Acest site foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mai bună de navigare. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici.
Utilizatori carduri 021 301 33 66
Companii 021 301 33 15
Edenred Online Posesori carduri
RO EN HU
RO
Articole

Articole

Citește articolele si studiile de caz de la Edenred!

Modificări cu privire la calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice

21.03.2018
Modificări cu privire la calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice
În Monitorul Oficial nr. 125/08.02.2018 a fost publicată Ordonanța de urgență (OUG) nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Prevederile prezentei OUG se aplică, printre altele, persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în baza contractelor individuale de muncă sau a actelor de detașare, aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se încadrează in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit conform art. 60 din Codului fiscal, iar salariul brut al acestora este majorat cu cel putin 20% față de nivelul celui din luna decembrie 2017. Prevederile OUG se aplică și persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori străini, în anumite condiții, și care datorează contribuții sociale în România. Se fac precizări cu privire la reducerea cuantumului contribuției de asigurări sociale de sanătăte (CASS) reținute de la angajații persoanele fizice ce fac parte din categoriile menționate mai sus. Astfel, angajatorii/plătitorii de venit stabilesc, rețin la sursă si plătesc CASS aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor realizate în anul 2018 dupa următoarea formulă de calcul:

CASS reținută = Venit brut 2018 – CAS datorată în 2018 – Salariu Net decembrie 2017

Conform prevederilor prezentei OUG, în situația în care contribuția de asigurări sociale (CAS), respectiv CASS, datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial este mai mică decât nivelul contribuției calculate asupra salariului de baza minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția, diferența se plătește de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit.

Contravențiile care intră sub incidența Legii prevenirii

În Monitorul Oficial nr. 107/05.02.2018 a fost publicată Hotărarea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017, precum și a planului de remediere. Menționăm mai jos principalele contravenții aflate în sfera prevenirii reglementate de Codul fiscal și Codul de procedură fiscală:
  • Codul fiscal: nedepunerea sau depunerea peste termen a declarațiillor de impunere la DITL în termen de 30 zile de la data evenimentului care generează respectiva obligație fiscală;
  • Codul de procedură fiscală: nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere sau de mențiuni, nedeclararea la timp a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, a bunurilor și veniturilor impozabile, nedepunerea la termen a chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la sosirea/plecarea in/din Romania, nedepunerea declarației de patrimoniu și venituri de către persoanele fizice cărora li se solicită acest lucru de către ANAF.

Citiți și alte articole despre: Noutăți legislative
Cere Ofertă personalizatăCere Ofertă personalizată
x
Cod verificare reload
Reîncarcă
Sau contactează-ne la telefon 021 301 33 15