Pe tine cum te afectează stresul la muncă? Devii irascibil? Îți pierzi mai repede concentrarea? Te doare capul? Ce crezi, faci parte dintre cei cu o toleranță mai scăzută la stres, sau, din contră, ieși cu bine din situații stresante? La fel de important precum e să te cunoști pe tine însuți e și să înțelegi cum reacționează echipa ta la stres. Un lider bun trebuie să fie mai mult decât un manager eficient. Acesta trebuie să fie capabil să construiască echipe care nu doar supraviețuiesc perioadelor de stres, ci chiar prosperă în urma acestora.
Să ne gândim la marile organizații care nu doar că au rezistat în fața crizelor economice, dar au ieșit la liman mai puternice și mai inovative. Care este secretul lor? Cum reușesc să transforme perioadele dificile în oportunități, chiar și în vremuri incerte? Răspunsul stă într-un concept revoluționar: antifragilitatea. Acesta nu implică doar rezistența la stres, ci abilitatea de a deveni mai puternic de pe urma situațiilor neașteptate. În acest articol, vom explora cum poți tu, ca lider, să cultivi spiritul unei echipe antifragile, capabile să folosească adversitatea drept combustibil pentru a deveni și mai puternică.
Sursa foto: Freepik.com
Ce este stresul și cum ne afectează?
Ai simțit vreodată cum încep să îți transpire palmele înaintea unei întâlniri importante, sau cum bătăile inimii accelerează în urma unei sperieturi? Acestea sunt doar două exemple simple de situații care generează stres. Stresul este un răspuns automat al corpului, dezvoltat natural de strămoșii noștri ca o modalitate de a se proteja de prădători și alte amenințări. Atunci când se confruntă cu un pericol, organismul nostru încearcă să se autoprotejeze prin inundarea corpului cu hormoni de stres, cum sunt adrenalina și cortizolul, care ne cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială, ne stimulează energia și ne pregătesc pentru a face față problemei.
Atunci când este de scurtă durată, stresul poate fi o forță pozitivă care să motiveze performanța, însă, dacă este resimțit pe o perioadă lungă de timp, se poate transforma în stres cronic, cu un impact puternic negativ asupra sănătății și bunăstării. Supraexpunerea organismului la cortizol și la alți hormoni de stres ne pot perturba aproape toate procesele organismului și genera o varietate largă de probleme de sănătate fizică și mintală, inclusiv anxietate, depresie, probleme de somn, boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
Conform Raportului privind starea locului de muncă la nivel global realizat de Gallup pentru anul 2023, stresul este azi la cote maxime și afectează productivitatea, eficiența și bunăstarea angajaților. Conform acelorași date, 35% dintre angajații din România raportează că sunt supuși unor situații stresante în cea mai mare parte a zilei de lucru.
Sursa: Gallup - State of the Global Workplace 2023 Report
Impactul stresului la locul de muncă, atât asupra echipelor cât și a organizațiilor, este imens. Duce la rate mari de absenteism, scade implicarea oamenilor și crește nemulțumirea generală a acestora. Devine tot mai clar că e esențial să construim echipe care rezistă bine la stres și văd oportunitățile de reușită din spatele momentelor de incertitudine. Ne propunem să îți dăm un set complet de instrumente și bune practici prin care poți și tu, în calitate de lider, să construiești și să încurajezi o astfel de echipă.
Cum construim o echipă „antifragilă”?
Antifragilitatea este un concept dezvoltat de Nassim Taleb și se referă la capacitatea unui sistem, a unei organizații sau a unui individ de a face ceva mai mult decât să „supraviețuiască” în condiții de stres - ba chiar să iasă mai puternic din orice situație aparent dificilă. În timp ce reziliența se limitează la capacitatea de a rezista și a reveni la starea inițială, Taleb argumentează că antifragilitatea merge mai departe, și că anumite sisteme devin mai performante tocmai datorită expunerii lor la șocuri.
Imaginează-ți o vază delicată. Atunci când este supusă șocurilor, se sparge – deci este fragilă. Ceva rezilient, chiar dacă rezistă la stres, iese vătămat din întâlnirea cu șocul. Pe de altă parte, sistemele antifragile devin mai bune și mai performante atunci când sunt supuse la stres. Un lider bun învață cum să construiască o echipă antifragilă, care devine mai puternică în urma perioadelor de criză și care prosperă atunci când este supusă unor schimbări neașteptate.
Să facem distincția și mai clară:
Fragile: Obiecte sau sisteme care sunt ușor de distrus sau sunt perturbate de factori de stres, șocuri sau volatilitate.
Reziliente: Obiecte sau sisteme care pot rezista la factori de stres, șocuri sau volatilitate fără daune semnificative.
Antifragile: Obiecte sau sisteme care nu numai că rezistă la factori de stres, șocuri sau volatilitate, ci și prosperă, se adaptează și se îmbunătățesc în urma acestora.
Sursa: Medium.com
În contextul locului de muncă, o echipă sau o organizație antifragilă este una care învață, se adaptează și devine mai puternică în fața provocărilor, a incertitudinii și a schimbării. Și totul începe de la lider.
Iată trei idei concrete pentru a construi o echipă antifragilă:
-
Îmbrățișează schimbarea: Un lider înțelept înțelege că incertitudinea face parte din peisajul organizațional și că trebuie să fie deschis schimbării și adaptării rapide în fața situațiilor neașteptate. Echipele pe care le construiește trebuie să fie flexibile și adaptabile, capabile să-și ajusteze rapid strategiile. Liderul se asigură că mai mulți oameni au competențele și cunoștințele necesare pentru a interveni atunci când cineva nu este disponibil. Liderul știe că nu are toate răspunsurile și că trebuie să fie deschis la învățare continuă și la experimentare, atât pentru sine, cât și pentru echipa sa.
De pus în practică mâine la birou: identifică potențiale provocări pentru echipa ta și stabilește un plan de abordare, ajută-i pe oameni să adopte un mindset care să-i pregătească pentru situații neașteptate. Provoacă dialoguri necesare - identificați împreună modalități de a face față stresului și întreabă-i ce abilități simt că le lipsesc, iar apoi asigură-te că le oferi resursele necesare ca să le dezvolte.
-
Mizează pe oameni, nu pe idei: Nu cea mai bună idee trece testul timpului, ci sursa ideii, adică omul. Ca să vadă provocările ca pe oportunități și să fie creativi, angajații trebuie să se simtă liberi să pună constant întrebări, să experimenteze și să învețe prin greșeli, iar liderul trebuie să încurajeze o cultură a curiozității și să ofere în mod constant noi oportunități de învățare.
De pus în practică mâine la birou: încurajează întrebările și curiozitatea, permite-le oamenilor să facă greșeli fără să existe repercusiuni, asigură-te că oamenii știu să primească și să ofere feedback în mod constant și utilizați aceste informații ca oportunități de dezvoltare și îmbunătățire.
-
Deleagă, diversifică și adoptă incluziunea: Un lider inspirat de conceptele lui Taleb caută să construiască o organizație robustă, care să aibă o diversitate de resurse și talente. Permite luarea deciziilor și rezolvarea problemelor la fiecare nivel. Formează echipele din oameni care provin din medii diverse, cu perspective și experiențe diferite. Mai mult, se asigură că oamenii se simt înțeleși și că nevoile lor sunt îndeplinite.
De pus în practică mâine la birou: analizează cât de diversă este echipa ta în ceea ce-i privește pe oameni și abilitățile lor, deleagă cel puțin o sarcină pe zi și fă-ți un obicei din asta, asigură-te că vorbești cu fiecare om din echipă și că acesta se simte respectat și ascultat.
Construirea unei echipe și a unei organizații antifragile este o călătorie care necesită adoptarea unui anumit tip de mentalitate, cultură și practici, iar liderul joacă un rol esențial în acest proces.
Mizând pe flexibilitate, descentralizare, diversitate, învățare continuă și inovare incrementală, liderul își poate ghida echipa astfel încât să iasă victorioasă în fața adversității. Peisajul muncii devine tot mai dinamic pe zi ce trece, iar principiile antifragilității devin asul din mâneca oricărui lider care vrea să asigure loialitatea oamenilor, dar și succesul și longevitatea organizației.