Ai o idee bună. Ai dezvoltat un produs inovator. Ai o companie care vrea să ofere cele mai bune servicii din sectorul său de activitate. OK, până aici totul e bine. Cum obții finanțare? Sau pe scurt, de unde iei banii de care ai nevoie să-ți pui ideile în practică?  Chiar și pentru un start-up abia lansat, există câteva soluții. Las mai jos cele mai populare 5 surse de finanțare la început de drum.

1. Resursele proprii, prieteni și familie

Nu e nicio mirare: multe afaceri au început în sufragerie, în garaj, cu banii strânși în contul de economii sau cu un împrumut de la un prieten. De multe ori, banii astfel obținuți sunt mai puțini, însă pot reprezenta soluția perfectă pentru a susține afacerea timp de câteva luni (depinde, evident, de necesitățile acelui start-up și de anvergura afacerii).

Do: Caută o sursă de „finanțare” în familia apropiată (părinți, frați). Sunt persoane mai dispuse să îți treacă cu vederea o eventuală întârziere de rambursare, fără ca relațiile să fie stricate.

Don’t: Nu goli absolut toate conturile! Păstrează-ți o mică rezervă și pentru cazul în care planurile nu vor funcționa exact ca pe hârtie.

Fact: Peste 50% din start-up-urile din România au fost pornite pe cont propriu, în timp ce aproape 50% dintre fondatori au căutat finanțare externă, arată raportul „The State of Romanian-born Early Stage Startups” 2023. În același timp, un procent mare, de 34% dintre start-up-uri, primesc investiții printr-o combinație de surse de finanțare.

2. Finanțare bancară

Este o soluție testată, de încredere și la dispoziția tuturor micilor antreprenori. Pentru că știm cât de greu este să primești finanțare la început de drum, noi, prin factory by Raiffeisen Bank oferim finanțare până la 50.000 Euro pentru start-up-uri, chiar de la faza de idee. Pe lângă validarea ideii tale de business, construim împreună strategii care te ajută să aduci pe piață produsul sau serviciul dezvoltat. Mai mult, îți oferim alte beneficii non-financiare gratuite – cum ar fi promovare și mentorat – astfel încât șansele de reușită ale afacerii tale să crească.

Te poți baza pe sprijinul nostru pentru fiecare stadiu de dezvoltare al afacerii tale. Dacă aspiri să devii antreprenor, iți oferim instrumentele necesare pentru a-ți contura un plan de afaceri bine structurat şi un pitch de succes. Cu acestea poți aplica pentru finanțarea de până la 50.000 euro, pentru lansarea ideii în piață. Iar după ce ai depășit stadiul de start-up și ai o afacere matură și stabilă, iți oferim o strategie de scalare personalizată și mijloacele financiare pentru implementarea acesteia (un credit de până la 500.000 de euro), astfel încât să te poți dezvolta accelerat, să diversifici oferta de produse si servicii sau să te extinzi internațional.

Do:  Fă-ți un plan de afaceri și ia în considerare un buget de rezervă de +20%, pentru cheltuieli neprevăzute.

Don’t: Nu-ți fie teamă să ceri ajutor! Spre exemplu, la factory by Raiffeisen Bank pe lângă finanțare, primești și sfaturi de la antreprenori cu experiență, consultanță 1:1 din partea echipei factory, dar și apartenența la un grup de antreprenori care pot contribui și ei la viitorul afacerii tale.

Fact: Conform datelor platformei de analiză CB Insights, banii, sau mai exact lipsa lor, sunt principalul motiv pentru care start-up-urile dau greș. Conform acestor date, 20% dintre companiile nou înființate dispar după primul an de activitate.

3. Finanțări nerambursabile

Una dintre cele mai căutate tipuri de finanțare este cea reprezentată de fondurile europene/guvernamentale nerambursabile (granturile). Sumele sunt acordate doar pentru realizarea de investiții și nu trebuie returnate. Însă procesul de obținere este mai complex, va trebui să acoperi din surse proprii un anumit procent din valoarea totală a proiectului (cofinanțarea) şi anumite cheltuieli nu sunt eligibile (capital de lucru, TVA etc.). Scopul finanțării este foarte clar delimitat și nu va putea fi modificat pe parcurs. Iar ulterior implementării proiectului va trebui să îndeplinești condițiile asumate prin proiect, altfel va trebui să returnezi banii.

Do: Urmărește cu atenție toate site-urile, informările și canalele prin care poți afla despre aceste fonduri și condițiile de aplicare.

Don’t: Pentru a avea șanse reale de a fi selectat, nu încerca să depui proiectul de unul singur. Îți putem recomanda oricând un consultant de nădejde, alături de care să identifici programul de finanțare care ți se potrivește.  Iar dacă ai nevoie de finanțare pentru a implementa un astfel de proiect, găsim structura adecvată planului tău.

Fact: Start-up-urile românești au atras în 2023 un volum total de investiții de 129,6 milioane de euro, potrivit raportului Venture in Eastern Europe”, citat de Revistabiz.ro.

4. Business Angels

Sau, altfel spus, investitori care cred în ideea ta. Trebuie să-i convingi că afacerea ta are potențial, să le prezinți un plan bine conceput și o viziune clară asupra viitorului companiei. În plus, trebuie să fii dispus(ă) să cedezi un procent din afacerea ta în schimbul investiției primite.

Do: Caută acele comunități de Business Angels care să înțeleagă produsul sau serviciul tău; unii sunt specializații în investiții în IT, alții urmăresc proiectele legate de sustenabilitate sau tehnologie. Astfel, odată cu finanțarea, vei beneficia și de know-how-ul acestora.

Don’t: Nu încerca să ascunzi părțile ceva mai slabe ale planului tău de afaceri; fii transparent în relația cu investitorul tău. Nu te descuraja! Investitorii primesc mereu propuneri de afaceri, deci va trebui să te pregătești temeinic ca să ii convingi că ideea ta merita investiția lor.

Fact: În România sunt deja comunități de tip Business Angels dedicate start-up-urilor.

5. Crowdfunding

Este o metodă care devine interesantă și pentru piața de investiții din România - finanțarea participativă este o modalitate prin care se pot obține surse de finanțare de la platforme sau grupuri specializate în acest gen de investiții. Astfel, cei care au devenit „investitori” în afacerea ta primesc anumite părți sau participații în afacere, stabilite de la început, în funcție de valoarea afacerii și de potențialul de dezvoltare. În timp, beneficiarii sumelor pot recurge la răscumpărare, evident dacă și investitorii doresc acest lucru.

Do: Pregătește-ți foarte bine „pitch-ul” pentru crowfunding. Ai concurență, sunt multe alte start-up-uri care vor să strângă bani. Fă-ți produsul sau serviciul cât mai interesant în ochii celor de pe platformă, pune în evidență ce îl face deosebit și care este potențialul de creștere.

Don’t: Nu exagera totuși, fii temperat și nu promite creșteri miraculoase peste noapte.

Fact: Peste 58% dintre fondatorii din România au înființat chiar și peste 3 start-up-uri, în timp ce aproape 42% sunt la prima afacere deschisă, potrivit raportului „The State of Romanian-born Early Stage Startups” 2023.

 

Toate finanțările presupun un anumit cost, așa că analizează cu atenție alternativele. Poți alege una sau un mix de surse pentru finanțarea business-ului tău. Orice variantă ți se potrivește, fă primul pas! Încearcă, testează-ți ideea și hai să ne vedem în factory!

Începuturile nu sunt ușoare, dar suntem alături de tine.