit în sectoarele IT, construcții și agricultură/alimentar. Astfel, angajatorii au fost nevoiți să evalueze clauzele contractelor de muncă pentru a stabili dacă venitul brut trebuie majorat pentru menținerea salariului net. În cazul în care nu există clauze în acest sens sau angajatorul nu dorește menținerea venitului net, salariile nete vor suferi diminuări având în vedere că povara fiscală cade în sarcina angajatului.

Pentru companii, impactul se traduce în:

  • Creșterea costurilor operaționale – Trecerea la impozitul pe profit înseamnă costuri mai mari, ceea ce reduce profitabilitatea societăților.

  • Eliminarea facilităților fiscale – În paralel, eliminarea scutirilor de impozit în sectoarele menționate mai sus afectează competitivitatea acestora.

 

eliminare facilitati fiscale constructii

Pentru angajați, impactul apare sub forma:

  • Scăderii veniturilor nete – Eliminarea facilităților fiscale a dus la o reducere a salariilor nete pentru angajații din domenii afectate, în situațiile în care angajatorii nu au susținut creșterile de taxe apărute astfel ca urmare a modificărilor fiscale.

  • Posibile restructurări – Dacă firmele nu pot susține costurile suplimentare, asistăm astfel la reduceri de personal mai ales în sectorul IT care deja suferă contracții.

Pentru a reduce impactul negativ asupra angajaților, firmele pot lua mai multe măsuri. Ajustarea pachetelor salariale prin creșterea salariilor brute sau prin oferirea de extra beneficii poate compensa scăderea veniturilor nete și menține moralul angajaților. Creșterea valorii maxime oferite pe cardul de masă sau maximizarea bugetului din platforma de beneficii flexibile, poate contribui la creșterea satisfacției angajaților și la retenția personalului. De asemenea, optimizarea costurilor operaționale prin investiții în automatizare și eficientizarea proceselor poate ajuta firmele să rămână competitive și să suporte mai ușor noile obligații fiscale.

Modificări fiscale de impact pentru IMM-uri

Concluzie

Modificările fiscale din 2025-2026 vor restrânge semnificativ aplicabilitatea regimului microîntreprinderilor, afectând în special firmele de dimensiuni mici și mijlocii. Noile praguri de eligibilitate, impozitul pe dividende mai mare și noile obligații fiscale vor crește povara administrativă pentru antreprenori. Este esențial ca aceștia să analizeze impactul acestor schimbări și să își adapteze strategiile pentru a rămâne competitivi.