Skip to main content

Vrei să devii client Edenred?

Articole

Ordonanța militară nr. 1 din 17.03.2020

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 219 din 18 martie 2020 a fost publicata Ordonanța militară nr. 1 din 17.03.2020 privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri

Avand in vederea starea de urgenta la nivel national decretata de Presedintele Romaniei in contextul pandemiei COVID-19, ministrul afacerilor interne a emis ordonanta militara mai sus mentionata, masurile prevazute de aceasta apliacndu-se pe toata durata starii de urgenta.


Pe scurt:

 • Au fost suspendate activitatile de servire si consum al produselor alimentare si bauturilor in spatiile organizate in acest scop de catre restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, insa le este permis acestora sa comercializeze produsele alimentare si bauturile daca acest lucru nu presupune ramanerea clientilor in spatiile astfel organizate (spre exemplu activitati de tip „drive-in“, „room-service“ sau livrare la client)
   
 • Au fost suspendate toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise
   
 • Au fost interzise organizarea si desfasurarea evenimentelor in spatii deschise ce presupun participarea a peste 100 de persoane, iar in cazul evenimentelor ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, organizatorii au obligatia de a lua masuri care sa asigure distanta de minimum 1 metru intre participanti
   
 • Se prevede obligatia conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea mai mare de 3,5 t ca, in punctul de trecere a frontierei, sa aiba asupra lor si sa poarte mijloace individuale de protectie (i.e. dezinfectant, manusi, masca pentru fata), precum si sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.  Conducatorii auto mai inainte mentionati care sosesc din „zone rosii“ sau „zone galbene“ ori au tranzitat aceste zone, nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptomatologie asociata COVID-19.
   
 • A fost interzis transportul, in vederea distribuirii in afara teritoriului Romaniei, al dispozitivelor medicale si materialelor sanitare care asigura preventia si tratarea afectiunilor asociate COVID-19, precum si al medicamentelor 
   
 • Au fost suspendate toate zborurile spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 18 martie 2020, ora 18.00 (ora Romaniei). De asemenea, se suspenda toate zborurile spre Italia si din Italia catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 23 martie 2020. Masurile mai inainte mentionate nu sunt aplicabile zborurilor efectuate cu aeronave de stat, celor de transport marfă si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.
   
 • S-a interzis persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, sa iasa din locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente.
   
 • Se abiliteaza o serie de institutii, directii si structuri subordonate acestora (i.e. Politia si Jandarmeria Romana, politia locala si cea de frontiera, directiile de sanitate publica, A.N.P.C. etc.) in vederea asigurarii aplicarii si respectarii prevederilor ordonantei militare, personalul acestor institutii fiind imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni in caz de nerespectare a masurilor de prima urgenta prevazute de prezenta ordonanta militara.

 

 

Cu ce te putem ajuta?